ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Kirsten Gillibrand: Από το #MeToo στη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ το 2020

AP Photo/Jacquelyn Martin

Η Kirsten Gillibrand, γερουσιάστρια του Δημοκρατικού Κόμματος, γνωστή για την παθιασμένη υπεράσπιση των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων και για τις συγκρούσεις της με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Donald Trump, επιβεβαίωσε το βράδυ ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα του κόμματός της ώστε να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2020 στις ΗΠΑ. «Θα θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ. Ως νέα μαμά θα παλέψω για των υπολοίπων τα παιδιά, όπως θα πάλευα για τα δικά μου», ανέφερε η γερουσιάστρια της Νέας Υόρκης στο πλατό του ''The Late Show with Stephen Colbert'' στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, όταν ο παρουσιαστής τη ρώτησε μήπως έχει κάποια ανακοίνωση να κάνει.

 

Διευκρίνισε ότι θα ιδρύσει μια «εξερευνητική επιτροπή» – αποφασιστικό βήμα για να μπει στην κούρσα, αφού θα της επιτρέψει να συγκεντρώνει από εδώ και στο εξής κεφάλαια για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς της. Η Gillibrand αντικατέστησε τη Hillary Clinton στην έδρα της γερουσιάστριας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο του 2009, όταν η δεύτερη ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών. Η Gillibrand ήταν τότε 42 ετών. Επανεξελέγη με χαρακτηριστική ευκολία τον Νοέμβριο του 2018 στη Γερουσία σε αυτή την Πολιτεία, ιστορικά οχυρό των Δημοκρατικών.

AP Photo/Mike Groll

AP Photo/Mike Groll

Απασχόλησε την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της δράσης της εναντίον των παρενοχλήσεων και των επιθέσεων σεξουαλικής φύσης, ειδικά στον αμερικανικό στρατό. Μετατράπηκε σε μια από τις βασικές φωνές του κινήματος #MeToo.

«Οι φωνές των γυναικών δεν εκπροσωπούνται πραγματικά στο Κογκρέσο. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η κοινωνία μας. Κι αν δεν ενισχύσουμε τις φωνές μας, δε θα ακουστούν και τα θέματα που μας ενδιαφέρουν, δε θα μπουν καν στη λίστα. Ας ενισχύσουμε η μία τη φωνή της άλλης. Ας παλέψουμε για αυτό που πιστεύουμε. Ας χρησιμοποιήσουμε το χρόνο και τα ταλέντα μας με σοφία. Ας δημιουργήσουμε κάτι παγκόσμιο.»

Η Stephanie Schriock, πρόεδρος της κοινότητας EMILY’s List εκθείασε δημόσια την Gillibrand αναφέροντας πως στον πυρήνα της σκέψης της βρίσκεται η οικογένεια αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Οι New York Times την έχουν αποκαλέσει επιθετική, πειθαρχημένη και σκληρή. Όταν το 2009 αναλαμβάνει τη θέση της Clinton οι εφημερίδες θα γράψουν πως η Gillibrand έχει στόχους αλλά ελάχιστη εμπειρία. Δέκα χρόνια μετά είναι έτοιμη για αυτό που είχε ονειρευτεί. Είναι έτοιμη να ανοίξει τα φτερά της και να ρίξει το βάρος της σε όσα εκείνη θεωρεί σημαντικά.

Έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα με τον Trump επανειλημμένα. Σε μια αξιοσημείωτη περίπτωση, αφορμή ήταν ένα tweet του μεγιστάνα που περιείχε σεξουαλικά υπονοούμενα: σε αυτό, διατεινόταν πως η πολιτικός είχε «έρθει στο γραφείο μου να ‘εκλιπαρήσει’ να συνεισφέρω στη χρηματοδότηση της εκστρατείας της όχι τόσο πολύ καιρό πριν (κι ήταν έτοιμη να κάνει οτιδήποτε για αυτό)», κάτι που προκάλεσε την εξοργισμένη αντίδραση της γερουσιάστριας.

 

 «Ο Trump είναι ένας νταής και επιτίθεται στους ανθρώπους σε όλη τη χώρα από τότε που εκλέχθηκε πρόεδρος. Δεν μπορείς να με κάνεις να σιωπήσω, ούτε εκατομμύρια γυναίκες που έχουν βγει από το περιθώριο για να μιλήσουν για την ακαταλληλότητα και την ντροπή που έχεις φέρει στο οβάλ γραφείο.»

 

Όσο ακόμα ήταν βουλευτής εξέφραζε πιο συντηρητικές θέσεις, αποδοκιμάστηκε εξάλλου πρόσφατα από μερίδα των Δημοκρατικών, διότι έκρινε πως ο Bill Clinton θα όφειλε να είχε παραιτηθεί από την προεδρία εξαιτίας της σχέσης του με την Monica Lewinsky.

«Αν δεν τα παρατήσουμε, θα επικρατήσουμε.»

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Jacquelyn Martin