ΚΑΡΙΕΡΑ

H Beth Ditto είναι η χοντρή, φεμινίστρια λεσβία από το Αρκάνσας που θες για κολλητή σου

Το κορίτσι της φωτογραφίας γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια και είναι πολύ περισσότερα από τις λέξεις που επέλεξε η ίδια για τον εαυτό της. frontwoman των Gossip, οσονούπω one woman show με δικό της σόλο δίσκο, αλλά και με δική της σειρά plus size ρούχων.

Αν το μόνο που βλέπεις είναι μια χοντρή γυναίκα με κουλά ρούχα και μακιγιάζ, ίσως να έπρεπε να σε παραπέμψω στο σχόλιο του Billboard, σύμφωνα με το οποίο η Beth “Χρησιμοποιεί πλήρως την τολμηρή σεξουαλικότητά της και καταφέρνει να γοητεύσει με την ελκυστικά απειλητική της γοητεία”.

Υπήρξε ανέκαθεν ένα παχουλό κορίτσι. Κάποια στιγμή γύρω στα 18 της, αποφάσισε πως δε μπορεί να ζει πια με τους κανόνες που τη θέλουν να ντύνεται με ρούχα μονόχρωμα, που καλύπτουν το σώμα της και άρχισε να φοράει ό,τι ήθελε. Όπως έχει πει σε δύο διαφορετικές συνεντεύξεις της, η “punk της έσωσε τη ζωή”, και η “punk δε θα ήταν τίποτα χωρίς τη μόδα”. Σε αυτές τις δύο προτάσεις παίρνεις μια πολύ καλή γεύση για το ποια είναι στ’ αλήθεια η Beth και η σχέση της με τις έννοιες της punk και της βιομηχανίας της μόδας.

Λατρεύει το μακιγιάζ κι αν δεν της καθόταν η μουσική, θα γινόταν σίγουρα make up artist. Έλα όμως που οι φωνητικές χορδές της γαργαλάνε κάτι παραπάνω από ευχάριστα τα αυτιά των ανθρώπων με μια φωνή την οποία ο κόσμος παρομοιάζει με αυτές των Etta James, Tina Turner και Janis Joplin. Λίγο δύσκολο να τα παρατήσεις, όταν κουβαλάς τέτοιο λαρύγγι.

Η πραγματική ουσία του φεμινισμού, δεν είναι να ανταποκρίνεσαι στις προσδοκίες που έχουν οι άλλοι για το σώμα ή το φύλο σου, αλλά να βάζεις τόσο eyeliner και τόση μάσκαρα που το να νιώθεις άνετα με αυτά να σου ακούγεται σαν ανέκδοτο.

Το γεγονός ότι κουβαλούσε από μικρή επιπλέον κιλά την έκανε να καταλάβει από νωρίς πως το να σε σχολιάζει κανείς για το σώμα σου ή να σου φέρεται άσχημα, λέει τελικά πολύ περισσότερα για εκείνον, παρά για σένα. Όπως είπε στην τελευταία της συνέντευξη στη Vogue, πιιστεύει πως η πραγματική ομορφιά δεν έχει να κάνει μόνο με το να είσαι όμορφη, αλλά με το να είσαι ενδιαφέρουσα. Αντλεί έμπνευση από ένα πιτσιρίκι στο εμπορικό κέντρο ή από μια παλιά φωτογραφία της Greta Garbo με εκείνα τα πολύ λεπτά φρύδια.

Δεν πιστεύω στο άσχημο. Μου αρέσει να παίρνω τις λέξεις και να τις φιλτράρω: υπερβολικό, απλό, άσχημο – με όλα μπορώ να σχηματίσω μια εικόνα στο μυαλό μου. Είναι όμως στο χέρι μου το πώς θα τα ερμηνεύσω, πολύ απλά γιατί η ομορφιά είναι σχετική.

Το 2007, το μουσικό περιοδικό NME, έγραφε ιστορία βάζοντας στο εξώφυλλό του την ύψους 150 εκατοστών και βάρους 95 κιλών Beth Ditto, να ποζάρει γυμνή με ένα μεγάλο φιλί στα οπίσθιά της. Γι’ αυτό το τεύχος, η Germaine Greer, έγραψε στη Guardian ότι το περιοδικό είχε “αρκετό κουράγιο να βάλει στο εξώφυλλό του την πιο cool γυναίκα του κόσμου”. Η ίδια η Beth Ditto είχε για ένα χρόνο μια δεκαπενθήμερη στήλη συμβουλών στην Guardian, σχετικά με την εικόνα του σώματος, με τίτλο “Τι θα έκανε η Beth Ditto;”.

 

Το 2013, η Beth παντρεύτηκε την κοπέλα και κολλητή της από τα 18, Kristin, στη Χαβάη. Ενάμιση χρόνο μετά, παντρεύτηκαν και νόμιμα στην πατρίδα τους, το Όρεγκον. Αν αυτή η γυναίκα δεν είναι ο ορισμός του “Μη σε νοιάζει τίποτα, απλά πέρνα καλά”, τότε ποια;