MARGARET THATCHER

Η Σιδηρά Φωνή της Margaret Thatcher

AP Photo

Some people might say my life is in a rut

But I'm quite happy with what I got

People might say that I should strive for more

But I'm so happy I can't see the point

Somethings happening here today

A show of strength with your boys brigade

And I'm so happy and you're so kind

You want more money of course I don't mind

To buy nuclear textbooks for atomic crimes

(The Jam - Going Underground, 1982)

Είμαστε στις αρχές της δεκαετίας του `80 και η Αγγλία φλέγεται: Brixton, Toxteth, Handsworth, Chapeltown, είναι μερικές από τις γειτονιές όπου η εγκληματικότητα, η περιθωριοποίηση μειονοτήτων από την Ασία και την Αφρική οι συγκρούσεις με την αστυνομία σε καθημερινή βάση, γίνονται η σπίθα (#διπλής) που θα φέρει τον όλεθρο. Την ίδια στιγμή, η Margaret Thatcher παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, δίνει μια συνέντευξη σε βρετανικό δημόσιο κανάλι με καλεσμένους προσεκτικά επιλεγμένους βρετανούς πολίτες, στους οποίους περιγράφει με σαφήνεια, ολύμπια ψυχραιμία και πραγματισμό, το πρόγραμμα της ως προς την αγορά εργασίας, την πλήρη  μεταβίβαση δημόσιων εταιρειών στον ιδιωτικό τομέα, τον πλήρη διαχωρισμό του ιδιωτικού τομέα από τον δημόσιο, την χρηματοδοτική ενίσχυση του δημοσίου φορέα υγείας NHS.

Η Margaret Thatcher βρίσκεται στο ανώτατο πολιτικό αξίωμα της χώρας από το 1979. Έχει αναλάβει μια χώρα ρημαγμένη από κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές κρίσεις και ένα δάνειο από το ΔΝΤ που την έχει γονατίσει. Έχει ξεκινήσει το δικό της αγώνα, πλήρως αφοσιωμένη στα κοινωνικά και πολιτικά της πιστεύω, ώστε να γίνει η Αγγλία μια υπερδύναμη.

Το κορίτσι που γεννήθηκε leader

AP Photo

AP Photo

Η Margaret Hilda Roberts γεννήθηκε στο Grantham του Lincolnshire στις 13 Οκτωβρίου 1925, δηλαδή πριν από ακριβώς 94 χρόνια. Η ζωή της θύμιζε κινηματογραφική ταινία από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωής της:Το 1938, η Margaret μαζεύει χρήματα από το χαρτζιλίκι της για να βοηθήσει ένα μικρό Εβραιόπουλο να ξεφύγει από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζιστών Γερμανών.

Το κορίτσι έρχεται στην Αγγλία με την βοήθεια της μεγάλης της αδελφής Muriel και του πατέρα της, Alfred. Τα χρόνια για την μικρή Margaret έσβηναν όπως τα ρεκόρ ενός αθλητή που ξεπερνά τον εαυτό του: Κάθε χρόνο η έφηβη κοπέλα ξεπερνούσε τον εαυτό της, κερδίζοντας αρχικά μια υποτροφία για το ιδιωτικό σχολείο Kesteven and Grantham, όπου εκεί ασχολήθηκε με ποίηση, κολύμβηση, χόκεϊ επί χόρτου,πιάνο και παράλληλα μελετούσε χημεία και φυσική για να σπουδασει στην Οξφόρδη. Στο πανεπιστήμιο θα ερωτευτεί για πρώτη φορά.

Το 1944, ο νεαρός Tony Bray περνάει βράδια αξημέρωτα με τη νεαρή Margaret, η οποία περιγράφει με ενθουσιασμό μια μελλοντική κοινωνική πραγματικότητα σκληρής δουλειάς και ανταμοιβής, με το κράτος να στέκει πότε ως τιμωρός πότε ως βραβεία φέροντας προς κάθε πολίτη. Δεν θα δυσκολευτεί να φτάσει ως την προεδρία της Νεολαίας των Συντηρητικών της Οξφόρδης. Ο νεαρός Tony είναι πια έξω από το κάδρο της ζωής της, αλλά ένα κοινό χιλιάδων φοιτητών, είναι κοντά της και την αποθεώνει.

Και έγινε Thatcher

AP Photo

AP Photo

Το 1950, δύο χρόνια μετά την αποφοίτηση της, βάζει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές, διεκδικώντας την έδρα του Dartford. Η σαρωτική επικράτηση των Εργατικών δεν θα θα την αποθαρρύνει. Είναι μόλις 25 ετών και στην απορία ‘πως τολμάει μια νεαρή κοπέλα να θέλει να μπει στη Βουλή’ των ανδρών ανταγωνιστών της, απαντά με ακόμα περισσότερη δουλειά. Εργάζεται ως ερευνήτρια – χημικός, έχοντας γνωρίσει τον άντρα που θα αποδειχθεί ο μεγαλύτερος της σύμμαχος:

Ο επιχειρηματίας Dennis Thatcher γοητεύεται από το πάθος και το πείσμα της και ο γάμος τους το 1951 είναι μόνο η αρχή μιας συμβίωσης που ορίστηκε από αμοιβαία αγάπη και εκτίμηση. Το 1959 είναι η στιγμή της, η πρώτη φορά που κερδίζει μια θέση στο Κοινοβούλιο, η αρχή των μεγάλων της μαχών. Μέχρι και το 1970, θα δίνει καθημερινές μάχες, μη διστάζοντας να τα βάλει ακόμα και με μέλη της παράταξης της, φτάνοντας εσωκομματικά ως το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου για θέματα κοινωνικής ασφάλισης και συντάξεων.

AP Photo

  Με τον Dennis Thatcher (AP Photo)

Η ‘Maggie’ όπως την αποκαλούν οι Βρετανοί, κινείται με βάση το ένστικτο και την δική της πυξίδα ιδανικών: Ψηφίζει κατά νομοσχεδίου για την χαλάρωση της νομοθεσίας των διαζυγίων, αλλά υποστηρίζει με θέρμη νομοθεσία για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, ενώ στηρίζει και τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, τη διατήρηση της θανατικής ποινής (!) και πολεμάει με κάθε τρόπο την υψηλή φορολογία που εισάγει συνεχώς η κυβέρνηση των Εργατικών. Στη δεκαετία του `70, όταν οι Torries γίνονται κυβέρνηση, η ίδια στρέφει όλα τα φώτα πάνω της: Είναι μια Iron Lady και η κοινωνία οφείλει να την ακούσει.

H Σιδηρά Φωνή Μιας Κυρίας

“I stand before you tonight in my Red Star chiffon evening gown, my face softly made up and my fair hair gently waved, the Iron Lady of the Western world”

Βρισκόμαστε το 1976, η Margaret Thatcher είναι η επικεφαλής του κόμματος των Συντηρητικών και με ένα πύρινο λόγο που είχε ως αποδέκτες όλο το δυτικό πολιτισμό και όλη τη Σοβιετική Ένωση, ξεκαθαρίζει ότι ο Κομμουνισμός θα ηττηθεί και εκείνη θα του επιφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα. Την επόμενη μέρα, στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Red Star, φιγουράρει άρθρο με τίτλο “Iron Lady Raises Fears”.

AP Photo

AP Photo

H Σιδηρά Κυρία της Βρετανίας και ολόκληρου του Δυτικού Πολιτισμού, φωνάζει παρούσα. Το 1979 θα αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας και θα παραμείνει για αρκετά χρόνια η μοναδική γυναίκα – ηγέτης μιας χώρας. Θα κάνει συμμαχίες που θα συγκεντρώσουν έντονες αντιδράσεις (Ρόναλντ Ρίγκαν- ΗΠΑ), θα πολεμήσει σκληρά τον κομμουνισμό, θα κριθεί αυστηρά για την πολεμική σύγκρουση στα νησιά Φόκλαντς, θα λοιδορηθεί και θα υμνηθεί με την ίδια ένταση για τη σταδιακή μετατροπή της Βρετανίας σε μια πραγματική πρωτεύουσα της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας και μια χώρα – υπόδειγμα της νεοφιλελεύθερης οικονομίας. Ανάμεσα στα παράσημα της πορείας της στην βρετανική πολιτική, η σχέση αμοιβαίου σεβασμού που διατήρησε με τον ηγέτη των Εργατικών, Tony Blair και η παραδοχή του ίδιου πως οι ιδέες της Thatcher επηρέασαν σημαντικά την διακυβέρνηση του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του`90.

Alaistair Grant_AP

Με τον Tony Blair (Alaistair Grant_AP)

Ένα τέλος, με αξιοπρέπεια

Από το 1992 και μετά, η Thatcher αποσύρεται από τα πολιτικά αξιώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σταματάει να εκφράζει πολιτικό λόγο. Μετακομίζει σε ένα μικρό σπίτι στην Chester Square, ώστε να κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας τον σύντροφό της, που αργοπεθαίνει.

Το 2002, αν και έχει ήδη περάσει σοβαρό εγκεφαλικό, τοποθετείται δημόσια κατά της εισβολής των Βρετανών στο Ιρακ, με αφορμή την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους. Υποστηρίζει ότι ο Σαντάμ Χουσείν πρέπει να ανατραπεί, αλλά μια τέτοια εισβολή πρέπει να στηρίζεται “αποκλειστικά σε ευρήματα της επιστήμης”.

James Senne_AP

  James Senne_AP

Την ίδια χρονιά, ο Dennis Thatcher πεθαίνει από καρκίνο στο πάγκρεας. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα ανακηρυχθεί πρώτη σε λίστα του BBC Radio με τίτλο ‘Women of Power’ ως η γυναίκα που επηρέασε περισσότερο τις Βρετανίδες γυναίκες τον 20ο αιώνα. Μέχρι και τον θάνατό της, η δημοτικότητα της θα παραμείνει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ το περιοδικό TIME θα της δώσει την πρωτιά σε Poll με τους 100 Σημαντικότερους Βρετανούς του 20ου αιώνα.

Μπορείς να διαφωνήσεις έντονα ή και να συμφωνήσεις την ιδεολογία της Thatcher, όμως δεν γίνεται να μην της αναγνωρίσεις ότι έζησε και πέθανε χωρίς να υποκύψει σε καμία πίεση, έζησε υπακούοντας πιστά στις αξίες της.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo