WOMEN TODAY

H Megan Rapinoe είναι γεννημένη να σκοράρει, να διεκδικεί και να μας εμπνέει

AP Photo/Francisco Seco

Μοβ μαλλιά, πανηγυρισμοί που παραπέμπουν σε πίνακες της αναγέννησης, χαρά και πάθος, ειλικρινείς τοποθετήσεις κι ένας συνεχής αγώνας για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αλλά και της ισότιμης πληρωμής ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητα της Megan Rapinoe. Είναι η αρχηγός της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Γυναικών που σκοράροντας σε όλο το φετινό Word Cup κατάφερε να το κερδίσει για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τέταρτη στην ιστορία του θεσμού. Ώσπου να το κάνει είχε κάνει αίσθηση για την κόντρα της με τον Donald Trump, με τις δηλώσεις της και με την υπέροχη παρουσία της στο γήπεδο.

Διάβασε επίσης: Η Carola Rackete είναι το αληθινό woman power

Η Megan Rapinoe γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1985 στην Καλιφόρνια και από τότε μέχρι σήμερα έχει αφιερώσει τη ζωή της κατά κύριο λόγο στο ποδόσφαιρο και τους κοινωνικούς αγώνες. Ως αθλήτρια παίζει στην θέση του μεσοεπιθετικού στην ομάδα Seattle Reign και την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ. Η ίδια έχει κατακτήσει με την εθνική και το Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο ενώ μέχρι σήμερα είναι η μόνη παίκτρια (ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες), που έχει σκοράρει με απευθείας κόρνερ σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

AP Photo/Kathy Willens

AP Photo/Kathy Willens

Από το 2012 έχει κάνει επισήμως την παραδοχή πως είναι ομοφυλόφιλη και μαζί με την μπασκετμπολίστρια σύντροφό της Sue Bird πόζαραν για το εξώφυλλο του ESPN’s Body Issue πριν από έναν χρόνο περίπου. Η ίδια στηρίζει δημόσια αρκετές LGBT οργανώσεις, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου το 2016 στο προηγούμενο World Cup αν θα πήγαινε στο Λευκό Οίκο αν την καλούσαν για να τη συγχαρούν για την τεράστια αυτή διάκριση, είχε πει «Δεν πάω στον γα@@@@νο Λευκό Οίκο», θεωρώντας ότι οι δικοί της αγώνες δεν ταυτίζονται με εκείνους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ιδιαίτερα από τότε που την εξουσία ανέλαβε ο Donald Trump. Ο τελευταίος μαθαίνοντας τώρα γι’ αυτή τη δήλωση την προέτρεψε «να κερδίσει πρώτα και μετά να μιλήσει» κατηγορώντας την για ασέβεια.

 

Η ίδια δεν πήρε πίσω τη δήλωσή της. Αντίθετα σημείωσε πως: «Δε νομίζω ότι θέλω να πάω και θα προέτρεπα τις συμπαίκτριές μου να σκεφτούν σοβαρά το να δανείσουν την πλατφόρμα τους σε μια κυβέρνηση που δεν αισθάνεται τα ίδια πράγματα με εμάς και δεν μάχεται για τα ίδια πράγματα με εμάς». Κι όλα αυτά ενώ συνέχιζε να σκοράρει και να κερδίζει όχι μόνο το World Cup αλλά και το Χρυσό Παπούτσι και τη Χρυσή Μπάλα. Και κάπου εκεί υποπτευόμαστε ότι απέκτησε το δικαίωμα να μιλά κατά τον Donald Trump.

AP Photo/Francisco Seco

AP Photo/Francisco Seco

Αυτό που είναι συναρπαστικό με τη Megan Rapinoe όμως είναι ότι οι κοινωνικοί της αγώνες δεν εξαντλούνται προς μία μόνο κατεύθυνση. Η Megan χαρακτηρίζει τον εαυτό της «διαμαρτυρία με πόδια» και λατρεύει να κάνει αυτό που αγαπά κερδίζοντας ταυτόχρονα χώρο για να μιλήσει για όλα. Ήταν μία από τις πρώτες λευκές αθλήτριες που εξέφρασε έμπρακτα τη στήριξή της στον αγώνα κατά της αστυνομικής βίας έναντι των Αφροαμερικανών, ενώ βοήθησε να έρθει στο προσκήνιο η τεράστια διαφορά των αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στο ποδόσφαιρο (αξίζει μόνο να σου πω ότι το βραβείο για την πρώτη θέση στο World Cup στις γυναίκες ήταν 30 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το αντίστοιχο της διοργάνωσης του 2018 για τους άνδρες ήταν 400 εκατομμύρια δολάρια). Και καταφέρνει να επηρεάσει τον κόσμο με τρόπο πολύ πιο ουσιαστικό από αυτό των αυτοαποκαλούμενων influencer. Αρκεί να σου πω πως όλο το στάδιο στον τελευταίο νικητήριο αγώνα της ομάδας της στην Γαλλία τραγουδούσε ρυθμικά «Ίσες αμοιβές».

 

«Νιώθω ότι είναι ευθύνη του καθενός να χρησιμοποιούν όποια πλατφόρμα διαθέτουν για να κάνουν καλό σε αυτόν τον κόσμο και να προσπαθήσουν να κάνουν καλύτερη την κοινωνία μας, είτε είναι λογιστές, είτε ακτιβιστές, είτε αθλητές είτε οτιδήποτε» έχει πει σε συνέντευξή της η Megan και σε άλλη είχε στείλει κι αυτό το ηχηρό μήνυμα: «Όταν εμείς, σαν λαός, στρέψουμε τη σκέψη μας κάπου, όταν πραγματικά επιλέξουμε να νοιαστούμε για κάτι, η αλλαγή συμβαίνει πάντα». Και γι’ αυτό και για όλα τα υπόλοιπα ευχόμαστε να τρέχει στα γήπεδα για χρόνια ακόμα και να μιλά μέσα με το ταλέντο της και έξω από αυτά με την υπέροχη προσωπικότητά της, τη δυναμική, τη διεκδικητική την απολύτως ελεύθερη.

Αυτό είναι άλλωστε το χαρακτηριστικό της που μας εμπνέει περισσότερο, το μάθημα που δίνει σε όλους τους ανθρώπους: Να έχεις πιστεύω, να είσαι σταθερός σε αυτά και να μη φοβάσαι να απαντάς σε ό,τι νιώθεις πως χρειάζεται απάντηση, ακόμα κι αν αυτή έχει κόστος. Αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στον εαυτό μας και τη ζωή μας και η Megan είναι λαμπρό παράδειγμα.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Francisco Seco