GIGI HADID

6 μοντέλα που έχουν ακαδημαϊκό υπόβαθρο. Πτυχία να δουν τα μάτια σου

Photo Andy Kropa/Invision/AP

Δε μας αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν στερεοτυπικές αντιλήψεις. Άνθρωποι που μπορεί για παράδειγμα, να υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες το μόνο που σκέφτονται, είναι τι θα φορέσουν, και πώς θα βαφτούν. Που πιστεύουν ότι ο μόνος στόχος τους είναι ο γάμος. Ή που μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι όμορφες γυναίκες είναι ρηχές.

Δεν ξέρουμε γιατί προκύπτουν αυτά τα στερεότυπα (ΟΚ, ξέρουμε), τουλάχιστον, εν έτει 2019, που γυναίκες σε όλο τον κόσμο και σε διάφορους τομείς αποδεικνύουν καθημερινά το αντίθετο. Φυσικά, δεν θεωρούμε σε καμία περίπτωση μεμπτή την επιθυμία μιας γυναίκας να θέλει παντρευτεί ή να θέλει να περιποιείται τον εαυτό της, απλά υποστηρίζουμε το γεγονός ότι οι στόχοι της ξεπερνούν τα στερεότυπα που η κοινωνία θέτει για το γυναικείο φύλο.

Αυτό ισχύει σαφώς και για τα topmodels. Χρόνια τώρα, υπάρχει η αντίληψη του ότι γυναίκες που είναι όμορφες αρκετά ώστε να επιδιώξουν μια καριέρα στο μόντελινγκ, δεν έχουν βάθος και ότι είναι ρηχές. Εικασίες σαν αυτές δεν είναι ούτε δίκαιες, ούτε έγκυρες. Πέρα από το γεγονός, ότι η εμφάνισή τους, όντως παίζει τεράστιο ρόλο στην καριέρα τους, πλέον, τα supermodels πρέπει να έχουν χαρακτήρα και να έχουν άποψη μέχρι και στις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές καταστάσεις. Γυναίκες όπως η Iman, η Naomi Campbell αλλά και οι διάδοχοί τους όπως η Gigi Hadid και η Cara Delevingne, συχνά μιλούν για επίκαιρα ζητήματα που αφορούν όλες, καθιστώντας τους τα γυναίκες/πρότυπα.

Καταρρίπτουμε, λοιπόν, το μύθο ότι γυναίκες σαν αυτές δεν έχουν «ουσία» και μάλιστα ότι πολλές από αυτές έχουν ακαδημαϊκό υπόβαθρο, αποδεικνύοντας ότι έχουν ομορφιά, μυαλό και προσωπικότητα.

Karlie Kloss

Photo by Evan Agostini/Invision/AP, File

Evan Agostini/Invision/AP, File

Η Kloss ξεκίνησε την καριέρα της στη νεαρή ηλικία των 14 ετών. Από τότε, η καριέρα της έχει εκτοξευτεί, έχοντας συνεργαστεί με οίκους όπως την Chanel, Elie Saab, Hermes και η λίστα συνεχίζεται. Παρ’ όλα αυτά, το 2015, η Kloss έκανε ένα διάλειμμα από το μόντελινγκ, ξεκινώντας σπουδές στο πανεπιστήμιο Gallatin School of Individualized Study, στη Νέα Υόρκη. Έχει επίσης, background σε σπουδές προγραμματισμού Η/Υ. Την ίδια χρονιά, η Kloss ξεκίνησε μια ενέργεια όπου πρόσφερε υποτροφίες σε νέες γυναίκες που ήθελαν να σπουδάσουν πληροφορική.

Gigi Hadid

AP Photo/Luca Bruno

AP Photo/Luca Bruno

Αν και η καριέρα της στο μόντελινγκ ξεκίνησε σε μικρή ηλικία (2 χρονών), η Gigi Hadid έγινε μοντέλο πλήρης απασχόλησης, το 2013. Πριν αρχίσει να ασχολείται αποκλειστικά με το μόντελιγνκ, η Hadid σπούδασε εγκληματολογία στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, The New School.

Brooke Shields

Photo by Charles Sykes/Invision/AP

Charles Sykes/Invision/AP

Πριν την κερδίσει αποκλειστικά η ηθοποιία, η Brooke Shields ξεκίνησε την καριέρα της ως μοντέλο και ηθοποιός σε ηλικία 11 μηνών. Έχοντας ποζάρει για brands όπως την Guess και έχοντας εμφανιστεί σε επιτυχημένες ταινίες όπως τη Γαλάζια Λίμνη, η Shields επέλεξε πρώτα να ολοκληρώσει τις σπουδές τις στο Princeton πανεπιστήμιο, όπου πήρε το πτυχίο της στην γαλλική λογοτεχνία.

Christy Turlington

Photo by Charles Sykes/Invision/AP

Charles Sykes/Invision/AP

Πέρα από το γεγονός, ότι το πρόσωπό της θεωρείται ότι έχει τις τέλειες συμμετρίες, το OG μοντέλο από τα ’90s, έχει και μυαλό. Με την καριέρα της να ήταν ήδη στα ύψη την δεκαετία του ’90, το 1994 αποφάσισε να επιστρέψει στο σχολείο όπου αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Εκεί, σπούδασε συγκριτική θρησκειολογία και ανατολική φιλοσοφία. Συνέχισε τις σπουδές της, παίρνοντας πτυχίο master’s στη δημόσια υγεία στο Columbia.

Iman

Photo by Andy Kropa/Invision/AP

Andy Kropa/Invision/AP

Το απόλυτο supermodel, η Σομαλή Iman, κυριάρχησε στον χώρο της μόδας, τις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Με πατέρα διπλωμάτη, η Iman σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Ναΐρόμπι πριν γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο του μόντελιγνκ. Μιλάει πέντε γλώσσες και μέσα από την δουλειά της έχει ανοίξει τον δρόμο και για άλλες έγχρωμες γυναίκες να μπουν στον χώρο της μόδας.

Tyra Banks

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Jordan Strauss/Invision/AP

Το μοντέλο/επιχειρηματίας είναι από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο της μόδας έχοντας χτίσει μια καριέρα που πολλές γυναίκες θα ήθελαν να αποκτήσουν. Έχοντας δουλέψει σαν μοντέλο, ηθοποιός, παρουσιάστρια, ενώ έχει την δική της επιχείρηση, αποφάσισε να σπουδάσει στο Harvard όπου παρακολούθησε ένα 9μηνο πρόγραμμα πάνω στην διοίκηση επιχειρήσεων.

 

Κεντρική φωτογραφία: Andy Kropa/Invision/AP