ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Sahle-Work Zewde: Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αιθιοπίας

AP Photo/Sayyid Abdul Azim

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αιθιοπίας και η μοναδική γυναίκα αρχηγός κράτους στην Αφρική. Η Sahle-Work Zewde γράφει ιστορία με την εκλογή της αλλά και τις αξίες της. «Για μία κοινωνία που απορρίπτει την καταπίεση των γυναικών και επιθυμεί την ενότητα και την ισότητα».

Διπλωμάτης καριέρας η Sahle-Work θα είναι η τέταρτη πρόεδρος της Αιθιοπίας μετά την υιοθέτηση του Συντάγματος του 1995. Βάσει της νομοθεσίας, ο πρόεδρος εκλέγεται για εξαετή θητεία που μπορεί να ανανεωθεί μόνο μία φορά.

Embed from Getty Images

 

Μέχρι τώρα η Sahle-Work ήταν ειδική εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γουτέρες, στην Αφρικανική Ένωση.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει πρεσβευτής στη Γαλλία, στο Τζιμπουτί και στη Σενεγάλη και μόνιμη εκπρόσωπος της Αιθιοπίας στην Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (Igad), έναν περιφερειακό οργανισμό της ανατολικής Αφρικής.

«Σε μια ιστορική κίνηση τα δύο σώματα του κοινοβουλίου εξέλεξαν την Sahle-Work Zewde νέο πρόεδρο της Αιθιοπίας. Είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του κράτους στη σύγχρονη Αιθιοπία», έγραψε στο Twitter ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού της χώρας.

Την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο πρωθυπουργός, Abiy Ahmed, προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του διορίζοντας 10 γυναίκες υπουργούς, καθιστώντας την Αιθιοπία την τρίτη αφρικανική χώρα που επιτυγχάνει την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων στην κατανομή υπουργείων.

«Όταν δεν υπάρχει ειρήνη στη χώρα, οι μητέρες αγανακτούν. Οπότε χρειάζεται να εργαστούμε για την ειρήνη για χάρη των μητέρων», δήλωσε η Sahle-Work μετά τον διορισμό της.

Embed from Getty Images

 

Πολλοί ήταν εκείνοι που προέτρεπαν την Sahle-Work Zewde «να βγει στη σύνταξη» έπειτα από μία μακρά και επιτυχημένη πορεία ως διπλωμάτης. Εκείνη προτίμησε να αναλάβει τα ηνία της χώρας της και δώσει τη μάχη της για τις γυναίκες.

«Αν οι αλλαγές που συντελούνται σήμερα στην Αιθιοπία προκύπτουν από τις αποφάσεις και ανδρών και γυναικών, η ορμή τους θα μας οδηγήσει σε μία χώρα απαλλαγμένη από θρησκευτικές, εθνοτικές ή φυλετικές διακρίσεις. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου θα επικεντρωθώ στο ρόλο των γυναικών στη διατήρηση της ειρήνης, καθώς και στα οφέλη της ειρήνης για τις γυναίκες. Καλώ την κυβέρνηση να εξαλείψει τη φτώχεια με την πλήρη συμμετοχή των γυναικών, καθώς η απουσία τους αποτελεί πηγή αστάθειας» είπε η νέα πρόεδρος κατά τη λήψη των καθηκόντων της.

«Γνωρίζω σήμερα πως μίλησα πολύ για τη γυναικεία χειραφέτηση αλλά να περιμένετε από εμένα να έχω φωνή για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα» ανέφερε στο τέλος της ομιλίας της.

Ο Fitsum Arega, υπεύθυνος του γραφείου του πρωθυπουργού, έγραψε στο Twitter μετά την εκλογή της: «σε μια πατριαρχική κοινωνία όπως η δική μας, ο διορισμός γυναικείου αρχηγού κράτους όχι μόνο θέτει το πρότυπο για το μέλλον αλλά και εξομοιώνει τις γυναίκες ως υπεύθυνες για τη λήψη αποφάσεων στη δημόσια ζωή.»

 

Οι γυναίκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου γίνονται επίσης θύματα της κουλτούρας τους και πιο συγκεκριμένα, των εθίμων τους. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια νεαρά κορίτσια (ηλικίας 4-12 ετών) υφίστανται ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων (κλειτοριδεκτομή) στην Αιθιοπία, Σομαλία, τη Γουινέα και 25 ακόμη Αφρικανικές χώρες, όπως και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

 

Κεντρική Φωτογραφία: AP Photo/Sayyid Abdul Azim