ΣΕΙΡΕΣ

Phoebe Waller-Bridge: Η δημιουργός των Killing Eve και Fleabag είναι το πρόσωπο της χρονιάς

Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Τους τελευταίους μήνες, αποκλείεται να μην έχει πάρει το αυτί σου κάποια από τις βρετανικές σειρές της Phoebe. Καθεμία έχει κάνει αίσθηση για διαφορετικούς λόγους αλλά το «ζουμί» και των δύο είναι κοινό: ο φεμινισμός και η δύναμη (και αδυναμίες) της γυναίκας μέσα από όλες τις πτυχές της ζωής της. Η Waller-Bridge είναι ένα πολυτάλαντο κορίτσι που γράφει, παίζει, σκηνοθετεί και κάνει και την παραγωγή. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες, σειρές, έχει πάρει κάμποσα βραβεία και είναι μόλις 34 ετών.

 

Killing Eve

 

H σειρά που φέρει την υπογραφή της και οι πρωταγωνίστριες Sandra Oh, Jodie Comer και η φανταστική Fiona Shaw έχουν δημιουργήσει μία καθαρά γυναικεία υπόθεση με εντελώς badass χαρακτήρες, σε μία σειρά που τα έχει όλα. Κατασκοπεία, πληρωμένους δολοφόνους, επίλυση μυστηρίων, (σχεδόν) όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, υπέροχα σπίτια και ατελείωτη μόδα από την πρωταγωνίστρια Villanelle. Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ των δύο γυναικών είναι πολύ ιδιαίτερη και ξεπερνά το σεξουαλικό ή ερωτικό στοιχείο. Η κοινή τους ροπή στο «σκοτάδι» και την παρανομία τις ενώνει και το φινάλε του δεύτερου κύκλου σε αφήνει να αναρωτιέσαι πώς στο καλό θα συνεχιστεί ο 3ος. Ο δεύτερος κύκλος προβλημάτισε αρκετά τους fans, μάλλον επειδή αυτήν τη φορά, δεν συμμετείχε σεναριακά η Waller-Bridge. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μία σειρά που δε σου επιτρέπει να βαρεθείς, έχει εναλλαγές στην πλοκή και το σκηνικό, και χορταίνεις κυνισμό, πάντα με μεγάλες δόσεις χιούμορ και ειρωνείας.

Διάβασε κι αυτό: Το “Dead to me” ανανέωσε για 2ο κύκλο και δεν μπορούμε να περιμένουμε

Fleabag

 

Είναι η σειρά που έβαλε την Phoebe στον καλλιτεχνικό χάρτη, αφού είχε προηγηθεί ένα one woman show σε μαγαζιά της Νέας Υόρκης με το ίδιο θέμα. Η ιδέα ξεκίνησε μετά από μία πρόκληση που δέχτηκε ένα φίλο της για να φτιάξει ένα 10λεπτο σε μία βραδιά stand up. Στη συνέχεια, έγινε σειρά από το δίκτυο BBC (η αδερφή της συνέθεσε τη μουσική της σειράς) αλλά οι δύο κύκλοι απείχαν περίπου 3 χρόνια μεταξύ τους. Εδώ είδαμε μία πιο ρεαλιστική σειρά που έχει ως επίκεντρο τις απανωτές βλακείες που κάνει η Claire, η πρωταγωνίστρια, έτσι ακριβώς όπως κάνουμε όλοι μας. Είναι το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας, έχει μία σχέση αγάπης-μίσους με την αδερφή της, θρηνεί με το δικό της τρόπο την απώλεια της κολλητής και συνεργάτιδάς της, κάνει πολλά one night stands και είναι αθυρόστομη.

Αυτό που κάνει τη σειρά υπέροχη είναι δύο πράγματα: το ότι μιλάει απευθείας στην κάμερα, τη στιγμή που εκτυλίσσεται ένας διάλογος, και το ότι υπάρχουν πάντα μικρές «ευαίσθητες» στιγμές που εξισορροπούν τον κυνισμό και αποδεικνύουν ότι όλοι βιώνουμε τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια υπαρξιακά και κάνουμε τα ίδια λάθη, ξανά και ξανά. Το γλυκόπικρο φινάλε μας άφησε με ένα χαμόγελο γιατί ήταν άκρως ρεαλιστικό (αν και είχε σουρεάλ ερωτική απογοήτευση από ιερέα) αλλά εξίσου ελπιδοφόρο (για τη ζωή).

Δες κι αυτό: 11 σύγχρονες σειρές για τη γυναικεία φιλία για να ξεκολλήσεις από το Sex and the City

Το επόμενο βήμα

Έχει πάρει φόρα και δεν τη σταματά τίποτα. Το επόμενο βήμα της είναι το «σενιάρισμα» του σεναρίου της επικείμενης James Bond ταινίας, που μάλλον θα αφορά τη γενετική μηχανική (και το χιούμορ της Phoebe). Είναι η δεύτερη γυναίκα που θα συμμετάσχει στο σενάριο της πασίγνωστης σειράς ταινιών και η ίδια νιώθει τεράστια ικανοποίηση. «Πρέπει να υπάρξει εξέλιξη και το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η ταινία θα φερθεί σωστά στις γυναίκες. Δε χρειάζεται να το κάνει ο ίδιος ο James Bond. Πρέπει να μείνει πιστός στο ρόλο του εξάλλου. Θέλω να δώσω το σενάριο στις γυναίκες της ταινίας και να νιώσουν αμέσως ότι θέλουν να είναι μέρος της. Αυτός είναι ο στόχος μου».