WOMEN TODAY

Tess Holliday: Η γυναίκα που υμνεί τη μοναδικότητα

Η Tess Holliday είναι super model. H 33χρονη Αμερικανίδα, ύψους 1.65 και βάρους 127 κιλών είναι η πρώτη υπέρβαρη που υπέγραψε με κορυφαίο πρακτορείο modeling (2015, Milk Model), στην ιστορία, όταν ήταν 22 χρόνων. Τη σήμερον ημέρα, δηλώνει στην εφορία ως ετήσιο εισόδημα 1.5 εκατομμύρια δολάρια. Και προφανώς υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι, για αυτό.

Από την Νίκη Μπάκουλη

Έγινε το πρώτο plus-model που εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του Cosmopolitan. Έγινε και το κύριο θέμα, με το οποίο καταπιάστηκε ο Piers Morgan, οικοδεσπότης της εκπομπής “Good Morning Britain” του ITV, στο ντεμπούτο του για τη φετινή τηλεοπτική σεζόν σήμερα το πρωί.

 

Είπε πως «είναι ντροπή να δίνεις το πρωτοσέλιδο σε έναν χοντρό άνθρωπο ή σε έναν size 0. Δεν θα έπρεπε να επιδιώξουμε να είμαστε σε ανθυγιεινό βάρος, είτε μιλάμε για πάρα πολλά κιλά, είτε για πολύ λίγα». Κατηγόρησε τη διευθύντρια του περιοδικού «για ενθάρρυνση της νοσηρής παχυσαρκίας» και χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την επιλογή της. Η Farrah Stoor απάντησε «είσαι των άκρων. Δεν ζητώ από τους φιλοξενούμενους στο πρωτοσέλιδο να μου στείλουν αναλύσεις αίματος. Αυτό που είναι επικίνδυνο είναι πως βρισκόμαστε σε κρίση σχετικά με τη ψυχική υγεία και την εικόνα του σώματος. Είναι ένα εξώφυλλο, στον κόσμο που έχει τιμήσει τη λεπτότητα».

Πάντως, αν ρωτάς την Tess γελάει με όσους τη λένε χοντρή. Ή άρρωστη.

Ούτε που τη νοιάζει αν την αποκαλέσεις «χοντρή». «Πέραν του ότι στην πραγματικότητα, είμαι χοντρή, πρόκειται για μια λέξη. Ένα επίθετο», λέει πριν προσθέσει ότι μια από τα ίδια νιώθει, όταν τη λένε «plus size model». Διευκρινίζει βέβαια, ότι «η ταμπέλα Plus μπαίνει για μεγέθη από 8 έως 16. Εγώ είμαι νούμερο 22! Και δεν μπορώ να εκνευρίζομαι με κάτι που ισχύει. Δηλαδή, αν κάποιος με αποκαλέσει κοκκινομάλλα, πρέπει να κάνω κάτι;».

Αν την εκνευρίζει κάτι είναι όσοι πιστεύουν πως δεν μπορεί να δείχνει το σώμα της. «Υπάρχουν τόσα plus size models και στις φωτογραφήσεις κρύβουν όλο το σώμα. Εγώ προτιμώ να το δείχνω, ως κάτι θετικό και σέξι». Τώρα. Γιατί όταν ήταν μικρή «φορούσα τα πιο όμορφα φορέματα και από πάνω κάτι φαρδύ, ώστε να μη φαίνονται τα χέρια μου». Όχι πια. «Όταν έχω πρόταση για μια φωτογράφιση σκέφτομαι αν το αποτέλεσμα θα τσαντίσει κάποιους. Αν η απάντηση είναι ‘ναι’, την κάνω», είχε δηλώσει στο LA Weekly, «υπάρχουν άνθρωποι που ‘βγάζουν’ στους άλλους τους φόβους τους. Επειδή εσύ φοβάσαι μην παχύνεις, δεν σου φταίω εγώ. Και δεν κάνω κίνημα, ώστε να γίνουν χοντροί οι άνθρωποι. Απλά υπάρχω σε αυτό το σώμα και έχω βρει έναν τρόπο να το αγαπώ».

Η Tess γεννήθηκε ως Ryann Hoven, στις 5/7 του 1985, στο Laurel, των 18.540 κατοίκων, του Mississippi. Είχε δοκιμάσει διάφορα ονόματα (Typhoon, Munster), πριν καταλήξει σε αυτό του αρραβωνιαστικού της, Αυστραλού φωτογράφου και επιχειρηματία, Nick Holliday. Γνωρίστηκαν στο Tumblr, το 2012. Συναντήθηκαν επτά μήνες μετά. Στη φωτογραφία που ακολουθεί είναι παρέα με τα δυο της παιδιά (τον πρωτότοκο τον απέκτησε όταν ήταν 20 και δούλευε ως make up artist, στο Seattle και το δευτερότοκο το 2016) και τον άνδρα της ζωής της.

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της, θυμάται να κάνει μετακομίσεις και να θέλει να γίνει μοντέλο. Για κανονικά κορίτσια, αυτά που δεν φορούσαν 0 ή 1, σε νούμερα.

Η μητέρα της, είχε παρατήσει τον πατέρα της, αφότου δέχθηκε δυο σφαίρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ο μπαμπάς της Tess έφυγε, πιστεύοντας πως η μητέρα της είναι νεκρή. Δεν ήταν. «Η μητέρα μου είναι ο λόγος που δεν θα σταματήσω ποτέ να προσπαθώ».

Κάθε φορά που άλλαζε σπίτι, άλλαξε σχολείο και άλλαζε συμμαθητές που της έκαναν bullying. Ο τρόπος που της φέρονταν ήταν τέτοιος που κάποια στιγμή, όπως είπε στην NY Daily News «ένιωσα πως δεν είχα άλλη επιλογή από το να τα παρατήσω. Και χρειάστηκα πάρα πολλά χρόνια για να ξεπεράσω αυτά που έζησα, στα κρίσιμης σημασίας χρόνια της ζωής μου». Eίχε γράψει πως η απόφαση να παρατήσει το σχολείο, έσωσε τη ζωή της «μου επέτρεψε να γίνω αυτό που είμαι σήμερα, μολονότι τότε η οικογένεια μου δεν φέρθηκε με τον καλύτερο τρόπο στη μητέρα μου, που με στήριξε». Τόνισε σε όλα τα παιδιά που υμνούν τη διαφορετικότητα ότι “ΑΞΙΖΕΤΕ” και τους διαβεβαίωσε πως όλα κάποια στιγμή, γίνονται καλύτερα!

Ένιωσε πως μέσω του modeling θα μπορούσε να βοηθήσει κορίτσια που ήταν στη θέση της, μα πάνω από όλα τον εαυτό της. Στα 13 πήρε μέρος σε διαγωνισμό ομορφιάς «που ήταν η ζωή για πολλά ‘όμορφα’ κορίτσια του Mississippi». Η μητέρα της έψαξε σε όλα τα μαγαζιά να της βρει ένα φόρεμα που θα της έκανε. Ήταν αυτό.

 

«Θυμάμαι ακόμα τον κόμπο στο στομάχι, επειδή ένιωθα πως δεν με αγαπούν ότι δεν αξίζω, γιατί δεν έμοιαζα στα υπόλοιπα κορίτσια του διαγωνισμού. Ήθελα τόσο να νιώσω πως ταιριάζω». Δεν κέρδισε εκείνο το βράδυ «αλλά κατέληξα στο να κερδίσω στη ζωή». Δεν σκέφτηκε ποτέ να χάσει κιλά και όταν οι haters επιχείρησαν να της κάνουν τη ζωή δύσκολη «δημοσίευσα στους λογαριασμού μου στα social media γυμνές φωτογραφίες».

Πήγε στην πρώτη audition για modeling, στα 15. Της είπαν πως είναι «πολύ κοντή και μεγαλόσωμη». Παρ’ όλα αυτά, βρήκε μια δουλειά -για κατάλογο ρούχων. Τώρα ομολογεί ότι «δεν είναι πολύ εύκολο να μπεις σε αυτήν την επιχείρηση, όταν είσαι εγώ και έχεις τη Miss Piggy tattoo στο χέρι σου». Για αυτό και πήρε την κατάσταση στα χέρια της. «Έφτιαξε» λογαριασμό σε όλα τα social media και άρχισε να ποστάρει φωτογραφίες της. Έστειλε κάποιες και στο Model Mayhem. Tης είπαν πως τη θέλουν. Το 2010 μετακόμισε στο Los Angeles.

Σήμερα έχει 1.752.278 Likes στη σελίδα της στο Facebook και 1.7 εκατομμύρια followers στο Instagram, όπου έχει γράψει «το σουτιέν μου συνήθως είναι γεμάτο ψίχουλα και… model stuff».

Από τότε που υπάρχει στη showbiz, ακούει πως προωθεί έναν μη υγιεινό τρόπο ζωής. Έχει πει αναρίθμητες φορές πως «το βάρος δεν είναι δείκτης υγείας», μαζί και ότι γυμνάζεται τέσσερις φορές την εβδομάδα, «δεν καπνίζω, σπάνια πίνω και δουλεύω 15 ώρες την ημέρα». Έχει διαγνωστεί με κλινική παχυσαρκία.

Μια από τις πιο ηχηρές απαντήσεις επί του θέματος, την έδωσε μέσω του Instagram. Έγραψε πως «δεν μπορείτε να με κατηγορήσετε που φορώ makeup ή κορσέδες ή επειδή χρησιμοποιώ τη λέξη “ομορφιά” στο κίνημα μου. Ή γιατί απλά συζητάω ή δεν συζητάω επί της υγείας. Το να λέτε ότι δεν είμαι φεμινίστρια, για όλους αυτούς τους λόγους και θετική για το σώμα, το να μου ασκείτε κριτική για την ΕΠΙΛΟΓΗ μου να εκφράζομαι είναι ενάντιο σε ό,τι πρεσβεύει ο φεμινισμός. {…} Μου έκαναν μπούλινγκ και με χτυπούσαν, όλη μου τη ζωή για την εμφάνιση μου και τα κιλά μου. Και αν δεν το προσέξατε, είμαι ακόμα εδώ. Δεν δείχνω πάντα λαμπερή και έχω μιλήσει και για αυτά που δείχνω στις φωτογραφίες. {…} Είμαι επαγγελματίας μοντέλο και είναι μέρος της δουλειάς μου να δείχνω κάθε πλευρά της ζωής μου. Και ειλικρινά, έχω κουραστεί από τις μαλακίες. Μην εκνευρίζεστε με κάποιον που κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Επικεντρώστε στον εαυτό σας», καταλήγοντας πως ο τρόπος που ζει είναι επιλογή της.

 

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε δώσει, είχε ξεκαθαρίσει ότι «η υγεία είναι προσωπική απόφαση του καθενός, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε οι υπόλοιποι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος μπορεί να είναι υπέρβαρος. Είμαστε σε διαφορετικά σημεία του ταξιδιού μας. Είναι σκατένιο ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι φανταστικό και να αποθεώνομαι και να μιλούν οι άνθρωποι για αυτές τις αλλαγές, αντί να εστιάζουν στο μέγεθος μου. Με εξοργίζει».

Από το 2012 «τρέχει» την καμπάνια “Eff your beauty standards” (όπου Eff είναι το F) «για να βγάλω ένα μεταφορικό μεσαίο δάχτυλο στην κοινωνία, για το τι μας λένε πως μπορούμε ή δεν μπορούμε να φορέσουμε”. Είχε υποσχεθεί δωρεές σε οργανισμούς που βοηθούν θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Το Δεκέμβρη του 2014 κάπου στις 140 παραγγελίες T-shirts της καμπάνιας δεν έφτασαν στον προορισμό τους (3000 είχαν φτάσει). Την κατηγόρησαν για κατάχρηση. Εξήγησε πως «δεν ήξερα πώς να χειριστώ τα logistics και τελικά χρειάστηκε να καλύψω μεγάλο ποσό από την τσέπη μου».

Η μεγαλύτερη ελπίδα της είναι «πως τα παιδιά μου θα μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα γιορτάζει τη μοναδικότητα του. Θα ξέρει πως όλα είναι πιθανά, ανεξάρτητα από το μέγεθος, το φύλο, τη φυλή ή τις ικανότητες. Είμαστε όλοι τόσο σύνθετοι και όμορφοι. Υπάρχει χώρος για όλους. Ακόμα και αν χρειαστεί να χαράξουμε μόνοι μας την πορεία μας».

 

 

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/tessholliday