ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Αυτή η γυναίκα κατηγορείται ότι προκαλεί τους άνδρες γιατί θηλάζει δημόσια το παιδί της

Η Reka Nyari έχει θέσει εαυτόν ως μητέρα -σύμβολο στην εκστρατεία «απενοχοποίησης» του δημόσιου θηλασμού. Η κόρη της η Ilo είναι 34 ετών, τρέφεται ακόμα από το στήθος της. Συνεπώς η 39χρονη Φινλανδή φωτογράφος είναι μία μάνα υπέρμαχος του εκτεταμένου θηλασμού.

*Εκτεταμένος είναι ο θηλασμός που συνεχίζεται μετά τους 12 μήνες από τον τοκετό, ο οποίος δεν συνηθίζεται, ωστόσο κάποιες μαμάδες το επιλέγουν. Ένα από τα θεωρητικά μειονεκτήματα του μητρικού θηλασμού, είναι το γεγονός ότι αν γίνεται δημόσια, ενδεχομένως κάποιοι να το επικρίνουν, όπως μπορούν να επικρίνουν τα πάντα άλλωστε, δεν είναι θέμα. Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Reka, η οποία αυτοχαρακτηρίζεται ως “λακτιβίστρια”.

Όπως αποκάλυψε η ίδια, ενώ θήλαζε την κόρη της στο αεροπλάνο, μια γυναίκα την προσέβαλε αποκαλώντας την «αηδιαστική» και κατηγορώντας την ότι, βγάζοντας το στήθος της σε κοινή θέα για να θηλάσει, επιχείρησε να ξελογιάσει τον άντρα της, ο οποίος καθόταν σε διπλανή θέση. Άρα για τη γυναίκα αυτή, το να θηλάζει μία όμορφη, καλλίγραμμη γυναίκα το παιδί της σε κοινή θέα, είναι τεχνική αποπλάνησης.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ λοιπόν είναι: Αν η Reka δεν είχε τη συγκεκριμένη εμφάνιση, η αντίδραση της άλλης γυναίκας θα ήταν η ίδια; ή θα αντιμετώπιζε το θέαμα με μεγαλύτερη επιείκεια ή και αδιαφορία;

Όσο για τη Reka, εκείνη επέλεξε να απαντήσει στην κριτική ανεβάζοντας ακόμα περισσότερες φωτογραφίες στις οποίες θηλάζει την 2χρονη κόρη της. Ο λογαριασμός της στο Instagram μετράει πάνω από 37 χιλιάδες followers και πολλά από τα posts υπερασπίζονται το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στο δημόσιο θηλασμό αλλά και τη σπουδαιότητα του μητρικού γάλακτος για το παιδί. Παράλληλα, αναφέρεται συχνά στα οφέλη του εκτεταμένου θηλασμού. «Είναι μία φυσική πρακτική ευεργετική μακροπρόθεσμα τόσο για τη μητέρα, όσο και για το παιδί. Τα στήθη μας φτιάχτηκαν για να τρέφουμε τα μωρά μας. Το να μπερδεύεις το θηλασμό με το σεξ και τη διαστροφή είναι διαταραγμένο».

Όπως αναφέρει η Νyari, είναι λίγοι εκείνοι που έχουν σχολιάσει αρνητικά βλέποντάς την να θηλάζει δημόσια. «Οι περισσότερες αντιδράσεις έρχονται από γυναίκες. Το να θηλάσεις ή όχι ειναι μία ατομική επιλογή. Αυτά είναι τα στήθη μου, ακούστε τα να βρυχώνται».

«Τώρα που η κόρη μου είναι 34 μηνών κρίνομαι πολύ. Οι φίλοι μας και η οικογένεια ρίχνουν επικριτικά βλέμματα και μου λένε να σταματήσω να θηλάζω γιατί βλάπτω το παιδί κι εμένα. Με κατηγορούν ότι αυτό που κάνω είναι εγωιστικό, ενοχλητικό, ακόμα και διεστραμμένο. Ο κόσμος σοκάρεται μ’ αυτό», λέει η μητέρα. Ποια είναι η απόφασή της; να αφήσει την κόρη της να αποφασίσει μόνη της πότε θα σταματήσει να τρέφεται από το στήθος της.

Αν υπάρχει κάτι στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε απόλυτα με την Reka είναι το εξής: «Όσο πιο πολύ μιλάμε δημόσια εμείς οι γυναίκες γι’ αυτό, τόσο περισσότερο ο κόσμος έρχεται σε επαφή με την ιδέα του μητρικού θηλασμού και έτσι γίνεται πιο αποδεκτός». Ο δημόσιος θηλασμός έχει ανέβει για τα καλά στην επιφάνεια των θεμάτων επί debate. Το τι πιστεύει ο καθένας είναι υπόθεση προσωπική κι έτσι θα παραμείνει, λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος. Ωστόσο η επιλογή πρέπει να υπάρχει τόσο για κάποια που δεν θέλει να τρέφει το παιδί της δημόσια από το στήθος της, όσο και για εκείνη που το επιθυμεί. Αυτό είναι το ζήτημα. Η απενοχοποίηση της πιο φυσικής διαδικασίας στον κόσμο. Η μη ύπαρξη διαπραγμάτευσης. Η πάταξη του καθωσπρεπισμού. Το ανεξαίρετο δικαίωμα πάνω απ’ όλα.