Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θυμάται backstage στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, 15 χρόνια μετά

Main Image

Πέρασαν 15 χρόνια από την εντυπωσιακή τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου θυμάται κάθε λεπτό.

Ήταν Παρασκευή, 13 Αυγούστου του 2004, όταν το βλέμμα όλου του κόσμου στράφηκε στην Αθήνα, εκεί όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των 28ων Ολυμπιακών Αγώνων. Καλλιτεχνικός Διευθυντής των τελετών έναρξης και λήξης ήταν ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Ο σκηνοθέτης, χορογράφος και εικαστικός καλλιτέχνης, έδωσε τον καλύτερο του εαυτό στην δημιουργία των τελετών αυτών και η λιτή και συγκινητική τελετή έναρξης, χαρακτηρίστηκε εκθαμβωτική από το Time Magazine και τους Times του Λονδίνου. Επιστροφή στο σήμερα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας είναι πολύ μακριά μας στο χρόνο και ο Δημήτρης Παπαϊωάννου δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά κυρίως στο εξωτερικό. Ωστόσο, σήμερα επέστρεψε νοερά σε εκείνη την ημέρα.

ADVERTISING

Inline ImageAP Photo/Julie Jacobson

«Δεκαπέντε χρόνια από την ημέρα που πετύχαμε κάτι που δεν γνωρίζαμε αν ήμασταν ικανοί να το κάνουμε» έγραψε στο facebook, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, για την επέτειο αυτή των 15 χρόνων από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τη Αθήνας, το 2004. Ο ίδιος μοιράστηκε backstage φωτογραφίες του εικαστικού Σωκράτη Σωκράτους από την προετοιμασία της τελετής έναρξης και στο Instagram. Θραύσματα από ένα μεγαλειώδες θέαμα γεμάτο από τα πράγματα που συνέθεσαν την πολύπλευρη προσωπικότητα του Δημήτρη Παπαϊωάννου ως καλλιτέχνη, γεμάτο από τον ελληνικό πολιτισμό.

1

ADVERTISING

 

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

View this post on Instagram

Fifteen years ago today/red prehistoric

A post shared by Dimitris Papaioannou (@papaioannou_d) on

 

8

 

9

10

 

11

 

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ως εικαστικός, εικονογράφος και κομίστας έχοντας μαθητεύσει στο πλευρό του Γιάννη Τσαρούχη, κι έχοντας φοιτήσει στην Σχολή Καλών Τεχνών. Ο ίδιος παρείχε τις εικαστικές του υπηρεσίες και στα πρώτα έντυπα της gay κοινότητας στην Ελλάδα, αγωνιζόμενος από τότε για τα δικαιώματά της από το μετερίζι της τέχνης. Ο χορός τον κέρδισε από την εποχή της Σχολής Καλών Τεχνών και ξεκίνησε να πειραματίζεται και να εκπαιδεύεται ως performer αλλά και ενδυματολόγος σε διάφορες ομάδες χορού στην Ελλάδα. Το 1986 ιδρύει την ομάδα Εδάφους με την Αγγελική Στελλάτου, η οποία παρουσιάζει τα έργα του για 16 χρόνια. Για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων εργάστηκε για τρία χρόνια. Το αποτέλεσμα σίγουρα τον δικαίωσε, κι εκείνον και τους χιλιάδες ανθρώπους που εργάστηκαν σε αυτό το project. Το 2, το MEDEA2, το Inside, το Still Life και το The Great Tamer είναι ίσως τα γνωστότερα έργα του που ακολούθησαν.

12

Κεντρική φωτογραφία: NDP Photo Agency

ADVERTISING

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ: 8 ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΑ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ

Αυτά τα πανωφόρια θα σου λύσουν τα χέρια τις βροχερές μέρες, κι όχι μόνο.

6 ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΠΙΣΤΕΙΣ. ΚΙ ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΣΕΞ

Τα σημάδια που σου λένε ότι έχεις μπει σε μία συναισθηματική σχέση και απιστείς χωρίς να το καταλαβαίνεις.

ΤΑ 2 ΖΩΔΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ

Τα ζώδια που θα περάσουν υπέροχες στιγμές τον μήνα Νοέμβριο με ένα νέο ταίρι.

ΜΑΥΡΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ: 6 ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Πώς το μαύρο παντελόνι σου θα σε σώζει πάντα την τελευταία στιγμή.

ΤΑ 3 ΠΙΟ HOT ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Τα τρία πιο hot κουρέματα που είδαμε στις πασαρέλες και θα δεις παντού αυτό το φθινόπωρο.

ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2019 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.