CELEBRITIES

O πρίγκιπας Harry στα χνάρια της Diana. Βάδισε σε ναρκοπέδιο στην Angola όπως η μητέρα του πριν από 22 χρόνια

Dominic Lipinski/Pool via AP

Ότι ο πρίγκιπας Harry έχει αδυναμία στην αδικοχαμένη μητέρα του, την πριγκίπισσα Diana είναι γνωστό. Το ότι έχει πάρει από εκείνη την ζεστασιά της στην επαφή του με τους ανθρώπους αλλά και την ανάγκη του να ασχολείται με ανθρωπιστικά ζητήματα, επίσης. Μία του κίνηση όμως κατά τη διάρκεια της πέμπτης ημέρας της περιοδείας του στην Αφρική, ήταν που μας θύμισε ακριβώς πόσο της μοιάζει. Ο πρίγκιπας Harry σε μια συμβολική και συνάμα συναισθηματική κίνηση, περπάτησε σε ναρκοπέδιο της Angola όπως ακριβώς είχε κάνει και η μητέρα του το μακρινό 1997, την ίδια χρονιά που άφησε την τελευταία της πνοή στο Παρίσι.

Διάβασε κι αυτό: O πρίγκιπας Harry είχε γενέθλια και τις πιο τρυφερές ευχές τις δέχτηκε από τη Meghan Markle

Στον λογαριασμό του δούκα και της δούκισσας του Sussex στο Instagram ο πρίγκιπας Harry μοιράστηκε κάποια στιγμιότυπα από την βόλτα του ίδιου αλλά και της μητέρας του στο ναρκοπέδιο καθώς και τις σκέψεις του γι’ αυτή τη συγκινητική ημέρα. Μία ακόμα σύμπτωση; Ο 35χρονος σήμερα πρίγκιπας Harry μοιράζεται την ίδια ηλικία με την μητέρα του όταν περπάτησε κι εκείνη τους ναρκοθετημένους δρόμους της Αφρικής.

John Stillwell/PA via AP, File

John Stillwell/PA via AP, File

John Stillwell/PA via AP, File

John Stillwell/PA via AP, File

AP Photo/Giovanni Diffidenti

AP Photo/Giovanni Diffidenti

AP Photo/John Stillwell

AP Photo/John Stillwell

«Ο δούκας του Sussex νιώθει συγκινημένος που θα επισκεφθεί ένα μέρος και μια κοινότητα τόσο ιδιαίτερης σημασίας για τη μητέρα του και που με αυτό τον τρόπο θα αναγνωρίσει την ατέλειωτη αποστολή της να γίνει εκπρόσωπος όσων ένιωθε ότι χρειάζονταν περισσότερο τη φωνή της, ακόμα και για θέματα που δεν θεωρούνταν δημοφιλή δημοσίως», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση στο Instagram. «Η επίσκεψη της πριγκίπισσας Diana βοήθησε να αλλάξει ο ρους της ιστορίας και οδήγησε ευθέως στο συνέδριο κατά των ναρκοπεδίων που έμεινε γνωστό ως η συνθήκη της Οτάβα. Σήμερα, η Angola βρίσκεται σταθερά εντός των στόχων της συνθήκης σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται να είναι καθαρή από νάρκες μέχρι το 2025» σημειώνεται στην ανακοίνωση που επισημαίνει ότι ακόμα και σήμερα 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον φόβο των ναρκοπεδίων κάθε μέρα.

 

View this post on Instagram

Following in the footsteps of his mother, Princess Diana, this morning The Duke of Sussex visited a de-mining site in Dirico, Angola, to raise awareness of the danger and prevalence of landmines that still exists today. The Duke joined @thehalotrust in their work to help clear the area to enable safe access for the local community. • “If an international ban on mines can be secured it means, looking far ahead, that the world may be a safer place for this generation's grandchildren.” – Princess Diana, 1997 Today in Angola The Duke of Sussex will retrace his mother’s steps to see the legacy of her work and how her connection with this community helped make the elimination of landmines a reality. In 1997 Diana Princess of Wales visited Huambo to bring global attention to the crisis of landmines and the people whose lives were being destroyed. Two decades later, the area has transformed from desolate and unhabitable to lively and vibrant, with colleges, schools and small businesses. The Duke is humbled to be visiting a place and a community that was so special to his mother, and to recognise her tireless mission as an advocate for all those she felt needed her voice the most, even if the issue was not universally popular. Princess Diana’s visit helped change the course of history, and directly led to the Convention against Anti-Personal Landmines, also known as the Ottawa Treaty. Today, with the support of @thehalotrust, Angola now has a stated aim under the Treaty to be clear of known mines by 2025. Despite great progress, 60 million people worldwide still live in fear of landmines every day. During his visit today, The Duke will walk along the street which was once the minefield where his mother was famously pictured. #RoyalVisitAfrica #RoyalVisitAngola Photo©️PA

A post shared by The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) on

 

Πλέον το ναρκοπέδιο όπου κάποτε είχε περπατήσει η πριγκίπισσα Diana είναι καθαρό, ενώ εκείνο που περπάτησε ο πρίγκιπας Harry στην πόλη Dirico (και αυτός όπως και η μητέρα του με την βοήθεια του οργανισμού Halo) είχε παγιδευτεί το 2000 με νάρκες. Τα δύο ναρκοπέδια βρίσκονται στην ίδια περιοχή, οι σημάνσεις σε αυτά παραμένουν ίδιες ενώ η ιστορικότητα της στιγμής τονίστηκε από την πανομοιότυπη στολή με εκείνη της ατρόμητης μητέρας του, που φόρεσε ο Harry πριν περάσει από την επικίνδυνη περιοχή. Η ίδια είχε δηλώσει τότε: «Αν εξασφαλιστεί μία διεθνής απαγόρευση των ναρκών, αυτό σημαίνει κοιτάζοντας το μέλλον ότι ο κόσμος μπορεί να είναι ένα πιο ασφαλές μέρος για τα εγγόνια αυτής της γενιάς». Ίσως τότε δεν φανταζόταν ότι ο μικρός της γιος και το εγγόνι της θα επέστρεφαν μια μέρα στην Αφρική για να την τιμήσουν. Σίγουρα όμως με τα λόγια και το έργο της, ενέπνεε τον μικρό Harry τόσο ώστε να οδηγηθεί εκεί, ακολουθώντας απλά ένα ένα τα βήματά της.

Dominic Lipinski/Pool via AP

Dominic Lipinski/Pool via AP

Dominic Lipinski/Pool via AP

Dominic Lipinski/Pool via AP

«Θα κάνουμε όλα όσα μπορούμε για να εξασφαλίσουμε ότι δε θα ξεχαστεί ποτέ και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε όλα αυτά τα ιδιαίτερα δώρα που είχε και που φαίνονταν όσο ζούσε. Ελπίζω ότι πολλά από τα ταλέντα της μητέρας μου φαίνονται στη δουλειά που κάνω» είχε πει κάποτε στο Good Morning America o Harry και αποδεικνύεται συνεπής προς τη δέσμευσή του. Ο Harry ήταν 12 ετών όταν πέθανε η μητέρα του. Ο ίδιος είχε πει για το πως τον επηρέασε ο θάνατός της στο να στραφεί στην ανθρωπιστική δράση: «Η μαμά μου πέθανε όταν ήμουν πολύ μικρός. Δεν ήθελα να είμαι στην θέση που ήμουν, αλλά τελικά έβγαλα το κεφάλι μου από την άμμο, άρχισα να ακούω τους ανθρώπους και αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τον ρόλο μου για να κάνω καλό». Και μια χαρά τα καταφέρνεις ως τώρα Harry.

 

Κεντρική φωτογραφία: Dominic Lipinski/Pool via AP