ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές που πρέπει να τρως πριν τη γυμναστική

Δεν αρκεί να προσέχεις τι τρως, πρέπει και να γυμνάζεσαι. Κι όταν γυμνάζεσαι, δεν φτάνει να ιδρώνεις την φανέλα, χρειάζεται να επιλέγεις με σοφία τα τρόφιμα που θα καταναλώσεις. Οι σχέσεις της άσκησης με τη διατροφή για την υγεία και την ομορφιά είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένες. Για παράδειγμα, το σνακ που θα επιλέξεις λίγο πριν την προπόνηση μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο τόσο την ώρα της εξάσκησης, όσο βέβαια και μετά το τέλος της.

Είναι σημαντικό να προσφέρεις στον οργανισμό σου εργαλεία, θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την καταπόνηση από την εξάσκηση. Το σώμα έχει ανάγκη τόσο από υδατάνθρακες, για άμεση ενέργεια, όσο και από πρωτεΐνες για τόνωση των μυών, ενώ παράλληλα χρειάζεται ενυδάτωση και θρεπτικά συστατικά που φροντίζουν την καλύτερη λειτουργία του. Για το λόγο αυτό, συγκεντρώσαμε πέντε τρόφιμα που θα προσφέρουν όλα τα παραπάνω και θα γίνουν το σιγουράκι σου πριν από κάθε επίσκεψη στο γυμναστήριο.

Φυστικοβούτυρο

Ένα από τα πιο πλούσια τρόφιμα σε φυτική πρωτεΐνη, μόλις 2 κ.σ. θα σου προσφέρουν ποσότητα ίση με εκείνην που περιλαμβάνεται σε ένα αυγό ή ένα κομμάτι κρέας (30 γρ.). Ό, τι πρέπει δηλαδή για να τονώσεις τους μύες σου απολαυστικά πριν από την προπόνηση. Συνδύασέ το με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό σου μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, που επίσης έχει ανάγκη το σώμα πριν από την άσκηση για να είναι γεμάτο ενέργεια.

Πρόσεξε την ποσότητα. Όσο θρεπτικό είναι το φυστικοβούτυρο, άλλο τόσο είναι και θερμιδογόνο. Μια μόνο κουταλιά της σούπας έχει περίπου 90 θερμίδες, κάθε μια από τις οποίες αξίζει τον κόπο για εσένα που θέλεις να προπονηθείς αποτελεσματικά. Τέλος φρόντισε να προμηθευτείς φυστικοβούτυρο που δεν περιέχει πρόσθετα έλαια ή ζάχαρα, αλλά παρασκευάζεται αποκλειστικά από το άλεσμα των φυστικών.

Καρπούζι

Στα πλαίαια της ανάγκης για υδατάνθρακες, χωρίς να βαρύνει το στομάχι, ένα φρούτο είναι πάντα η ιδανική λύση. Προσφέρει επίσης ενυδάτωση, αντιοξειδωτικά και πολύτιμες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αν πάλι μιλήσουμε για το καρπούζι, τότε εκτός από τα θρεπτικά συστατικά δεν θα σε επιβαρύνει και με θερμίδες. Καθώς αποτελείται κατά 91% από νερό, δεν προσφέρει παρά 30 θερμίδες τα 100γρ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ιδανικό για σνακ πριν από τη γυμναστική, αφού προφυλάσσει τους μύες από ανεπιθύμητα πιασίματα.

Απόλαυστέ το με λίγη φέτα ή ιδανικότερα ανθότυρο που περιέχει λιγότερα λιπαρά και αλάτι για έξτρα δόση πρωτεΐνης.

Χουρμάς

Ο γλυκός καρπός της ανατολής έχει την ιδιότητα να προσφέρει πολύτιμους υδατάνθρακες. Δύο χουρμάδες αρκούν για να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σταθερά, για όσο χρόνο διαρκεί η προπόνηση. Επιπλέον, οι χουρμάδες αποτελούν σημαντική πηγή μαγνησίου, ασβεστίου και βιταμινών Α, Β και Κ. Η αναπλήρωση μαγνησίου φαίνεται επίσης να σε βοηθά  σημαντικά να αποφύγεις τις κράμπες.

Μπανάνα

Κάθε ασκούμενος που σέβεται τον εαυτό του γνωρίζει καλά την πολύτιμη συμβολή της μπανάνας. Το εξωτικό φρούτο προσφέρει σημαντική ποσότητα καλίου στον οργανισμό, μέταλλο που κρίνεται ιδιαίτερα απαραίτητο για όσους αθλούνται συστηματικά. Με τον τρόπο αυτό το σώμα μπορεί να ρυθμίσει πιο αποτελεσματικά την κυτταρική του λειτουργία και να αναπληρώσει του ηλεκτρολύτες στο αίμα που συχνά διαταράσσονται κατά την προπόνηση.

Βρώμη

Το θαυματουργό δημητριακό της φύσης που προσφέρει τόσο υδατάνθρακες, όσο και πρωτεΐνες σε ικανοποιητικές ποσότητες και χωρίς να επιβαρύνει θερμιδικά το πρόγραμμα σου. Περιλαμβάνει επίσης υγιεινά λιπαρά (ακόρεστα λιπαρά και λινολεϊκό οξύ), βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι ιδιότητες αυτές καθιστούν το συγκεκριμένο δημητριακό μια θαυμάσια πηγή ενέργειας, συμβάλλοντας στην αποφυγή της κόπωσης που προκαλείται από τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης.

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!