ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Cheat meals: Επιτρέπονται ή μήπως στέκονται εμπόδιο στο αδυνάτισμα;

Ξεκινάς ένα πρόγραμμα διατροφής που σου έχει συστήσει η διαιτολόγος σου ή απλά προσέχεις το τι τρως, μειώνοντας τα γλυκά, τα τηγανητά και τις επεξεργασμένες τροφές. Αλλά μετράς αντίστροφα μέχρι το Σάββατο για να φας το αγαπημένο σου junk food, να πιεις αμέτρητα κοκτέιλ και να κάνεις μία επίσκεψη στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σου. Νομίζεις δηλαδή ότι αν ακολουθείς πιστά μία υγιεινή διατροφή 6 μέρες την εβδομάδα, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι κακό αν μία μέρα είναι γεμάτη με όλα αυτά που έχεις στερηθεί τις υπόλοιπες.

 

H διατροφολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου όμως σε ενημερώνει ότι τα cheat days μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολές στην κατανάλωση της τροφής. Γι αυτόν το λόγο, επιλέγουμε τα cheat meals που αποτελούν ελεύθερα γεύματα και δεν τρώμε ό,τι θέλουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Για την ακρίβεια, σου δίνει 5 λόγους για τους οποίους είναι καλό να υποκύπτεις χωρίς ενοχές.

Αποκτάς αυτοέλεγχο

Ένα cheat meal δεν είναι κακό όταν υπάρχει μέτρο και ισορροπία στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Βοηθά στο να εκπαιδεύουμε τα όριά μας και να ακούμε το σώμα μας ανάλογα με της ανάγκες του. Όταν λοιπόν η κατανάλωση τροφής σταματά στον κορεσμό και δεν αφήνουμε τη χαρά της ικανοποίησης να μας φτάσει σε βουλητικό επεισόδιο τότε έχουμε κερδίσει το παιχνίδι του αυτοελέγχου.

Διάβασε κι αυτό: Τα σνακ που θα φας όταν κάνεις δίαιτα και θες απεγνωσμένα γλυκό

Δε στερείσαι όταν βγαίνεις έξω

Μας βοηθά στο να μπορούμε να ενταχθούμε στις κοινωνικές μας υποχρεώσεις χωρίς στέρηση. Όταν θες δηλαδή να πας σε ένα κάλεσμα ή σε δείπνο με φίλους και φοβάσαι για το τι θα φας, είναι μία πολύ καλή αφορμή για ένα cheat meal. Αρκεί να μη βγαίνεις κάθε βράδυ για φαγητό.

Περιορίζει τη συναισθηματική υπερφαγία

Έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με συναισθηματική υπερφαγία είναι πιο επιρρεπή  σε ατασθαλίες, έτσι όταν υπάρχει ένα  cheat meal  στο διαιτολόγιο, μειώνεται η κατάχρηση θερμίδων στην καθημερινότητα.

Ξεκολλάει η ζυγαριά

Ένα cheat meal  μπορεί να σε βοηθήσει στο να ξεκολλήσει η ζυγαριά και να δεις αυτό το τελευταίο κιλό να φεύγει. Κι όμως η προσθήκη ελεγχόμενου λίπους μπορεί να ξεκολλήσει τον μεταβολισμό σου και να κάψει το λίπος που πήρες ως καύσιμο από ένα πιο ενισχυμένο  (θερμιδικά) γεύμα. Αυτό πραγματοποιείται από την αύξηση της λεπτίνης που συμβάλει στην ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού.

Δε βαριέσαι

Μας κρατάει πιο πιστούς στον διατροφικό στόχο καθώς δεν κάνει τη διατροφή μονότονη. Αν ανήκεις στους ανθρώπους που βαριούνται πολύ εύκολα και φτάνουν στο σημείο να μισήσουν συγκεκριμένες τροφές, το cheat meal έρχεται να σου θυμίσει ότι έχεις κι άλλες διατροφικές επιλογές. Έτσι επιστρέφεις πιο εύκολα στο κλασικό διατροφικό πλάνο.

Προσοχή: Η διατροφολόγος σου υπενθυμίζει ότι το cheat meal δεν πρέπει να γίνει συνήθεια, γιατί έτσι γίνεται εξάρτηση και επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από το επιθυμητό. Σκοπός είναι να γίνεται ένα απολαυστικό γεύμα που σε βγάζει από τα συνηθισμένα και σε φέρνει πιο κοντά στους φίλους σου, και όχι μία εξάρτηση που οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.