ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Διατροφή και υδατάνθρακες (κι όμως) πηγαίνουν μαζί

Όταν αποφασίζεις να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, κάτι πολύ βασικό που μπορεί να σε αποπροσανατολίσει είναι η υπερπληροφόρηση. Λαμβάνεις χιλιάδες πληροφορίες σχετικά με τις τροφές που πρέπει να εντάξεις στην διατροφή σου για να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Superfoods, food swaps, συμπληρώματα διατροφής και πολλά άλλα που ακούς καθημερινά, χωρίς να είσαι σίγουρη τι από όλα αυτά ισχύει, τι βοηθά και τι όχι.

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις και να δοκιμάσεις αυτό που ταιριάζει καλύτερα στον δικό σου τρόπο ζωής. Μέχρι τότε, θα ασχοληθούμε με έναν από τους μεγαλύτερους διατροφικούς μύθους που κυκλοφορεί εκεί έξω και θα ανοίξουμε το κεφάλαιο “διατροφή και υδατάνθρακες”.

Ο μύθος και η αλήθεια

Η λέξη “υδατάνθρακας” έχει συνδεθεί με το “παχυντικό”, με “αυτό που δεν κάνει”, με “αυτό που πρέπει να κόψεις όταν κάνεις διατροφή”. Είναι – κατά πολλούς – το “μαύρο πρόβατο” της υγιεινής διατροφής. Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Δεν φταίνε οι υδατάνθρακες, αλλά η υπερκατανάλωσή τους. Άλλωστε, οτιδήποτε στην υπερβολή του επιφέρει προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι υδατάνθρακες δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλείονται από το διατροφολόγιο για τρεις πολύ βασικούς λόγους.

Πρώτον, επειδή ο οργανισμός σου πραγματικά τους χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά, αφού σε γεμίζουν ενέργεια.

Δεύτερον, επειδή συνήθως, οι άνθρωποι που αποκλείουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους τείνουν να χάνουν γρήγορα βάρος και να το ξαναπαίρνουν εξίσου γρήγορα όταν επιστρέφουν στις προηγούμενες διατροφικές τους συνήθειες.

Τρίτον, επειδή πολύ απλά η διατροφή είναι εφικτό να συνδυαστεί με τους υδατάνθρακες. Μια ισορροπημένη διατροφή χρειάζεται να περιλαμβάνει πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και υδατάνθρακες. Όλα και με μέτρο. Είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνουμε το σωστό είδος υδατανθράκων μέσα από τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καμία δίαιτα δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική, εφόσον σου στερεί κάποια διατροφική ομάδα.

Εύλογα όμως θα σου γεννηθεί το ερώτημα “πώς να συνδυάσω διατροφή και υδατάνθρακες”; Σου έχουμε την απάντηση και ακούει στο όνομα “Καραμολέγκος-Lower Carb”.

Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, η αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος έφερε το νέο ψωμί για τοστ Lower Carb με 30% λιγότερους υδατάνθρακες και πλούσιο σε πρωτεΐνες, χάρη στο αλεύρι από σπόρους. Με νέες επιλογές πρώτης ύλης δημιούργησε ένα ψωμί χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να στερείσαι μια από τις πιο αγαπημένες τροφές όπως είναι το ψωμί (κακά τα ψέματα το θες ως συνοδευτικό σε κάθε γεύμα), ακόμα κι αν κάνεις δίαιτα με σκοπό την απώλεια βάρους.

Ουσιαστικά, αυτό που κάνει το συγκεκριμένο ψωμί να ξεχωρίζει και να είναι ιδανικό και για όσους κάνουν διατροφή είναι το γεγονός πως μια ποσότητα αλεύρων σιταριού έχει αντικατασταθεί με ένα μείγμα επιλεγμένων, γευστικών και θρεπτικών αλεύρων σπόρων (βρώμης, λιναρόσπορου και φάβας) που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Ασύγκριτη γεύση και κορυφαία διατροφική αξία.

Δεν χρειάζεται ούτε να αλλάξεις εξ ολοκλήρου τη διατροφή σου, ούτε να κάνεις συμβιβασμούς στη γεύση και την απόλαυση.