ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές πλούσιες σε σίδηρο που δεν είναι κόκκινο κρέας

Και πόσες φορές την εβδομάδα να φας κρέας; τα συμπληρώματα σιδήρου είναι αποτελεσματικά, αλλά για πόσο να τα παίρνεις; οι φυσικές πηγές σιδήρου είναι οι τροφές. Με δεδομένο ότι το 40% των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία εμφανίζει αναιμία και κύρια αιτία την απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση, είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως πρέπει να είσαι συνεπής προς τη λήψη σιδήρου. Καλό το κόκκινο κρέας (,2mg σιδήρου στα 85 γραμμάρια άπαχου κρέατος), αλλά διάφοροι παράγοντες (veganism, Σαρακοστή ή απλά τοξίνες) σε κρατούν σε απόσταση. Από πού να πάρεις σίδηρο λοιπόν; Ακολουθούν εναλλακτικές πηγές ενέργειας:

Σπανάκι

Τρία φλιτζάνια σπανάκι περιέχουν 18 mg σιδήρου, πολύ περισσότερο δηλαδή από μία μέτρια μοσχαρίσια μπριζόλα.

Σαρδέλες

Μην τις υπολογίζεις μόνο για τα Ω3 λιπαρά τους. Οι ψητές σαρδέλες μας δίνουν 2,5mg σιδήρου στα 85 γραμμάρια.

Ενισχυμένα δημητριακά

Σου μιλώ για τα δημητριακά ολικής άλεσης που είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και κυρίως σε σίδηρο. Εναλλακτικά, τον παίρνεις από το μαύρο ψωμί.

Κάσιους

Οι ξηροί καρποί αποτελούν βασική πηγή σιδήρου για τους απανταχού vegeterians. Ένα φλιτζάνι αντιστοιχεί σε 2 γραμ. σιδήρου.

Κουνουπίδι

Μπορεί το ξαδελφάκι του το μπρόκολο να του ‘χει κλέψει τη δόξα, αλλά στην πραγματικότητα το κουνουπίδι δεν υστερεί σε διατροφική αξία. Στα 100 γραμ. θα λάβεις 0,44 mg σιδήρου.