ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τσικνοπέμπτη: Ψύχραιμες συμβουλές διατροφής για να αποφύγεις τις υπερβολές

Τσικνοπέμπτη, μέρα αφιερωμένη στο κρέας. Είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου, που ονομάζεται Κρεατινή και προετοιμάζει τον ερχομό της νηστείαςτης Σαρακοστής. Έχει καθιερωθεί σαν ημέρα κατανάλωσης κρέατος στην Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς οι μέρες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι ημέρες νηστείας, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η κατάλληλη ημέρα για κατανάλωση κρέατος. Είναι μία από τις αυτές τις μέρες του χρόνου που σκέφτεσαι «Σήμερα θα φάω σα να μην υπάρχει αύριο».

Άλλες τέτοιες μέρες είναι τα Χριστούγεννα, το Πάσχα κλπ. Γιατί όμως επιβάλλεις στον εαυτό σου να καταναλώσει μεγάλες ποσότητες τροφής τέτοιες ημέρες; Ο τρόπος κατά τον οποίο τρώμε σε γιορτές και εκδηλώσεις είναι ένας τύπος συναισθηματικής πείνας. Προδιαγράφουμε το πόσο θα φάμε ανεξαρτήτως ανπεινάμε, με αποτέλεσμα να μην τρώμε με σύνεση και μετά καταλήγουμε να νιώθουμε ενοχές. Φυσικά και θα φας κρέας, αλλά δε χρειάζεται να το κάνεις σα να είναι μία ιδιαίτερη μέρα. Άλλωστε στην Ελλάδα δεν φημιζόμαστε πως τρώμε κάθε μέρα ζοχούς και φασόλια μαυρομάτικα. Θα σου δώσω, λοιπόν, κάποιες απλές συμβουλές για το πώς να διαχειριστείς την Τσικνοπέμπτη, χωρίς να στερηθείς κάτι, αλλά χωρίς να κάνεις υπερβολές. Πριν μιλήσουμε για τον πρωταγωνιστή της ημέρας, δηλαδή το κρέας, ας αναλύσουμε τα παρελκόμενα.

Σαλάτα

 Γέμισε το πιάτο σου με σαλάτα! Και όταν λέμε σαλάτα δεν εννοούμε σαλάτα που να έχει μέσα πανσετάκια, μπέικον, κοτόπουλο. Εννοούμε απλή σαλάτα με λαχανικά. Η σαλάτα θα σε χορτάσει με λίγες θερμίδες, με αποτέλεσμα να καταναλώσεις μικρότερη ποσότητα από το κυρίως γεύμα.

Συνοδευτικά

Διάφορες σάλτσες, όπως το τζατζίκι, η μαγιονέζα και άλλα συναφή έχουν αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο χωρίς να σε χορταίνουν. Αντί αυτών προτιμήστε κέτσαπ ή μουστάρδα που έχουν πολύ λίγες θερμίδες.

Υδατάνθρακες

Συνόδευσε το γεύμα σου με 1 φέτα ψωμί ή πίτα αλάδωτη. Είναι προτιμότερες πηγές υδατανθράκων απ’ ό,τι οι πατάτες τηγανιτές.

Μεζέδες

Προτίμησε τους ψητούς από τους τηγανητούς μεζέδες.

Ροφήματα

 Αντί για αναψυκτικά πιες σόδα ή νερό. Αν θέλεις να καταναλώσεις κάποιο αλκοολούχο προτίμησε κρασί ή μπύρα, αλλά πρόσεξε μην υπερβάλλεις με την ποσότητα. Ένα τρικ για να μην υπερκαταναλώσεις αλκοόλ είναι να ξεκινήσεις με σόδα και να συνεχίσεις με το αλκοολούχο.

Επιδόρπιο

 Αν στο τέλος του γεύματος θεωρείς πως έχει μείνει λίγος χώρος για γλυκό, τότε να το φας. Απλώς προτίμησε μικρή ποσότητα, όπως 1-2 κουταλιές του γλυκού. Έχεις ήδη χορτάσει, οπότε δε χρειάζεσαι μεγαλύτερη ποσότητα.

Και ας περάσουμε στον πρωταγωνιστή της ημέρας

Το κρέας

Κοτόπουλο ή γαλοπούλα: Είναι οι καλύτερες επιλογές, γιατί ανήκουν στα λευκά κρέατα, οπότε έχουν μικρότερες ποσότητες ολικών λιπαρών και πιο συγκερικμένα κορεσμένων λιπαρών απ’ ότι έχουν τα κόκκινα κρέατα.

Χοιρινό, μοσχάρι, πρόβειο: Επειδή όμως ξέρω πως δεν περιμένεις την Τσικνοπέμπτη για να φας φιλέτο κοτόπουλο, αν προτιμήσεις τελικά κόκκινο κρέας, τουλάχιστον κατανάλωσέ το σε μικρότερη ποσότητα και αφαίρεσε το ορατό λίπος.

Συμβουλή της επόμενης μέρας

 Αν βλέπεις αυτό το άρθρο την επόμενη μέρα και έχεις κάνει τα αντίθετα από αυτά που προτείνω, αυτό που θα σε συμβούλευα είναι να μην πέσεις στην παγίδα της «αποτοξίνωσης». Ακολούθησε το πρόγραμμά σου κανονικά και μην περάσεις όλη τη μέρα σου με νερό, φρούτα και σαλάτες. Μία ημέρα δεν μπορεί να χαλάσει όλη σου τη διατροφή. Να περάσεις όμορφα, να απολαύσεις το φαγητό χωρίς τύψεις και χωρίς υπερβολές. Αφορμές να φάμε έχουμε πάρα πολλές. Το ζήτημα είναι αν και κατά πόσο τις διαχειριζόμαστε με σύνεση .

Ευχαριστούμε πολύ τη Ζωή Σαμαρά

Διαιτολόγο Διατροφολόγο, M.Sc

Πτυχιούχο Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

2410 288053

Facebook page: Dieticious by Zoi Samara

Instagram: @dieticious_sam

www.dieticious-zoisamara.blogspot.com