ΔΙΑΙΤΑ

Αυτές οι τροφές αυξάνουν τη δύναμη του μυαλού σου

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι χρειάζεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να παραμένει σε φόρμα; Ναι, πριν απαντήσεις, αρχικά να τον χρησιμοποιεί κανείς (που είναι μια πολύ σωστή παρατήρηση), θα πρέπει να αντιμετωπίσεις το πιο σημαντικό όργανο του σώματός τους, το μυαλό, όπως και κάθε τι στο σώμα σου. Ως μια μηχανή που χρειάζεται σωστή τροφή. Ο κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος καθώς και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, Γιάννης Χρύσου, εξηγεί στην εκπομπή «Υγεία Πάνω Απ’ όλα» και στη Φωτεινή Γεωργίου, ποιες είναι οι τροφές που αυξάνουν τη «δύναμη» του μυαλού μας και βοηθούν να ενισχύσουμε τη σκέψη, τη μνήμη και την αποτελεσματικότητά μας.

Αρχικά, να τονίσουμε πως ο εγκέφαλος έχει ανάγκη από γλυκόζη για να συνεχίσει να δουλεύει ρολόι, που όμως, ενώ θα δώσει γρήγορα μια τόνωση στον εγκέφαλο, αμέσως μετά θα επιφέρει σημαντική μείωση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Το οποίο και σημαίνει πως ναι, δεν είναι κακό να τρώει κανείς γλυκά, όμως για το καλό του μυαλού του θα ήταν προτιμότερο να εστιάσει σε άλλες τροφές.

Τροφές που εμπεριέχουν συστατικά όπως σύνθετους υδατάνθρακες (πχ. φρούτα και προϊόντα ολικής άλεσης), Ω3 και Ω6 λιπαρά, Βιταμίνες Β, φυλλικό οξύ και αντιοξειδωτικά είναι αυτές που κάνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου πιο αποτελεσματική. Τέτοιες τροφές είναι ο λιναρόσπορος, το σπανάκι, το μπρόκολο, το πορτοκάλι, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, οι φράουλες, τα αυγά καθώς και το τσάι κι ο καφές, λόγω της καφεΐνης.

Μην σου γίνει άλλοθι το παραπάνω για να πίνεις καφεδάκια με τον κουβά. Οι ειδικοί συστήνουν μέτρο, καθώς η καφεΐνη προκαλεί ως γνωστόν υπερδιέγερση, που με τη σειρά του μπορεί να φέρει και στρες, μια κατάσταση που σαφέστατα επιβαρύνει την εγκεφαλική λειτουργία.

*Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!