ΔΙΑΙΤΑ

Η δίαιτα με τις περισσότερες αναζητήσεις στην google για το 2018

Είναι το πρόγραμμα απώλειας βάρους με τα περισσότερα clicks στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης του πλανήτη. Ο λόγος για την keto, ελληνιστί κετογονική δίαιτα, η οποία, προφανώς, ιντρίγκαρε πολύ κόσμο που θέλει να χάσει κιλά.

Ο απόγονος της Ducan και της Atkins, όμως, δεν είναι μία πρόσφατη «ανακάλυψη». Ήταν μόλις 1920 όταν στο νοσοκομείο John Hopkins της Βαλτιμόρης οι επιστήμονες αναζήτησαν μια εδική διατροφή για τους ασθενείς με επιληψία. Έκτοτε η κετογονική δίαιτα εφαρμόζεται όχι αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των επιληπτικών κρίσεων, αλλά για την απλή απώλεια βάρους. Η καταξίωση για την keto ήρθε όταν celebrities όπως η Κim Kardashian, η Gwyneth Paltrow και η Halle Berryδήλωσαν ανοιχτά την προτίμησή τους σ’ αυτήν. Ήταν αρκετό για να ξεκινήσει η μαζική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Το σήμα κατατεθέν της κετογονικής διατροφής είναι η απομάκρυνση των υδατανθράκων. Το 60-90% της συνολικής τροφής είναι πλούσια σε καλά λίπη αλλά εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες κι έχει ως στόχο μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που ονομάζεται κέτωση, κατά την οποία το σώμα καίει το αποθηκευμένο λίπος ως καύσιμο, από τη στιγμή που η γλυκόζη δεν είναι αρκετή για κάτι τέτοιο. Οι τροφές που καταναλώνει το άτομο είναι κυρίως πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και μη αμυλώδη λαχανικά. Απαραίτητη προϋπόθεση, να εφαρμόζεται υπό την παρακολούθηση ειδικού. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προσαρμογής στους κανόνες της Keto και τον αποκλεισμό των υδατανθράκων, μπορεί να εμφανιστούν διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως είναι η κόπωση, η δυσκοιλιότητα, η ταχυκαρδία, ο πονοκέφαλος, κ.ά. 

Κάπως έτσι, ενδεικτικές τροφές μίας κετογονικής δίαιτας είναι το ελαιόλαδο κι οι ελιές, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι και τα πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα ψάρια, όπως ο σολομός. Απαγορεύεται το ψωμί, το ρύζι, τα ζυμαρικά, η πατάτα, το μέλι, τα όσπρια, η ζάχαρη, ορισμένα φρούτα και κάποια αμυλούχα λαχανικά. Όπως διαπιστώνεις κι εσύ, πρόκειται για ένα πρόγραμμα διατροφής αρκετά περιοριστικό, το οποίο αποκλείει πολλές τροφές και δύσκολα υιοθετείται για μεγάλο διάστημα. Η απώλεια βάρους έρχεται, αλλά το ζητούμενο, που είναι η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου με διάρκεια, το οποίο θα βελτιώσει συνολικά τον τρόπο που τρώει κανείς, σίγουρα δεν είναι ανάμεσα στα αποτελέσματα της κετογονικής δίαιτας.