ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γάλα βρώμης: Η νέα εναλλακτική που σε χορταίνει και σε βοηθά να χάσεις βάρος

Shutterstock

Αν είσαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν το γάλα, αλλά -είτε για λόγους δυσανεξίας στο αγελαδινό, είτε για λόγους vegan διατροφής θέλεις κάτι διαφορετικό, τότε σίγουρα γνωρίζεις και έχεις δοκιμάσει τις φυτικές εναλλακτικές του. Γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας και ρυζιού είναι μόνο μερικές από τις επιλογές που μπορείς να βρεις στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ ή των καταστημάτων με βιολογικά είδη.

Να σου συστήσουμε άλλη μία εναλλακτική την οποία μπορεί να έχεις παρατηρήσει αφού προστέθηκε πρόσφατα στα ράφια: Το γάλα βρώμης.

Τα οφέλη της βρώμης κάτι μας λέει ότι τα έχεις ξανακούσει (αν όχι, εδώ θα μάθεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις). Αν για οποιοδήποτε λόγο δεν σου αρέσει (σε φουσκώνει, δεν σε ικανοποιεί γευστικά -πολύ κρίμα δεν ξέρεις τι χάνεις) δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα γιατί μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη της σε υγρή μορφή.

Να τι πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτό πριν αποφασίσεις να το δοκιμάσεις:

Shutterstock

 

1. Είναι μια βόμβα φυτικών ινών

Η περιεκτικότητα της βρώμης σε φυτικές ίνες είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο σιτηρό). Αυτό σημαίνει ότι βοηθάει στην πέψη και στη συνολική καλή λειτουργία του εντέρου ενισχύοντας την αποβολή των τοξινών.

2. Έχει λίγες θερμίδες

Για την ακρίβεια, δίνει μόλις 45 θερμίδες και 1.5 γρ. λιπαρά ανά 100 ml. Δε θα λέγαμε το ίδιο και για την περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες όμως, αφού τα 100 ml έχουν 6.8 γρ.

3. Θα ικανοποιήσει την ανάγκη σου για γλυκό χωρίς να διαλύσει το μεταβολισμό σου

Όταν τρως γλυκό τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν απότομα μόνο και μόνο για να ξαναπέσουν στα τάρταρα εξίσου απότομα. Αυτό αποσυντονίζει το μεταβολισμό σου. Το γάλα βρώμης, πίνοντας το, όχι απλώς δεν προκαλεί αυτό το σκαμπανέβασμα, αλλά σταθεροποιεί το σάκχαρο κιόλας.  

4. Βελτιώνει την υγεία σου συνολικά

Σημειώνεις; Αποτοξινώνει το αίμα, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης, βελτιώνει τις σωματικές επιδόσεις, αλλά και την ποιότητα του ύπνου.

Τέλος, να σου πούμε ότι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις κανονικά όπου θα χρησιμοποιούσες και το αγελαδινό γάλα (στο πρωινό, στα γλυκά) ενώ, χάρη στην ήπια γεύση του, ταιριάζει και στον καφέ.