ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί πρέπει να τρως ένα μπολ κεράσια κάθε μέρα του Ιούλη

Ο Ιούλιος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορείς να τα χαρείς κόκκινα και λαχταριστά. Τα κεράσια, ένα από τα πιο όμορφα και αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα- ανοιξιάτικα για την ακρίβεια, αφού τα δέντρα τους ανθίζουν τότε- παράγονται στην Ελλάδα σε μεγάλες ποσότητες και διαθέτουν εξαιρετικά οφέλη για την υγεία μας.

Από θερμιδικής άποψης τα γλυκά κεράσια έχουν 77 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Υπάρχουν και ξινά κεράσια, που καταναλώνονται κυρίως αφού μαγειρευτούν και μέσα σε γλυκά. Γιατί πρέπει να γεμίζεις το μπολ σου με κερασάκια;

> Είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες Α αλλά και C.

> Σύμφωνα με έρευνες, τα πετροκέρασα συμβάλλουν στην πρόληψη από διάφορες μορφές καρκίνου, νευρολογικών παθήσεων, ενώ διαθέτουν και ισχυρή αντιγηραντική δράση.

> Όπως κάθε φρούτο και λαχανικό με έντονο χρώμα που το οφείλει στις ανθοκυανίνες, το κατακόκκινο κεράσι φημίζεται για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μάλιστα η συγκεκριμένη που ουσία, η οποία ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών, προλαμβάνει την εμφάνιση του διαβήτη, αφού συμβάλλουν στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

> Η μελατονίνη των κερασιών μας κάνει πιο ήρεμες και ανακουφίζει από πονοκεφάλους, αϋπνίες κι άλλες τέτοιες ανησυχίες. Μεγαλώνοντας έχουμε την πρόσληψη μελατονίνης περισσότερη ανάγκη αφού με το γήρας η έκκρισή της από τον οργανισμό μειώνεται.

> Κι αν θες να ξέρεις τα κεράσια είναι καλές πηγές μετάλλων όπως είναι ο σίδηρος, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και ο χαλκός.