ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 λαχανικά που είναι πιο υγιεινά απ’ όσο νόμιζες

Ο γενικός κανόνας ίσχυε και πάντα θα ισχύει: τα λαχανικά, οι πρασινάδες, τα φρούτα, κάνουν καλό και πάντα θα είναι ιδανικά για όλους όσοι έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή.

Υπάρχουν όμως και ορισμένα λαχανικά που ναι μεν υπάγονται σε αυτή την γενικότερα “υγιεινή κατηγορία”, αλλά δεν τους έχει αναγνωριστεί το πόσο καλό σου κάνουν τελικά. Ακολουθούν τέσσερις από τους αφανείς ήρωες της “πράσινης οικογένειας”, οι οποίοι ακόμα κι αν δεν έχουν το χαρακτηριστικό αυτό χρώμα, δεν στερούνται σε τίποτα των μαγικών και θρεπτικών ιδιοτήτων αυτής της διατροφικής ομάδας.

Καλαμπόκι

Σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Agricultural Food and Chemistry, όσο περισσότερο έχει μαγειρευτεί το καλαμπόκι, τόσο υψηλότερο είναι και το επίπεδο των αντιοξειδοτικών τους, όπως η λουτεΐνη, η οποία καταπολεμά την τύφλωση στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Κόκκινη Πιπεριά

Μια μέτρια, κόκκινη πιπεριά, έχει λίγες θερμίδες (μόλις 32), αλλά είναι τόσο πλούσια σε βιταμίνη C, ώστε να σου παρέχει το 150% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας κι έτσι αποτρέπει την αθηροσκλήρωση, η οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα αντιοξειδωτικά σε αυτά τα λαχανικά μπορούν να σε βοηθήσουν να αποτοξινωθείς και λαμβάνοντας το 80% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, με μισή μόλις κούπα, καταπολεμάς ταυτόχρονα και τις καρδιακές παθήσεις

Παντζάρια

Όπως και να τα φας, τα παντζάρια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που συμβάλλουν στην ενίσχυση του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο, καθώς και λουτεΐνη που προστατεύει τα μάτια. Επίσης τα φύλλα τους είναι το πιο θρεπτικό τους κομμάτι, οπότε μαγείρεψέ τα κι αυτά όπως κάνεις και με το υπόλοιπο λαχανικό.