ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Η τροφή που επιβάλλεται να βάζεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Έχεις βαρεθεί να ακούς ότι ο φούρνος μικροκυμάτων κάνει κακό και ότι πρέπει να αποφεύγεις να ζεσταίνεις το φαγητό σου μέσα σε αυτόν. Πολλά λέγονται και η επικρατέστερη άποψη είναι ότι όντως, ο φούρνος μικροκυμάτων εκπέμπει ραδιοκύματα που «εξολοθρεύουν» αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες ενός γεύματος. Εκτός κι αν μιλάμε για μια συγκεκριμένη τροφή

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το Μάιο του 2017 στο περιοδικό International Journal of Food Sciences ισχυρίζεται ότι τα μανιτάρια διατηρούν αναλλοίωτες τις βιταμίνες τους όταν τα «ψήνεις» στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά και στο γκριλ.

 

Μικρή παρένθεση για να θυμηθούμε τη διατροφική αξία των μανιταριών. Πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β12). Παράλληλα παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες C, D και Ε, αλλά και ιχνοστοιχεία όπως ψευδάργυρος και σελήνιο.

Επιστρέφοντας στη μελέτη που πραγματοποίησε το Mushroom Technological Research Center της Ισπανίας, οι ερευνητές εξέτασαν τι συμβαίνει στα θρεπτικά συστατικά των μανιταριών ύστερα από τέσσερις τρόπους μαγειρέματος: το βράσιμο, το φούρνο μικροκυμάτων, το γκριλ και το τηγάνισμα με λευκό βούτυρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας για την οποία χρησιμοποιήθηκαν το απλό λευκό μανιτάρι, τα μανιτάρια σιτάκε και τα μανιτάρια πλευρώτους, ο φούρνος μικροκυμάτων και το γκριλ, όχι μόνο διατηρούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά τους συστατικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αυξάνουν κιόλας.

Στην πράξη τώρα, το τηγάνισμα και το βράσιμο, φάνηκε ότι προκαλούν μεγάλη απώλεια πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών ουσιών. Αντιθέτως, το μαγείρεμα στα μικροκύματα αυξάνει την περιεκτικότητα των μανιταριών σε αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες.