ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι πρωινές συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Το να διατηρείς το βάρος σου σε υγιή επίπεδα θέλει προσπάθεια και θέληση (ειδικά όσο αυξάνονται τα κεράκια στην τούρτα σου). Το σύστημα που λέγεται «μεταβολισμός» θέλει καθημερινή επιμέλεια και ανατροφοδότηση με ισορροπημένη διατροφή, τακτικά και μικρά γεύματα, αλλά και επαφή με τη γυμναστική. Αυτά είναι τα «λάδια» που κάνουν τα γρανάζια να γυρίζουν.

Ωστόσο υπάρχουν και αυτές οι εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων που δεν χρειάζεται να προσπαθούν καθόλου για να έχουν ένα υγιές βάρος (και, ναι, αυτή η φίλη σου που δεν στερείται το φαγητό της και όλοι αναρωτιούνται «μα πού τα βάζει» ίσως είναι μια τέτοια περίπτωση).

Το φαινόμενο έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, μέλη της οποίας, κατά καιρούς, έχουν εκπονήσει τις έρευνές τους και έχουν εντοπίσει κάποιες από τις πρωινές συνήθειες που διακρίνουν τα άτομα που, ανεξαρτήτως τρόπου ζωής, διατροφής και άσκησης παραμένουν σταθεροί στα κιλά τους.

Μπορείς κι εσύ να εντάξεις στην καθημερινότητα σου. Να χάσεις κάτι δεν έχεις (εκτός από κιλά φυσικά).

1. Άνοιξε τις κουρτίνες να μπει φως

Shutterstock

 

Το να αφήνεις το φως να εισέλθει στο δωμάτιο δεν είναι απλώς ένα τρικ για να ξυπνήσεις. Σύμφωνα με μελέτη του Northwestern University, τα άτομα που εκτίθενται σε έντονο φως το πρωί έχουν σημαντικά χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος σε σύγκριση με όσους εκτίθενται στο φυσικό φως αργότερα μέσα στην ημέρα. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα, την ποιότητα του ύπνου, την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη, την ηλικία ή την εποχή, η έκθεση στο πρωινό φως  διαμορφώνει περίπου το 20% του ΔΜΣ ενός ατόμου (βεβαίως). Αντιθέτως το να μη σε βλέπει καθόλου ο ήλιος (αν και στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα) μπορεί να αποσυγχρονίσει το εσωτερικό σου ρολόι, επηρεάζοντας το μεταβολισμό σου και οδηγώντας ακόμα και σε αύξηση βάρους. Είκοσι με τριάντα λεπτά έκθεσης στο πρωινό φως του ήλιου είναι αρκετά για να βοηθήσεις το σώμα σου να επωφεληθεί από τα οφέλη του.

2. Βάλε βούτυρο μόνο στη μία φέτα του τοστ

Μη γελάς. Όντως. Και συγκεκριμένα σε αυτή που βρίσκεται από κάτω. «Ο λόγος που βοηθά στην απώλεια βάρους είναι επειδή έτσι η γεύση “χτυπά κατευθείαν” τη γλώσσα σου και νιώθεις πιο έντονα την απόλαυση», λέει ο Devin Alexander, σεφ και παρουσιαστής εκπομπής με υγιεινές συνταγές. «Αυτό σημαίνει ότι κόβεις στο μισό το αλάτι και τη λιπαρή ουσία που προκαλούν φούσκωμα στην κοιλιά».

3. Θέλεις να πιεις κάτι; Πιες το στο σωστό ποτήρι

Shutterstock

 

Πες ότι θέλεις να πιεις χυμό, γάλα ή κάποιο άλλο κρύο ρόφημα. Ποιο ποτήρι θα επιλέξεις από το ντουλάπι; Ακριβώς. Εκείνο το μεγάλο και βαθύ που χωράει μεγάλη ποσότητα. Αντιθέτως, οι επιστήμονες υποστηρίζουν να χρησιμοποιούμε ψηλά και στενά ποτήρια ώστε να μειώσουμε την ποσότητα και άρα τις θερμίδες και τα λιπαρά. Σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell  οι συμμετέχοντες που έπιναν σε ποτήρια από κοντό και φαρδύ ποτήρι, διαπίστωσαν ότι προσλάμβαναν 25%-30% περισσότερο προϊόν. Όπως εξηγούν οι ερευνητές τείνουμε να προσέχουμε ένα ποτήρι στο πλάτος και επομένως πιστεύουμε ότι ένα φαρδύ ποτήρι χωράει περισσότερο υγρό απ’ ό,τι ένα ψηλό.

4. Βάλε πρωτεΐνη στο πρωινό σου

Οι περισσότεροι λαμβάνουμε μόλις 15 με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης από το πρωινό μας. Αν όμως, όπως συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι, διπλασιάσουμε αυτή την ποσότητα, θα χάσουμε πιο εύκολα βάρος. Έρευνα που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο Συνέδριο Παχυσαρκίας ισχυρίζεται πως οι γυναίκες που κατανάλωναν 30 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό τους (π. χ. λουκάνικα και αυγά), όταν ερχόταν η ώρα του μεσημεριανού κατέληγαν να τρώνε λιγότερη ποσότητα (και συγκεκριμένα 100 θερμίδες λιγότερο) σε σύγκριση με εκείνες που επέλεγαν πρωινό χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη. «Η πρωτεΐνη είναι το κλειδί για να νιώθεις χορτάτη», δηλώνει ο Heather Leidy, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Άσκησης του Πανεπιστημίου του Missuri. «Αυτό επειδή ενεργοποιεί τις ορμόνες του σώματος που μειώνουν τις λιγούρες και αποτρέπουν την υπερκατανάλωση τροφής». Με άλλα λόγια, άσε τα πολλά ψωμιά και πες ναι στα αυγά, στο τυρί, στη γαλοπούλα.

5. Διαλογίσου

Shutterstock

Και δεν εννοούμε να κάτσεις στη στάση του λωτού και να αρχίσεις τα «ομμμμ». Μπορείς, απλώς, να χαρίσεις λίγες ήρεμες στιγμές στον εαυτό σου εστιάζοντας στην αναπνοή σου για λίγα λεπτά το πρωί. Γιατί; Επειδή θα σε βοηθήσει να φας πιο έξυπνα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ερευνητές του Brown University έκαναν μια σειρά 15 ερωτήσεων σε περίπου 400 άτομα. Στην ουσία τους ζητήθηκε να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά σε δηλώσεις όπως «δυσκολεύομαι να συγκεντρωθώ στο παρόν». Οι άνθρωποι που ήταν ευάλωτοι σε εξωτερικά ερεθίσματα και παρουσίασαν χαμηλά επίπεδα προσοχής ήταν 34% πιθανότερο να είναι παχύσαρκοι και να έχουν συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα άτομα που έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση και συνείδηση των σκέψεών τους, κατανοούν ουσιαστικότερα την αρνητική επίδραση της υπερκατανάλωσης και είναι πιο πιθανό αποφύγουν τα επεισόδια συναισθηματικής κατανάλωσης φαγητού.