ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το φαγητό που θα βρεις σε κάθε ταβέρνα και δε “χαλάει” τη διατροφή σου

Ποιο είναι το φαγητό που σου θυμίζει κυριακάτικο γεύμα με τους γονείς, καλοκαιρινές διακοπές σε ελληνικό νησί, σε χορταίνει και το απολαμβάνεις; Μα η χωριάτικη σαλάτα φυσικά. Το σύμβολο της μεσογειακής διατροφής βρίσκεται παντού, ικανοποιεί την πείνα σου και δε σε κάνει να παρεκκλίνεις από την ισορροπημένη διατροφή που θέλεις να κάνεις, ακόμα και κατά τη διάρκεια των διακοπών. Κάθε υλικό έχει να σου δώσει άπειρα θρεπτικά οφέλη και όλη η χωριάτικη σαλάτα είναι το απόλυτο boost στην υγεία σου.

 

Λαχανικά

Η βάση της χωριάτικης είναι οι ζουμερές ντομάτες. Ένα φλιτζάνι αρκεί για να πάρεις 24,7 mg βιταμίνης C και αρκετή βιταμίνη Α. Το αγγουράκι είναι άριστη πηγή καλίου και σε ενυδατώνει. Τα κρεμμύδια περιέχουν φυτικές ίνες, επιπλέον βιταμίνες Α και C. To Colorado State University σε ενημερώνει ότι τα λαχανικά στη σαλάτα έχουν αρκετά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν το ρίσκο για ασθένειες, όπως η καρδιακή νόσος.

Δες κι αυτό: 4 σπουδαία οφέλη του κόκκινου λάχανου που δεν ήξερες, παρόλο που το τρως

Ελιές

Είτε μαύρες, είτε καλαματιανές, οι ελιές είναι εξαιρετική πηγή ακόρεστων λιπών, έχουν ελάχιστες θερμίδες και σου παρέχουν πικρές ποσότητες ασβεστίου, βιταμίνης Α και φυτικών ινών. Μην το παρακάνεις όμως με την ποσότητα γιατί έχουν αρκετό αλάτι.

Φέτα

Ένα κομμάτι φέτα δίνει όλη τη νοστιμιά στη σαλάτα αλλά είναι και μία υγιεινή επιλογή. Σου δίνει μπόλικο ασβέστιο για γερά οστά και δόντια, ψευδάργυρο, βιταμίνη Α και μαγνήσιο.

Παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι το βασικό συστατικό της σαλάτας, εκτός αν θέλεις να φτιάξεις βινεγκρέτ με λίγο ξυδάκι. Αν και έχει αρκετό λίπος, είναι ακόρεστο και μειώνει το ρίσκο υψηλής χοληστερόλης ενώ διατηρεί τα υγιή επίπεδα σακχάρων στο αίμα. Μην το παρακάνεις με την ποσότητα αλλά μην αφήσεις τη σαλάτα σου και χωρίς λαδάκι.