ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 τροφές που σου δίνουν μπόλικο σίδηρο (άρα δύναμη και ενέργεια)

Ο Ποπάυ ήταν χαζός που έτρωγε συνέχεια σπανάκι για να εξολοθρεύσει κόσμο; Δεν ήξερε τι έκανε; Απλώς δεν ήταν ευρηματικός και επέλεγε μόνο μία τροφή προκειμένου να πάρει σίδηρο. Εσύ έχεις πληθώρα επιλογών για να πάρεις αυτό το στοιχείο με τον πιο φυσικό τρόπο και να αποφύγεις τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, τους πονοκεφάλους, τη ζαλάδα και την αναιμία.

 

Κατά μέσο όρο, η προτεινόμενη πρόσληψη σιδήρου σε καθημερινή βάση είναι 18 mg. Αλλά αυτό εξαρτάται από την ηλικία και τις συνθήκες. Για παράδειγμα, μία έγκυος χρειάζεται 27 mg, ενώ μία γυναίκα που έχει περάσει το στάδιο της εμμηνόπαυσης, χρειάζεται γύρω στα 8 mg. Ποιες είναι όμως μερικές από τις τροφές που σου χαρίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και πρέπει να τις εντάξεις στη διατροφή σου;

Φακές

Οι φακές είναι αυτό το όσπριο που, εκτός του σιδήρου, περιέχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης, σύνθετων υδατανθράκων, φυτικών ινών και μαγγανίου. Αν δε σε δελεάζει η κλασική συνταγή με τις βρασμένες κόκκινες φακές, μπορείς να τις βάλεις σε δροσερή σαλάτα με αγγουράκι και ντομάτα ή να φτιάξεις φακόρυζο. Επιλογές υπάρχουν.

Διάβασε κι αυτό: Οι 5 τροφές που είναι vegan και φουλ στην πρωτεΐνη

Σπανάκι

Το λαχανικό που έχει ελάχιστες θερμίδες αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά. Ένα φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι σου δίνει 6,43 mg σίδηρο. Εκτός από το σπανακόρυζο, που δεν πρέπει να σνομπάρεις, γιατί είναι ένα πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο, κάντο βασικό υλικό κάθε σαλάτας σου ή πιες το σε μορφή smoothie.

Ψητές πατάτες

Αν μέχρι τώρα ξεφλούδιζες τις πατάτες πριν τις μαγειρέψεις, θα αλλάξεις γνώμη όταν μάθεις ότι μία πατάτα (μαζί με τη φλούδα της), σου δίνει 2 mg σίδηρο. Η πατάτα είναι γενικώς μία τροφή που αποτελεί άριστη πηγή υδατάνθρακα, φυτικών ινών, σιδήρου και βιταμίνης C. Φτιάξε ένα πλήρες γεύμα με κότατζ, χούμους ή φασόλια και συνόδευσε με ψητά λαχανικά. Χορταστικό και φουλ καλοκαιρινό.

Συκώτι (ή κόκκινο κρέας)

Όταν ήσουν μικρή και δεν έτρωγες τις φακές σου, η μαμά σου ανησυχούσε και σου έφτιαχνε λίγο συκωτάκι, που αναπληρώνει το σίδηρο που δεν παίρνεις. Έστω και μία μικρή μερίδα μπορεί να πλησιάσει τη μισή προτεινόμενη ποσότητα σιδήρου που πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά. Αν δεν μπορείς να το φας καθόλου, κατανάλωσε κόκκινο κρέας, καθώς ερευνητές έχουν σημειώσει ότι η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ μικρότερη σε εκείνους που καταναλώνουν κρέας και ψάρια σε συχνή βάση.

Δες κι αυτό: Διατροφικές συμβουλές για να είσαι beach ready

Μαύρη σοκολάτα

Κι όμως, μπορείς να λάβεις ποσότητες σιδήρου από μία γλυκιά τροφή. 28 γραμμάρια σοκολάτας έχουν 3,3 mg σιδήρου, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι έχει περισσότερη αντιοξειδωτική δραστηριότητα από χυμούς που φτιάχνονται από μύρτιλα. Να θυμάσαι ότι η σοκολάτα με τουλάχιστον 70% κακάο (και άνω) σου δίνει τα μέγιστα οφέλη.