ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα απίστευτα οφέλη του σύκου (φρέσκου και αποξηραμένου) στην υγεία και την ομορφιά σου

Τα σύκα είναι ένα φρούτο που λαχταράς να φας εκεί, προς το τέλος του καλοκαιριού και σου φέρνει στο νου αναμνήσεις από την παιδική σου ηλικία και το χωριό. Εκτός από τη φρέσκια εκδοχή, εξίσου καλή (ή και περισσότερο) είναι η αποξηραμένη που μπορείς να βρεις πιο εύκολα. Μιλάμε για την απόλυτη υπερτροφή που συγκεντρώνει φυτικές ίνες, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες Κ και Β6. Επίσης, είναι μία αποθήκη αντιοξειδωτικών που προστατεύουν τον οργανισμό σου.

Οφέλη στην υγεία

Όποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, γνωρίζει καλά ότι τα σύκα βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου και βάζουν φρένο στο ακριβώς αντίστροφο πρόβλημα, τη διάρροια. 2-3 σύκα αποδεικνύονται θαυματουργά. Τα σύκα επίσης αυξάνουν τη γονιμότητα και την ερωτική διάθεση διότι είναι πλούσια σε μαγνήσιο, το ιχνοστοιχείο που χρειάζεται για να παραχθούν περισσότερα οιστρογόνα.

Άλλο ένα χρήσιμο αμινοξύ που περιέχεται στο σύκο είναι η τρυπτοφάνη, που βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα σκοτώνοντας τα βακτήρια και τους ιούς στον οργανισμό σου.

Δες κι αυτό: 6 τροφές για να έχεις μυαλό ξυράφι, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες

Οφέλη στο δέρμα

Πρόσφατη έρευνα έδειξε το εκχύλισμα σύκου έχει αντιοξειδωτική επίδραση στο δέρμα με ρυτίδες και μειώνει το ποσοστό του βάθους τους. Αυξάνεται επίσης η ενυδάτωση του δέρματος. Μία υπέροχη μάσκα σύκου είναι το εσωτερικό ενός μεγάλου σύκου με ένα κουταλάκι μέλι ή γιαούρτι. Άπλωσε για 5 λεπτά και ξέπλυνε με χλιαρό νερό. Το δέρμα σου γίνεται πιο απαλό ενώ μειώνονται τυχόν φλεγμονές.

Οφέλη στα μαλλιά

Ας πούμε ότι το σύκο είναι το conditioner μαλλιών της φύσης. Ενυδατώνουν την τρίχα χωρίς να την βαραίνουν και συμβάλουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C και Ε.

Πώς θα τρως περισσότερα σύκα

Μην περιορίζεσαι μόνο στο να τρως σκέτο το φρούτο. Κάνε ένα έξυπνο σνακ με λίγο τυρί ή φτιάξε τη δική σου σπιτική μαρμελάδα. Μπορείς να κάνεις πουρέ το εσωτερικό και να το συνδυάσεις με ελαιόλαδο και βαλσάμικο για να έχεις dressing για σαλάτες. Μπορείς να παίρνεις μαζί σου σύκα στη δουλειά, είτε φρέσκα είτε αποξηραμένα, αλλά και να φτιάχνεις διάφορα γλυκά με το αγαπημένο σου φρούτο.