ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα superfood bowls είναι το απόλυτο must της υγιεινής διατροφής και σου εξηγούμε γιατί

Aν με ρωτούσες τι μου αρέσει να κάνω περισσότερο στη ζωή μου, το πρώτο πράγμα που θα σου έλεγα είναι να ταξιδεύω, ανακαλύπτοντας κάθε πιθανό μέρος αυτού του κόσμου. Επειδή όμως όπως καταλαβαίνεις το να ταξιδεύεις σε πολύ συχνή βάση δεν είναι και ιδιαίτερα εφικτό και εύκολο, θα σου μιλήσω για τη δεύτερη πιο αγαπημένη μου συνήθεια, που είναι να βγαίνω έξω στην πόλη παρέα με τους φίλους και τις φίλες μου ή τον σύντροφό μου και να ανακαλύπτω νέα στέκια, νέα μενού, νέα πιάτα.  Για εμένα η έξοδος για φαγητό είναι πολύ σημαντικό μέρος της καθημερινότητάς μου, μιας και με βοηθά να ξεσκάω και να γεμίζω μπαταρίες.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Δημόπουλος

Ένα βασικό πρόβλημα, όμως, που αντιμετωπίζω (και ίσως αντιμετωπίζεις κι εσύ) όταν βγαίνω τακτικά έξω για φαγητό είναι το γεγονός ότι σε πολλά εστιατόρια δεν μπορώ να βρω ιδιαίτερα healthy επιλογές, με αποτέλεσμα να καταλήγω να καταναλώνω γεύματα πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά (πράγμα το οποίο δε θέλω να συμβαίνει σε καθημερινή βάση).

 

Το well being για εμένα δεν αποτελεί trend της εποχής, αλλά μία ουσιαστική και όμορφη σχέση με τον εαυτό σου. Το να προσέχω τι τρώω και να φροντίζω να λαμβάνω καθημερινά όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μου, είναι μία συνήθεια που έχω αποκτήσει εδώ και πολλά χρόνια. Φυσικά και θα με δεις πολλές φορές να απολαμβάνω ένα λαχταριστό γλυκό ή ένα πελώριο burger συνοδεία τηγανιτής πατάτας, αλλά η επόμενη ημέρα θα με βρει να προσέχω την επιλογή των γευμάτων μου. Το balance στο διατροφολόγιό μας είναι πάρα πολύ βασικό, ώστε να μη στερούμαστε τίποτα και να μπορούμε να απολαμβάνουμε τα πάντα με μέτρο.

Βασικός σύμμαχος στην υγιεινή διατροφή μου είναι μερικές μαγικές τροφές τις οποίες συχνά αποκαλούμε superfoods, γιατί πολύ απλά είναι πολύ θρεπτικές. Μερικές από αυτές είναι η κινόα, το μπρόκολο, η γλυκοπατάτα, το αβοκάντο, οι φύτρες φασολιού, το σιτάρι, το τζίντζερ και οι ανάλατοι ξηροί καρποί. Προσθέτοντάς τις στο καθημερινό μας διατροφολόγιο ωφελούμαστε από τις βιταμίνες, τα καλά λιπαρά και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν, βοηθώντας παράλληλα τον οργανισμό μας να διατηρεί στα σωστά επίπεδα το βάρος του. 

 

Γιατί στα λέω όλα αυτά; Γιατί πραγματικά έχει μεγάλη σημασία να δίνουμε βάση στις τροφές που πλαισιώνουν το καθημερινό μας διατροφολόγιο και να φροντίζουμε να λαμβάνουμε όσα περισσότερα superfoods μπορούμε μέσω των πιάτων μας. Άλλωστε superfoods ίσον υγεία, ευεξία, καλή διάθεση και υγιές σώμα. Αυτό πρέπει να σκέφτηκαν και τα TGI Fridays™ όταν δημιούργησαν τα μοναδικά Superfood Bowls, τα οποία και δοκίμασα πρόσφατα στη βόλτα μου με την Μαρία, στο Κεφαλάρι.

 

Η αλήθεια είναι ότι είχα ακούσει από μία πολύ καλή μου φίλη για αυτά τα γευστικά bowls και ήθελα να τα δοκιμάσω κι εγώ άμεσα. Διαβάζοντας τον κατάλογό τους συνειδητοποίησα πως το μεγάλο ατού αυτών των superfood bowls είναι ότι καταναλώνοντας ένα και μόνο πιάτο θα καταφέρεις να χορτάσεις (μιας και είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα) αλλά και να λάβεις πληθώρα πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Δεν είναι τυχαία η ατάκα «Α whole meal in a bowl». Πιο συγκεκριμένα, τα τρία αυτά νέα bowls είναι πλούσια σε λαχανικά, βιταμίνες, πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, καλούς υδατάνθρακες και φυσικά άφθονες φυτικές ίνες. Υγεία και απόλαυση σημειώσατε Χ.

 

Η φιλοσοφία των Superfood Bowls στηρίζεται στη δημιουργία ενός πλήρους γεύματος που θα σου χαρίσει όσα χρειάζεσαι για να συνεχίσεις τη μέρα σου με ενέργεια και καλή διάθεση, χορταίνοντάς σε με λίγες θερμίδες και λιπαρά αλλά μπόλικη γεύση. Βασικό αυτό, μιας και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντήσει healthy αλλά άγευστα πιάτα εκεί έξω. Σωστά;

Και πάμε να δούμε, λοιπόν, πιο συγκεκριμένα τα 3 νέα superfood bowls των Fridays™ που δοκίμασα παρέα με την Μαρία:

To πρώτο ήταν το Farmers Bowl με ζεστή τρίχρωμη κινόα, μπρόκολο στη σχάρα, λάχανο, γλυκοπατάτα, φρέσκια μέντα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και Tangy Lemon dressing.

Εντυπώσεις: Η τρίχρωμη κινόα παρέα με την γλυκοπατάτα βοηθούσαν στον κορεσμό. Φανταστική ιδέα το μπρόκολο στη σχάρα. Πολύ πιο γευστικό από τη βραστή εκδοχή. Τέλος, τα αμύγδαλα σε συνδυασμό με το dressing χάριζαν το απαραίτητο twist στο bowl.

Σειρά είχε το Power Bowl, το οποίο και συνοδέψαμε με σολομό. Το σιτάρι, η γλυκοπατάτα, τα μαριναρισμένα ψητά τοματίνια, οι φύτρες φασολιού και η peanut butter sauce ολοκλήρωσαν αρμονικά το bowl.

 

Εντυπώσεις: Η αλήθεια είναι πως εγώ δεν τρώω σολομό, αλλά η Μαρία που τον ζήτησε ως συνοδευτικό μου επεσήμανε πως ήταν σωστά ψημένος και πολύ γευστικός. Δοκιμάζοντας όλα τα υπόλοιπα έχω να σου πω πως το σιτάρι σε συνδυασμό με την γλυκοπατάτα και την peanut butter sauce σου δίνουν την ενέργεια που χρειάζεσαι για να ανταπεξέλθεις στην απαιτητική σου ημέρα. Τα ψητά ντοματίνια χαρίζουν ένα juicy αποτέλεσμα στο όλο bowl.

 

Και για το τέλος αφήσαμε το Ginger Green Bowl το οποίο συνοδέψαμε με ψητές γαρίδες. Τα υπόλοιπα συστατικά του ήταν τα εξής: ζεστή τρίχρωμη κινόα, μπρόκολο στη σχάρα, αβοκάντο, καβουρδισμένα αμύγδαλα, φρέσκια μέντα, μαριναρισμένα ψητά τοματίνια και ginger dressing.

 

Εντυπώσεις: Οι γαρίδες ήταν σωστά ψημένες διατηρώντας το εσωτερικό τους μαλακό. Ο συνδυασμός μπρόκολο-αβοκάντο είναι σούπερ επιτυχημένος. Πολύ ωραία και η αίσθηση ginger που σου μένει μετά από κάθε μπουκιά.

 

 

Στο σημείο αυτό να σου πω πως και τα τρία νέα super bowls των Fridays είναι vegetarian, αλλά εσύ μπορείς να προσθέσεις έξτρα ενέργεια, είτε επιλέγοντας τις ψητές γαρίδες και τον σολομό (όπως κάναμε εμείς), είτε επιλέγοντας φέτες από μοσχαρίσιο κρέας στη σχάρα. Σε κάθε περίπτωση μπορείς να τα συνοδεύσεις με κάποιο virgin cocktail ή να τα απολαύσεις συνοδεία μίας δροσερής Blood Orange Margaritas στο μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα σου με την παρέα σου ή στο διάλειμμά σου από το γραφείο.

 

Αυτό που κράτησα αφού έφυγα από τα Fridays Κεφαλαρίου είναι ότι πλέον μπορείς να λαμβάνεις όσα θρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι από ένα και μόνο bowl βάζοντας τέρμα στον πιθανό προβληματισμό που μπορεί να είχες μέχρι σήμερα για το αν λαμβάνεις όσα θρεπτικά στοιχεία χρειάζεσαι. Σε ένα bowl χωράνε όλα όσα χρειάζεσαι και τα Fridays™ το έκαναν πράξη. Τα λέμε και πάλι σύντομα, λοιπόν!