ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές για να έχεις μυαλό ξυράφι, σύμφωνα με τους νευροεπιστήμονες

Οι τροφές του μυαλού δεν είναι μύθος. Έτσι όπως αντιδρά ο οργανισμός σε κάθε τροφή που του δίνεις και βλέπεις τα οφέλη (αλλά και τις αρνητικές επιπτώσεις), έτσι και ο εγκέφαλος επωφελείται συγκεκριμένων τροφών και του δίνεις ένα έξτρα boost. Η νευροεπιστήμονας Δρ. Lisa Mosconi, θεωρεί ότι το μυαλό είναι το όργανο που πρέπει να μπαίνει σε προτεραιότητα και συνδέεται άρρηκτα με τη διατροφή μας.

 

«Σαν κοινωνία, νιώθουμε άνετα με το τι ταΐζουμε το σώμα μας αλλά δε δίνουμε τόση σημασία στο τι ταΐζουμε τον εγκέφαλο. Κι όμως, ένα μεγάλο μέρος τους καταλήγει να είναι το «ύφασμα» του εγκεφάλου. Ακόμα και η Διατροφολογία της Ψυχιατρικής έχει αναγνωρίσει τη σημασία των τροφών αναφορικά με την ψυχική υγεία. «Για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, ο εγκέφαλος χρειάζεται περίπου 45 θρεπτικά συστατικά, παράγοντας ταυτόχρονα από μόνος του όλα όσα χρειάζεται. Όταν λοιπόν καταναλώνεις τις σωστές τροφές, φροντίζει να πάρει αυτά που του λείπουν. Η Δρ. Mosconi, έπειτα από έρευνα χρόνων, κατέληξε στις εξής τροφές, που έχουν την πιο αποτελεσματική δράση στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ψάρια

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι γυναίκες χρειάζονται 1,1 γραμμάριο Ω3 λιπαρών οξέων σε καθημερινή βάση. Μπορείς να το πάρεις από λιπαρά ψάρια του γλυκού νερού, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, οι αντζούγιες και το σκουμπρί, σε ποσότητα 85 γραμμαρίων. Τα Ω3 λιπαρά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ενισχύουν τη μνήμη.

Δες κι αυτό: Τρως αρκετό ψάρι; Αν η απάντηση είναι όχι, δες τι σου λένε οι έρευνες

Σκούρα πράσινα λαχανικά

Αν δεν τρως ήδη πολύ σπανάκι και kale, μόλις βρήκες έναν πολύ καλό λόγο για να το κάνεις. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και προστατεύουν την υγεία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Ε που εμπεριέχεται είναι άκρως σημαντική για τον οργανισμό σου και αυτά τα λαχανικά σου τη δίνουν σε μεγάλες ποσότητες.

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Όλα τα έλαια σε βοηθούν να επιβραδύνεις το γήρας εξαιτίας των Ω3 οξέων και της βιταμίνης Ε, αλλά το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, που κάνουν καλό στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Διάβασε κι αυτό: Τα σνακ που θα φας όταν κάνεις δίαιτα και θες απεγνωσμένα γλυκό

Κακάο

Η σοκολάτα με περιεκτικότητα σε κακάο 80% και άνω είναι πλούσια σε θεοβρωμίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει την κυτταρική γήρανση και μειώνει το ρίσκο καρδιακών νόσων.

Σύνθετοι υδατάνθρακες

Παρά την ασταμάτητη αύξηση των πιστών της δίαιτας Keto, οι ειδικοί συνεχίζουν να αγαπούν και να λένε ναι στους σύνθετους υδατάνθρακες. Το ψωμί ολικής άλεσης είναι πλούσιο σε γλυκόζη, που αποτελεί τη βασική πηγή ενέργειας του εγκεφάλου αλλά δεν επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα ινσουλίνης. Φάε λοιπόν γλυκοπατάτες, φασόλια, λαχανικά και σιτηρά ολικής άλεσης.

Μούρα

Αυτή η κατηγορία φρούτων έχει υψηλότατη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και σου δίνει φυτικές ίνες ενώ ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρων. Πάρε τώρα μία χούφτα μύρτιλλα, βατόμουρα, φράουλες και πράσινα μούρα.