ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 τροφές που είναι γεμάτες βιταμίνη Β12 και σου δίνουν ενέργεια

Υπάρχουν 13 γνωστές βιταμίνες που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να αναπτυχθεί φυσιολογικά, και τουλάχιστον οι μισές είναι μορφές της βιταμίνης Β. Παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας βοηθώντας το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε καύσιμα. Εφόσον το σώμα δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του, θα χρειαστείς λίγη βοήθεια από συγκεκριμένες τροφές.

Πιο συγκεκριμένα, η Β12 συμβάλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και ενέργειας, βοηθώντας στην πρόληψη νευρολογικής φθοράς και διατηρεί τη γνωστική λειτουργία, μεταξύ άλλων. Το πρόβλημα είναι ότι, όταν δε λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Β12, νιώθεις αδυναμία, μούδιασμα και μπορεί να εμφανίσεις αναιμία. Το πόση ποσότητα χρειάζεσαι, εξαρτάται από τις σωματικές σου ανάγκες. Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 2,4 mcg που μεταφράζεται σε 85 γραμμάρια τόνου σε κονσέρβα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ποσότητα πρέπει να αυξάνεται κατά 0,2 mcg. Ποιες είναι οι τροφές που αποτελούν άριστη φυσική πηγή της βιταμίνης Β12;

Σολομός

 

Μιλάμε για το βασιλιά των ψαριών. Μαζί με όλα τα Ω3 λιπαρά οξέα που έχει, μία μικρή μερίδα σολομού έχει περίπου τη διπλάσια ποσότητα που χρειάζεται ένας ενήλικας σε Β12. Εξίσου καλές πηγές ψαριών είναι ο τόνος και η πέστροφα.

Δες κι αυτό: Τρως αρκετό ψάρι; Αν η απάντηση είναι όχι, δες τι σου λένε οι έρευνες

Συκώτι

Μπορεί να μην η αγαπημένη γεύση όλων, αλλά είναι ένας από τους κορυφαίους τρόπους να πάρεις μπόλικη βιταμίνη Β12. Το μοσχάρι είναι το πρώτο σε επιλογή κρέας με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε Β12, ενώ το κοτόπουλο έχει τη λιγότερη.

Μύδια

Αν δεν τρως μύδια, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσεις. Τα συγκεκριμένα θαλασσινά έχουν πολλή Β12, καθαρή πρωτεΐνη και σίδηρο. Επίσης, έχουν λιγότερες τοξίνες, όπως ο υδράργυρος.

Γαλακτοκομικά

To γάλα έχει μία αξιοπρεπή ποσότητα της βιταμίνης Β12, αλλά μπορείς να καταναλώνεις άφοβα γιαούρτι και ελβετικό τυρί, που σου δίνουν τις ίδιες ποσότητες.

Δημητριακά

 

Τα περισσότερα δημητριακά είναι ενισχυμένα με διαφορετικές βιταμίνες Β. Αυτό ξεκίνησε τη δεκαετία του ’40, όταν προκλήθηκε μία ασθένεια που οφειλόταν σε έλλειψη Β3. Η κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει το αλεύρι με νιασίνη και είναι κάτι που διατηρήθηκε στο πέρασμα των χρόνων. Για περισσότερη Β12, συνδύασε με αμύγδαλα, σόγια ή βρώμη.