ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξηροί καρποί: 5 είδη που σου προσφέρουν 5 διαφορετικά οφέλη

123rf

Δε σου λέμε να διαλέξεις έναν ξηρό καρπό για να τρως συνέχεια. Το αντίθετο. Έχεις στη διάθεσή σου 5 διαφορετικά είδη που όχι μόνο αποτελούν τα απόλυτα σνακ, αλλά καθένα από αυτά έχει και ένα συγκεκριμένο ρόλο στην υγεία σου, ή τέλος πάντων αν υπάρχει ένα top 5 με οφέλη, κάθε ξηρός καρπός έχει και από ένα νούμερο 1. Πάμε να δούμε ποιο στόχο εκπληρώνουν και σε τι συγκεκριμένο συμβάλουν.

 

Αμύγδαλα – Γερνάς με χάρη

Το είδος των ξηρών καρπών που είναι γεμάτο φυτικές ίνες και λιπαρά οξέα που κάνουν καλό στην καρδιά. Είναι επίσης άριστες πηγές βιταμίνης Ε. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε επιβραδύνει τον εκφυλισμό των κυττάρων και καθυστερεί την απώλεια μνήμης σε ανθρώπους που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Φιστίκια – Η ιδανική πρωτεΐνη

Ο πιο κλασικός ξηρός καρπός είναι η κορυφαία πηγή φυτικής πρωτεΐνης. Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι οι ποσότητες γιατί η υψηλή περιεκτικότητά τους σε Ω3 λιπαρά οξέα μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονώδη ανταπόκριση στο σώμα. Τα τρώμε λοιπόν με μέτρο.

Διάβασε κι αυτό: Τα 5 πιο νόστιμα φρούτα που έχουν κουκούτσια και πολλά οφέλη

Κάσιους – Υγιή οστά και δέρμα

Εκτός από το κλασικό σνακ, τα κάσιους αντικαθιστούν το γάλα σε vegan συνταγές και εκπλήσσεσαι από το πόσο νόστιμες μπορούν να γίνουν. Ενισχύουν σημαντικά την καλή υγεία των οστών και βοηθούν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, ειδικά στις γυναίκες. Βοηθούν επίσης στη διατήρηση του κολλαγόνου και της ελαστικότητας του δέρματος που είναι σημαντικά στοιχεία του.

Καρύδια – Μυαλό ξυράφι

Τα καρύδια έχουν συνδεθεί με αυξημένη καρδιαγγειακή υγεία, βελτιωμένη γνωστική λειτουργία, μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης και φλεγμονών.

Δες κι αυτό: Οι 5 τροφές που είναι vegan και φουλ στην πρωτεΐνη

Πεκάν – Φλεγμονές τέλος

Αν και έχει τη λιγότερη πρωτεΐνη και τα περισσότερα λιπαρά, το πεκάν έχει μία μορφή βιταμίνης Ε που έχει συνδεθεί με χαμηλότερη χοληστερόλη και περισσότερα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές στο σώμα. Περιέχει επίσης μπόλικο ψευδάργυρο που ενισχύει θετικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα.