ΑΣΚΗΣΕΙΣ

Τα 2 κορυφαία στιλ ασκήσεων για να χάσεις κιλά, σύμφωνα με τους ειδικούς

Όταν θέλεις να χάσεις μερικά κιλά και είσαι εν μέσω αυτής της διαδικασίας, θέλεις να κάνεις γυμναστική που να είναι στοχευμένη και που θα σε βοηθήσει στο να επιτύχεις το στόχο σου. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το επίπεδο της σωματικής σου κατάστασης, από το πόσο χρόνο μπορείς να διαθέσεις και, φυσικά, από την επιλογή των ασκήσεων. Μην ξεχνάς ότι για να γυμνάζεσαι με συνέπεια, χρειάζεται να διαλέξεις κάτι που σου αρέσει και δε σε κάνει να βαρυγκωμάς και μόνο στη σκέψη. Ποια είναι όμως τα είδη ασκήσεων που, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα πιο αποτελεσματικά στον αγώνα για την απώλεια βάρους;

 

Ασκήσεις υψηλής έντασης

Σύμφωνα με τον Michael Fredericson, Καθηγητή Ιατρικής και Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Stanford, χρειαζόμαστε κάτι που μας δίνει το κίνητρο και «ταρακουνάει» το σύστημά μας. Υπάρχουν διάφορα είδη ασκήσεων υψηλής έντασης από τα οποία θα επιλέξουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο. Τα μαθήματα spinning, η γρήγορη ποδηλασία, το σετ ασκήσεων ταχύτητας με ένταση και το μισάωρο τρέξιμο είναι μερικές ενδεικτικές επιλογές. «Δε χρειάζεται να το κάνετε καθημερινά. Αρκούν 2-3 φορές την εβδομάδα, ώστε να υπάρχει χρόνος για την επαναφορά του σώματος στους κανονικούς ρυθμούς του».

Διάβασε κι αυτό: Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι για να “χτίσεις” μυική μάζα και να χάσεις λίπος

Η προπόνηση ενδυνάμωσης σε βοηθά να χάσεις βάρος, γιατί χτίζει μυικό σύστημα που επιταχύνει το μεταβολισμό και σε βοηθά να κάψεις θερμίδες ακόμα και τις ώρες που δεν ασκείσαι. Ακόμα και η yoga που είναι γυμναστική χαμηλής έντασης μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή.

Συνδυασμός και εναλλαγή ταχύτητας

Ο φυσιολόγος Tom Holland σου εξηγεί ότι οι διαφορετικές ασκήσεις μπορούν να είναι άκρως αποτελεσματικές όταν συνδυαστούν. Η ρουτίνα σου μπορεί να αποτελείται από σταθερή καρδιαγγειακή άσκηση, προπόνηση ενδυνάμωσης και γυμναστική υψηλής έντασης. Το θετικό στοιχείο της είναι ότι μπορεί να διαρκέσει έως 30 λεπτά και να οδηγήσει στην απώλεια βάρους. Και σε αυτήν την περίπτωση, συστήνεται να μην την κάνεις πάνω από 2-3 φορές την εβδομάδα. Ενδιάμεσα, μπορείς να κάνεις κάτι πιο χαλαρό, όπως jogging ή yoga.