FITNESS

5 σημάδια που μαρτυρούν ότι το παρακάνεις με τη γυμναστική

123RF

Δεδομένο #1: Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Illinois το να γυμνάζεσαι σε υπερβολικούς για το σώμα σου ρυθμούς, είναι το ίδιο επιζήμιο για τον οργανισμό με το να μην κάνεις καθόλου γυμναστική. Τα άτομα που αθλούνται παραπάνω απ' ό,τι πρέπει, έχουν περισσότερες πιθανότητες, μακροπρόθεσμα, να αναπτύξουν αρτηριοσκλήρυνση η οποία μπορεί να προκληθεί από την πίεση και τον κόπο που καταβάλλει η καρδιά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Δεδομένο #2: Οι γενικές οδηγίες συνιστούν η άσκηση να μην ξεπερνά τις 3 ώρες και 30 λεπτά την εβδομάδα.

Ναι, η γυμναστική κάνει καλό στο σώμα και το πνεύμα. Κρατάει το κορμί σου ενεργό, αποτελεί παράγοντα μακροζωίας, καλής ψυχολογίας και ρύθμισης του βάρους. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το ουκ εν τω πολύ το ευ. Ακολουθούν ενδείξεις που μαρτυρούν πως έχεις υπερβεί τα όριά σου και οδεύεις προς την εξάντληση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τραυματίζεσαι συχνά

Ο πόνος στις αρθρώσεις, τα πιασίματα και οι μικροτραυματισμοί είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ωστόσο, αν κάτι απ’ όλα αυτά συμβαίνει συχνά και κρατάει για μέρες, και όντως γυμνάζεσαι πολύ, είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελεί συνέπεια της εμμονής σου με τη γυμναστική.

Η απόδοσή σου είναι μειωμένη

Ξέρεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Γνωρίζεις τα όρια και τις αντοχές σου. Αν λοιπόν παρατηρείς ότι δεν μπορείς να βγάλεις την προπόνηση κι ότι το σώμα σου καταπονείται, ίσως πρέπει να μειώσεις τους ρυθμούς σου.

Αρρωσταίνεις πιο συχνά

Η γυμναστική τονώνει το ανοσοποιητικό, σωστά. Ωστόσο, όταν ο οργανισμός είναι εξαντλημένος, κουρασμένος, μπορεί να έχει μαρτυρήσει από το πόσο τον ζορίζεις. Και κάπως έτσι, πέφτουν οι άμυνες. Οφείλεις να του δώσεις χρόνο να ξεκουράζεται και τροφή.

Παρατηρείς αλλαγές στον ύπνο

Η σωματική άσκηση βελτιώνει τον τρόπο που κοιμάσαι. Αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση το μέτρο αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να ισχύσει κάτι τέτοιο. Η υπερβολή στην άσκηση μπορεί να επιφέρει ως συνέπειες την αϋπνία- λόγω υπερδιέγερσης ή ανάγκη για πολύ περισσότερο ύπνο- εξαιτίας της σωματικής κόπωσης.

Σου έχει γίνει έμμονη ιδέα

Και πάνω απ’ όλα, ο ψυχολογικός παράγοντας. Οι φίλες σου σε φωνάζουν “fitness freak” και παραπονιούνται πως δεν σε βλέπουν πια, γιατί τρέχεις συνέχεια στο γυμναστήριο. Έχεις αντικαταστήσει πολλές δραστηριότητές σου με την προπόνηση. Μετριέσαι συνέχεια, κοιτάζεσαι στον καθρέφτη, όλα γυρίζουν γύρω απ’ αυτό. Βάλε ένα φρένο, γιατί αυτό που θες, δεν πρόκειται να συμβεί με αυτόν τον τρόπο.