FITNESS

Μπορείς να κάνεις γυμναστική ενώ έχεις κρυολόγημα;

123RF

Και να που ήρθε η σειρά σου να ξυπνήσεις με πόνο στο λαιμό ή βήχα, βουλωμένη μυτούλα και όλα τα συναφή. Κρύωμα λέγεται και ταλαιπωρεί κάθε χρόνο, ειδικά τέτοιες εποχές. Η πρώτη σου σκέψη και επιθυμία είναι να τα παρατήσεις όλα για όσο χρειαστεί και να κουκουλωθείς με το πάπλωμα, αλλά η ζωή που είναι άδικη και πάνω απ' όλα απαιτητική, σ' έχει μάθει να μην το βάζεις κάτω τόσο εύκολα. Όσο σε βαστάνε τα πόδια σου λοιπόν, θα τα κινείς. Έτσι κι αλλιώς, πυρετό δεν έχεις ανεβάσει, είσαι ακόμα σε φάση light κρυολογήματος.

Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που η γυμναστική είναι ένα από τα χόμπι σου; ειδικά όταν νιώθεις ότι έχεις έστω και λίγη όρεξη για προπόνηση (ή είσαι απλά ψυχαναγκαστική και δε θες να τη χάσεις); να γυμναστείς ή όχι; ιδού η απορία.

Η γνώμη του γιατρού είναι πως αν πρόκειται για σινάχι και κρυολόγημα ελαφιάς μορφής, από αυτά που δε σε ρίχνουν ενεργειακά και ψυχολογικά, μπορείς να κάνεις τη γυμναστική σου, αρκεί να μην το παρακάνεις. Η ένταση πρέπει να είναι αισθητά πιο χαμηλή, να το πάρεις με το μαλακό και να το απολαύσεις, αφού η σωματική άσκηση, πέρα από τη διάθεση, μπορεί να τονώσει και το ανοσοποιητικό σου. Προτίμησε μία προπόνηση με λίγα βάρη αντί για γρήγορη αερόβια, η οποία θα σε εξαντλήσει. Επίσης, μια καλή συμβουλή είναι να μείνεις μακριά από το γυμναστήριο, αφού πρόκειται για κλειστό χώρο, με πολύ κόσμο, τον οποίο μπορείς να κολλήσεις ή να σε κολλήσει και να υποτροπιάσεις. Ασκήσου στο σπίτι ή κάνε έναν ωραίο περίπατο. 

Αυτά είπαμε, στην περίπτωση που το κρυολόγημα είναι ήπιο. Αν έχεις πυρετό ή λοίμωξη, γρίπη και τα συναφή βαρεά, κάτσε να ξεκουραστείς, το χρειάζεται ο οργανισμός σου πιο πολύ από την τόνωση των γλουτών σου. Επιστρέφεις στις επάλξεις 1-2 μέρες αφού συνέλθεις, για το καλό όλων.