FITNESS

Πρώτα αερόβια ή ενδυνάμωση; Το είδος άσκησης με το οποίο πρέπει να ξεκινά η προπόνησή σου

Το παν είναι να γυμνάζεσαι. Ό,τι είδος σωματικής δραστηριότητας κι αν προτιμάς, καλό θα σου κάνει μια φορά. Ωστόσο, αν θες να είσαι απόλυτα σωστή, όχι για να θρέψεις τον ψυχαναγκασμό σου, αλλά για να έχεις ακόμα μεγαλύτερο αποτέλεσμα στο σώμα σου από τη γυμναστική, θα ασχοληθείς και με τις λεπτομέρειες.

Μια από αυτές, πολύ βασική, είναι η σειρά με την οποία γυμνάζεσαι. Πολύ γενικά, η σωματική άσκηση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: από τη μία η αερόβια κι από την άλλη η ενδυνάμωση με βάρη (ή το βάρος του σώματός σου). Αν λοιπόν δεν είσαι αυστηρά π.χ. του πιλάτες ή της γιόγκα, το δίλημμα «πρώτα διάδρομος ή στο τέλος» σ’ έχει προβληματίσει. Σύμφωνα με μεγάλη μερίδα των trainers, το πιο αποτελεσματικό είναι να ξεκινάς με προπόνηση ενδυνάμωσης, πάντα μετά τις διατάσεις και το ζεσταματάκι σου. Απόλυτα σωστό ή λάθος δεν υπάρχει, ωστόσο αν κάνεις πρώτα τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, η προπόνησή σου θα είναι συνολικά πιο αποτελεσματική. Η εξήγηση είναι απλή και σχετίζεται με τον τρόπο που το σώμα σου χρησιμοποιεί την ενέργεια.

Όταν ασκείσαι, το σώμα σου είναι προγραμματισμένο να χρησιμοποιεί πρώτα την αναερόβια ενέργεια, η οποία- όπως ίσως φαντάζεσαι- δεν απαιτεί παραπάνω οξυγόνο απ’ αυτό που λαμβάνεις ήδη, αλλά σίγουρα δημιουργεί μία «έκρηξη» ενέργειας στο σώμα σου. Εν συνεχεία, κατά τη διάρκεια της κίνησης, το σώμα απαιτεί αερόβια ενέργεια, η οποία απαιτεί σαφώς περισσότερο οξυγόνο απ’ αυτό που εισέπνεες μέχρι τότε, αλλά είναι πιο σταθερή μορφή άσκησης, κρατάει περισσότερο κι αν δεν εμπεριέχει πολλά σπριντ, δεν έχει καν κορυφώσεις. Αυτή η σειρά είναι η πιο αποτελεσματική. Στην αντίθετη σειρά, η πιθανότητα να νιώσεις έλλειψη ενέργειας και ελαφριά εξάντληση μετά το τέλος της αερόβιας είναι αυξημένη κι αυτό ίσως στερήσει πόντους δυναμικότητας από το πρόγραμμα της ενδυνάμωσής σου. Αλλά γιατί να μην τα δώσεις όλα όταν μπορείς;

 Ωστόσο ο στόχος παραμένει ένας: ο συνδυασμός της αερόβιας με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η ισχύς εν τη ενώσει.