ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η “ψυχρολουσία” που θα σε βοηθήσει να μην πονάς μετά τη γυμναστική

123RF

Τι κι αν έβαλες στόχο να γυμναστείς αποτελεσματικά, τα εμπόδια στον στόχο σου για ένα υγιές κορμί, είναι αναρίθμητα. Αρχικά, ο ίδιος σου ο εαυτός που έχει συνηθίσει στην αδράνεια και φαίνεται να αντιδρά στην δράση. Ναι, ακριβώς αυτό εννοώ. Εκείνους του αφόρητους πόνους που αισθάνεσαι κάθε φορά μετά από την εξάσκηση. Είναι όμως λογικό, καθώς υπάρχει καταπόνηση - μην την ακούς αρνητικά τη λέξη - και αφού με αυτήν «τραυματίζονται» οι μύες, που σημαίνει πως εν καιρώ και με την σωστή άσκηση, αυξάνουν τον όγκο τους και συνακόλουθα τις καύσεις του οργανισμού. Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορεί να έχεις διαβάσει, όπως μισό χαπάκι ασπιρίνη, πολύ καλό stretching πριν και μετά την άσκηση ή ακόμη και ημέρες αποθεραπείας μεταξύ των προπονήσεων. Ωστόσο, εδώ, θα διαβάσεις για την ψυχρολουσία.

Αν τύχει να παρακολουθείς τα νέα στον αθλητικό κόσμο, ίσως έχει πέσει στην αντίληψή σου μια τεχνική που εφαρμόζουν επαγγελματίες αθλητές αμέσως μετά από κάθε αγώνα. Τι κάνουν; Βυθίζονται σε μεγάλες δεξαμενές με παγωμένο νερό, το οποίο ενίοτε περιλαμβάνει και κομμάτια πάγου. Αυτός είναι ο τρόπος αποθεραπείας του μυικού συστήματος, ο αποκαλούμενος και CWI (Cold Water Immersion) έπειτα από συστηματική άσκηση. Έχει όμως αποτέλεσμα;

Η έρευνα

Σύμφωνα με τον αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό πιστοποίησης επαγγελματιών στην υγεία και την εξάσκηση, ACE, η πρακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απόδοση, αλλά και την αντοχή όσων γυμνάζονται. Ο ACE πραγματοποίησε για τον σκοπό αυτό ένα τεστ. Ζήτησε από 16 ενήλικες που διήγαγαν σε γενικές γραμμές καθιστική ζωή και απείχαν από την εξάσκηση επί 6 μήνες, να ακολουθήσουν, υπό την επίβλεψή τους, ένα πρόγραμμα έξι εβδομάδων.

Οι άνθρωποι που συμμετείχαν ακολούθησαν ένα πλήρες πρόγραμμα αερόβιων και δυναμικών ασκήσεων, χωρίς ημέρες ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων. Τέσσερις από αυτούς δεν έκαναν το παγωμένο μπάνιο μετά την άσκηση, ενώ ισάριθμοι υποβάλλονταν στην ψυχρολουσία για 10′ λεπτά αμέσως μετά την προπόνηση. Δύο ακόμη γκρουπ των τεσσάρων έκαναν παγωμένο μπάνιο, το πρώτο για 10′ λεπτά, αλλά δύο ώρες μετά την εξάσκηση, ενώ το δεύτερο έμπαινε απευθείας στο παγωμένο νερό, όπου παρέμενε 20′ λεπτά.

Τα αποτελέσματα που κατέγραψαν  οι ειδικοί ήταν εντυπωσιακά.

  1. Η τεχνική αποθεραπείας CWI αποδείχτηκε η πιο αποτελεσματική στρατηγική για την ανάκαμψη μετά την προπόνηση.
  2. Όπως αποδείχτηκε η αποτελεσματικότητα του CWI ήταν ίδια, είτε ο ασκούμενος έμενε 10, είτε 20′ λεπτά και τα οφέλη της δεν διαφοροποιούνταν σημαντικά, ακόμη και αν κανείς έμπαινε στο παγωμένο μπάνιο δυο ώρες μετά την άσκηση.
  3. Η αποτελεσματικότητα ανάρρωσης από την προπόνηση με τη βοήθεια του CWI δεν παρουσίαζε κάμψη με την πάροδο του χρόνου. Αντίθετα, έξι εβδομάδες μετά, η μέθοδος εξακολουθούσε να αποδίδει τα μέγιστα, όπως και την πρώτη μέρα.

Κέρδισε χρόνο και ενέργεια

Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η τεχνική αυτή βοηθά στην ταχύτατη αποθεραπεία, ενώ την ίδια στιγμή δεν μειώνεται η απόδοση του ασκούμενου μέρα με την ημέρα. Ένα ακόμη σημαντικό εύρημα είναι το γεγονός πως μπορείς να υποβληθείς στην ψυχρολουσία ακόμη και δύο ώρες μετά το τέλος της γυμναστικής, εξασφαλίζοντας το ίδιο αποτέλεσμα.

Και κάτι ακόμη… μπορεί η μέθοδος να εφαρμόζεται από επαγγελματίες αθλητές, ωστόσο στην παραπάνω έρευνα συμμετείχαν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι που ουδεμία σχέση έχουν με την γυμναστική. Το οποίο σημαίνει πως το παγωμένο μπάνιο δουλεύει για όλους και αν αυτό μεταφράζεται ως ανακούφιση από τους ενοχλητικούς πόνους, γιατί να μην το δοκιμάσεις; Προφανώς να γεμίζεις την μπανιέρα σου με πάγο καθημερινά είναι κομματάκι δύσκολο. Ωστόσο, μπορείς να απολαμβάνεις ένα κρύο, αναζωογονητικό ντους μετά από την εξάσκηση και θα δεις πως σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα.

 

Μπες κι εσύ στην παρέα μας στο Facebook. Σε περιμένουμε!