ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Γυμνάζεσαι το καλοκαίρι; Τι πρέπει να προσέξεις και οι ενδείξεις που σου “φωνάζουν” να σταματήσεις, σύμφωνα με την ειδικό

«Η γυμναστική δεν έχει εποχή και μπορείς να την εντάξεις στη ζωή σου, ανεξαρτήτως χρονικής περιόδου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσαρμόζεις την προπόνησή σου στον καιρό και να είσαι ευέλικτη ως προς το είδος της άσκησης αλλά και στο τι πρέπει να προσέχεις». τονίζει η κ. Μουντάκη.

 Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν την προπόνησή μας και μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Ο καλύτερος τρόπος να εγκλιματιστούμε σε αυτές τις συνθήκες είναι η σταδιακή προσαρμογή (εκτός αν παραμένεις σε κλειστό χώρο με κλιματισμό).

 

Προσαρμόσου σταδιακά

Ελάττωσε αρχικά την προπόνησή σου σε διάρκεια και ένταση και ξεκίνα να αυξάνεις ρυθμούς αργά και ελεγχόμενα, ώστε να εξασκηθείς και να συνηθίσει το σώμα στη ζέστη. Η αυξημένη θερμοκρασία δυσκολεύει, ούτως ή άλλως, την προπόνησή μας και “βαραίνει” το σώμα μας. Απαιτεί περισσότερη ενέργεια από εμάς και ο οργανισμός δουλεύει περισσότερο ώστε να δροσιστεί.

Διάλεξε σωστές ώρες

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφύγουμε είναι να γυμναζόμαστε μεσημεριανές ώρες, όταν η ζέστη είναι ακόμα πιο έντονη. Ιδιαίτερα αν πρόκειται για outdoor training (προπόνηση σε εξωτερικό χώρο), η ιδανική ώρα είναι είτε νωρίς το πρωί, είτε αργά το απόγευμα. Προτίμησε ένα σκιερό και δροσερό μέρος.

Δες κι αυτό: Έντονη ή αγχολυτική γυμναστική; Δες ποια είναι η σωστή ώρα της ημέρας για καλύτερα αποτελέσματα

Ντύσου σωστά

Φόρεσε άνετα, ανοιχτόχρωμα ρούχα από ελαφριά και δροσερά υφάσματα και καπέλο, όπου χρειάζεται. Αν ιδρώνεις εύκολα, μπορείς να έχεις μία αλλαξιά ρούχα μαζί σου.  Αν προτιμάς να αθλείσαι στην παραλία, ένα αθλητικό μαγιό καλής ποιότητας αρκεί.

Αυξημένη ενυδάτωση

Μην ξεχνάς τον κύριο σύμμαχό σου, το νερό! Κατανάλωνε νερό σε μικρές ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να κρατάς ενυδατωμένο τον οργανισμό σου. Στο τέλος κάθε προπόνησης, φρόντισε να αναπληρώνεις τους χαμένους ηλεκτρολύτες με ισοτονικά ροφήματα και τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, νάτριο και κάλιο.

Διάβασε κι αυτό: Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, κτλ: Πόσες θερμίδες καις σε 30′ με τα 5 πιο δημοφιλή είδη αερόβιας άσκησης

Αθλήσου στη θάλασσα

Μπορείς να κάνεις άφοβα οποιοδήποτε είδος γυμναστικής επιθυμείς. Ωστόσο, είναι κρίμα να μην εκμεταλλευτείς τη δροσερή θάλασσα, συνδυάζοντας την με τη γυμναστική σου. Εκτός από την κολύμβηση, δοκίμασε aqua γυμναστική, άλλα και θαλάσσια σπορ, ρακέτες ή βόλεϊ στην παραλία και jogging στην άμμο.

Οι ενδείξεις που σου λένε να σταματήσεις

Κράμπες. Οι μυικοί σπασμοί είναι η πρώτη ένδειξη ότι πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα, να κάνεις ζέσταμα και και απαλό μασάζ στον «τραβηγμένο» μυ. Πιες αρκετά υγρά και ξεκουράσου για μερικές ώρες.

Εξουθένωση. Αν νιώθεις ζαλάδες, έντονη κούραση, ξεμένεις από ανάσα ή έχεις τάση προς εμετό, σημαίνει ότι έχεις πάθει ηλίαση και πρέπει να βρεις ένα δροσερό περιβάλλον διακόπτοντας τη γυμναστική σου.

*Ευχαριστούμε τη Δήμητρα Μουντάκη, Ψυχολόγο – Health and Fitness Trainer