ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Η γυμναστική που θα κάνεις αν δεν έχεις χρόνο αλλά θες να κάψεις λίπος

Αν έχεις υπερφορτωμένο πρόγραμμα, δε χρειάζεται να σε αποτρέπει από το να γυμνάζεσαι και να ακολουθείς στοχευμένο πρόγραμμα, ανάλογα με αυτό που θες να πετύχεις. Ευτυχώς, οι επιλογές είναι πολλές και μπορείς να κάψεις λίπος αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου.

 

Η απάντηση βρίσκεται στη γυμναστική AMRAP. Δεν είναι κάποια καινούρια μόδα ή κάτι που σου έχει διαφύγει. Είναι ακρωνύμιο για τις λέξεις As Many Reps As Possible, δηλαδή όσες περισσότερες επαναλήψεις μπορείς. Ουσιαστικά, κάνει focus στο να ωθήσεις τον εαυτό σου να κάνει όσα περισσότερα μπορεί σε σχετικά περιορισμένο χρόνο. «Ο στόχος του να κάνεις αποτελεσματική γυμναστική AMRAP είναι να συγκεντρωθείς στην ένταση, να γυμναστείς όσο πιο δυνατά γίνεται με πολλές μικρές επαναλήψεις και σύντομα διαλείμματα στο ενδιάμεσο», εξηγεί η η προπονήτρια Chontel Duncan.

Δες κι αυτό: Ασκήσεις με σχοινάκι που σε κάνουν να ξεχνάς ότι γυμνάζεσαι (αλλά χάνεις βάρος)

Ένα καλό παράδειγμα της γυμναστικής AMRAP είναι να δεις πόσα πηδηματάκια με squats μπορείς να κάνεις μέσα σε 40 δευτερόλεπτα (και μετά διάλειμμα 20 δευτερολέπτων). Μετά συνεχίζεις κάνοντας push ups για 40 δευτερόλεπτα (και πάλι διάλειμμα 20 δευτερολέπτων), Αυτού του είδους οι ασκήσεις μπορούν αν φτάσουν τα 45 λεπτά, αλλά είναι ιδανικές για εκείνους που διαθέτουν λιγότερο χρόνο.

Άλλος ένας λόγος για να επιλέξεις το στιλ AMRAP είναι επειδή ελέγχεις εσύ το ρυθμό. Αυτό βοηθά και στην περίπτωση που τελικά έχεις χρόνο και θέλεις να το πας πιο αργά, χωρίς βιασύνη. Έτσι κάνεις εναλλαγές στο πρόγραμμά σου και το προσαρμόζεις σε εσένα.

Τα οφέλη

Καις λίπος λόγω υψηλής έντασης

Είναι κατάλληλη για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης

Τροποποιείται εύκολα από άποψη διάρκειας και έντασης, ανάλογα με το επίπεδό και το χρόνο που έχεις

Μπορεί να γίνει οπουδήποτε και χωρίς εξοπλισμό

Μπορεί να γίνει συνδυαστικά με άλλα είδη γυμναστικής, όπως το Pilates ή η αερόβια άσκηση