ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Κάναμε polestar pilates και σου το συστήνουμε ανεπιφύλακτα

Η πιο «έξυπνη» μορφή pilates ήρθε στην Ελλάδα. Πήγαμε, το δοκιμάσαμε, είδαμε τη διαφορά και με το χέρι στην καρδιά σε παροτρύνουμε να το βάλεις στην καθημερινότητά σου. Λέγεται Polestar Pilates, βρίσκεται στην «αιχμή της εξέλιξης» του pilates παγκοσμίως και είναι το μέσο για να αποκτήσεις δυνατό κι ελαστικό κορμί, ισορροπημένο και υγιές σώμα, ευεξία και αυτό το αίσθημα ότι κάνεις κάτι πραγματικά καλό για τον εαυτό σου.

Όταν λέω «είδαμε» τη διαφορά, προφανώς και δεν εννοώ πως μέσα σε μία ώρα κάναμε six pack, αυτό θα ήταν ένας παράλογος ισχυρισμός. Αλλά χωρίς υπερβολή, πήγα με τον κορμό να γέρνει από τη μία πλευρά, μετά από 10 ώρες καθισμένη στην καρέκλα του γραφείου, κι έφυγα με τον κορμό περήφανο. Ίσιωσα, κυριολεκτικά!

Το ραντεβού δόθηκε στην Πλατεία Μαβίλη, στο Pilates Lab, όπου με υποδέχτηκε η Polestar Pilates Practitioner, Αθηνά Δανιήλ, μία ειδικός με περγαμηνές στο αντικείμενο. Όσο εκείνη «ζύγιζε» το σώμα μου, εγώ έκανα ερωτήσεις.

– Τι ακριβώς είναι το Polestar Pilates Αθηνά και από πότε ασχολείσαι με τη συγκεκριμένη μέθοδο εκγύμνασης που μας προτείνεις;

-«Προέρχομαι από τον χορό. Πήρα το επαγγελματικό μου δίπλωμα και εργάστηκα ως δασκάλα χορού για κάποια χρόνια όταν «συναντήθηκα» με το pilates και μαγεύτηκα. Αυτό έγινε πριν 18 χρόνια. Ήμασταν πολύ λίγοι τότε, σήμερα  το pilates υπάρχει σχεδόν σε κάθε γυμναστήριο. Κεντρικό σημείο στο pilates είναι η σημασία που δίνεται στη λεπτομέρεια της άσκησης και η προσαρμογή της στο κάθε συγκεκριμένο σώμα ξεχωριστά και σύμφωνα με τις ανάγκες του. Σκύβουμε, αλλά πώς σκύβουμε; Ασκούμαστε, αλλά κάνουμε σωστά τις  ασκήσεις; Όταν ένα σώμα έχει «συνηθίσει» σε λάθος στάση υπάρχει ο κίνδυνος η άσκηση να γίνεται τελικά λάθος και να μεγαλώνει τα προβλήματα. Να κάνει κακό αντί για καλό! Μπορεί να χαιρόμαστε που κινούμε και γυμνάζουμε το σώμα μας γιατί το σώμα από τη φύση του «χαίρεται» όταν κινείται, αλλά ο λάθος τρόπος επιβαρύνει βήμα-βήμα το σύστημά μας. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον.

Το Pilates λύνει αυτό το πρόβλημα καθώς προσαρμόζει τις ασκήσεις στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε συγκεκριμένου σώματος, «επανεκπαιδεύει»το σώμα να κάνει σωστά την άσκηση και ο ασκούμενος να πάρει από αυτή όλα τα καλά χωρίς την επιβάρυνση που ανέφερα. Γι’ αυτό θεωρειται σήμερα παγκοσμίως  ένας από τους καλύτερους τρόπους εκγύμνασης αλλά και πρόληψης  δημιουργώντας  ένα πραγματικά υγιές και «χαρούμενο» σώμα. Πολλοί το χρησιμοποιούν ως αποκλειστική τους άσκηση , άλλοι ως συμπληρωματική – ιδίως οι επαγγελματίες αθλητές. Όλοι, σε οποιοδήποτε στάδιο κι αν βρίσκονται θα βελτιωθούν και θα οδηγήσουν το σώμα τους αλλά και το μυαλό τους στο επόμενο  επίπεδο.

Από τη φύση του το pilates απευθύνεται στον αθλητή και τον χορευτή μέχρι και στον πιο αγύμναστο άνθρωπο. Και δεν έχει ηλικία.

-Δηλαδή το pilates είναι ένας ολόκληρος κόσμος.

Ακριβώς! Το pilates είναι μια ολοκληρωμένη μέθοδος – μια κανονική επιστήμη της ανθρώπινης κίνησης. Να τονίσω ότι λειτουργεί – έτσι μάλιστα ξεκίνησε – ως  ένα από τα καλύτερα συστήματα αποθεραπείας και αποκατάστασης από τραυματισμούς, κακώσεις, αυχενικά, πόνους μέσης και πλάτης μέχρι και σοβαρά νευρολογικά προβλήματα που έχουν επηρεάσει την κίνηση. Κι επειδή όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά, αφού αφορούν στην υγεία μας, καλό θα είναι, σήμερα που το pilates είναι της μόδας, για να ξέρετε ότι θα έχετε όλα τα οφέλη της μεθόδου όπως σας τα περιέγραψα, να γνωρίζετε, να ζητάτε τις σπουδές και την πιστοποίηση του  εκπαιδευτή σας.

-Και το Polestar Pilates;

Όπως σου είπα γνώρισα και ερωτεύτηκα το pilates πριν 18 χρόνια. Έκανα σεμινάρια στην Ελλάδα και στην Αγγλία, πήρα τις σχετικές πιστοποιήσεις κι έκτοτε το διδάσκω- είναι η δουλειά μου. Από τότε ως φυσική εξέλιξη συνεχώς μαθαίνω, διαβάζω, βελτιώνομαι αφού ο έρωτας συνεχίζει και μάλιστα αυξανόμενος! Είναι τόσο ώραίο να αντικρύζεις ένα φωτεινό, πλατύ χαμόγελο γεμάτο χαρά μετά από ένα μάθημα – μια κοινή εμπειρία, ένα πραγματικό δώρο που μοιραζόμαστε με τον ασκούμενο, έτσι το βλέπω. Βλέπεις κάθε φορά να ξανακερδίζει το σώμα του και να βελτιώνει τη λειτουργικότητά του και ξέρεις ότι αυτό είναι αλήθεια γιατί το σώμα δε λέει ποτέ ψέματα. Έτσι λοιπόν πριν 5 χρόνια αποφάσισα να πραγματοποιήσω κι ένα όνειρο που έιχα για καιρό, να σπουδάσω στο καλύτερο, όπως εγώ πιστεύω, σχολείο pilates στον κόσμο. Αυτό είναι το Polestar Pilates, η αιχμή της εξέλιξης της μεθόδου σήμερα. Είναι το μοναδικό πρόγραμμα pilates  με επιστημονική τεκμηρίωση που διδάσκεται σε πανεπιστημιακό επίπεδο στις ΗΠΑ και δημιουργήθηκε από τον Dr. Brent Anderson που  σήμερα θεωρείται από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο και όχι μόνο.Το Polestar σήμερα αναπτύσσεται σε περισσότερες από 40 χώρες και υποστηρίζεται από το μοναδικό, διεθνώς αποδεκτό Οργανισμό  Πιστοποίησης εκπαιδευτών pilates, τον Pilates Method Alliance (PMA).Παρεμπιπτόντως πέρυσι εκλέχθηκε πρόεδρος του PMA η Shelly Power που συνδιευθύνει το Polestar Pilates με τον κο Anderson και θα έχω τη χαρά να την έχω στο στούντιό μου το Μάρτιο για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Polestar που ξεκινήσαμε στην Ελλάδα- είμαστε το κέντρο Polestar στη χώρα μας. Θέλουμε να διαδοθεί η μέθοδος και η κουλτούρα υγείας του σώματος να γίνει προσιτή όσο περισσότερο γίνεται. Το Polestar ενσωματώνει στη μέθοδο όλες τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην ανατομία, τη φυσιολογία, νευρολογία, ορθοπεδική, αθλητική ιατρική. Άρα όλα όσα σου έχω πει μέσα από την προσέγγιση του Polestar γίνονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο εκπαιδευμένος σ’αυτό έχει τη  μεγαλύτερη δυνατή και βαθιά λεπτομερή γνώση του αντικειμένου.Και συνεχώς εξελίσσεται μέσα από την κοινότητα του Polestar. Εγώ βελτίωσα και τροποποίησα τις ασκήσεις μου και τα αποτελέσματα είναι θα έλεγα συναρπαστικά! Για μένα δηλαδή πια όταν μιλάω για το pilates μιλάω στην ουσία για το Polestar και αντίστροφα».

Εγώ στο Cadillac. Στην περίπτωσή μου, που η πλάτη είναι γεμάτη «κόμπους» και οι ώμοι πάντα στην τσίτα, όσα επιχείρησε η Αθηνά ήταν λυτρωτικά.

 

– Θέλω τώρα μιλήσουμε  ειδικά για τις γυναίκες. Από τι πάσχει κυρίως το κορμί μιας γυναίκας σήμερα και πώς θα τη βοηθήσει το Polestar Pilates;

«Εκτός από όσα σας είπα μέχρι τώρα, ειδικά η σημερινή γυναίκα καλείται να αντεπεξέλθει σε πολλαπλούς ρόλους και έχει μια έντονη και ιδαίτερα στρεσογόνο καθημερινότητα που την επιβαρύνει τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Το στρες και οι έντονοι ρυθμοί στη δουλειά καθώς και οι υποχρεώσεις, το άγχος, το οποίο συσσωρεύεται και σωματοποιείται, αλλά και η έλλειψη της επαφής με τη φύση κάνουν αναγκαίο να έχουν και ένα τρόπο να εξισορροπούν. Το  Polestar Pilates μέσα από συγκεκριμένες τεχνικές και «έξυπνες» κινήσεις που όπως είπα εξειδικεύονται στο κάθε σώμα θα εκπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την ανάγκη. Πολύ σύντομα, θα βελτιώσετε τη στάση σας και θα αποκτήσετε ένα μακρύ, καλοσχηματισμένο, «κεντραρισμένο» σώμα, απελευθερωμένο από πόνους και στρες. Τέλος, εκτός του ότι είναι ισχυρό αντικαταθλιπτικό προσφέρει όχι μόνο έναν δρόμο προς την ανάκαμψη του σώματος,  αλλά είναι ένας ιδανικός τρόπο ευεξίας,  που μπορεί να μειώσει τις φυσικές επιπτώσεις της γήρανσης».

Με το Polestar Pilates το σώμα μας μεταμορφώνεται και αποκτά μια υγιή σιλουέτα

Στον χώρο του Pilates Lab παρατήρησα πολλά γνώριμα εργαλεία του pilates, όπως τις μπάλες, το γνωστό κρεβάτι reformer, το Cadillac, ιμάντες, αλλά και εξοπλισμό με τον οποίο δεν είχα «συστηθεί» ποτέ μέχρι τώρα.

Γιατί μια γυναίκα πρέπει να κάνει pilates;

 

Η κοιλιά «σκληραίνει» και με κλασικούς κοιλιακούς ή ροκανίσματα. Αλλά το pilates δεν έχει επικρατήσει τόσα χρόνια απλά και μόνο για την εμφάνιση της κοιλιάς μας. «Πρέπει να κάνουμε pilates για δύο λόγους» μου λέει η Αθηνά ενώ με τοποθετεί σε μία νέα άσκηση και εξηγείται: «Για να έχει πιο ποιοτική ζωή αλλά και για να απολαμβάνει τις καθημερινές στιγμές της. Η σύγχρονη γυναίκα αντιμετωπίζει μια απαιτητική καθημερινότητα με έντονη φυσική και πνευματική δραστηριότητα».

Μια γυναίκα που βάζει στο πρόγραμμά ένα πρόγραμμα polestar pilates καταφέρνει να είναι πιο παραγωγική σωματικά και πνευματικά. Θα είναι πιο δυνατή ώστε να απολαμβάνει τις καθημερινές της στιγμές

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. «To Polestar Pilates είναι σημαντικό μετά από την εγκυμοσύνη διότι βοηθάει πολύ για να επιστρέψουν τα όργανα γρήγορα στη θέση τους. Σημαντική είναι η επίδραση στη στάση του σώματος,  διότι η καθιστική ζωή επιβαρύνει πολύ όλο το σώμα και ας μην ξεχνάμε τα ζόρια με τις δουλειές του σπιτιού και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ. Οι μεγαλύτερες ηλικίες αντιμετωπίζουν το θέμα τις ακράτειας,  το οποίο μπορεί να οφείλεται  σε μυϊκή αδυναμία του ουροποιητικού συστήματος, μέσω ειδικών ασκήσεων θα μπορέσει να ενδυναμώσει την περιοχή και να αντιμετωπίσει  σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα. Η ποιότητα του ύπνου θα αλλάξει άμεσα με την καλύτερη αιμάτωση και την οξυγόνωση.

Και κάνει το σεξ πιο απολαυστικό κορίτσια. «Είναι πολύ σημαντικό για την ενδυνάμωση του πυελικού εδάφους, το οποίο  μεγαλώνοντας χαλαρώνει. Όταν είναι γυμνασμένο το πυελικό έδαφος αιματώνεται καλύτερα κατά τη σεξουαλική συνεύρεση και γίνεται  καλύτερη σύσπαση, με αποτέλεσμα να έχουμε καλύτερη αίσθηση και πιο ποιοτική σεξουαλική επαφή».

 

Κι αν έχεις αναρωτηθεί ποτέ από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να ξεκινήσει pilates ή θεωρείς πως είναι ένας τρόπος άσκησης μόνο για ενήλικες, σου έχω απαντήσεις. Όπως μου εξηγεί η Αθηνά, «το pilates δεν έχει ηλικία! Ας μην ξεχνάμε ότι το όραμα του Joseph Pilates  ήταν να υπάρχει η συγκεκριμένη γυμναστική στα σχολεία. Το σωστό είναι να ξεκινάμε από μικρές,  για να μη χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε το σώμα μας εκ νέου. Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος. Η μεγαλύτερη σε ηλικία μαθήτριά μου είναι 84 και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτήν. Παρακολουθεί τα μαθήματά της κάθε εβδομάδα ανελλιπώς».

Η τέλεια στάση σώματος υπάρχει μέχρι την ηλικία των 3 ετών,  μετά αρχίζει η αλλοίωση και αλλάζει η στάση ανάλογα με τις προσλαμβάνουσές του

Και για όλες εμάς που λένε ότι δεν έχουν πολύ χρόνο και είτε το εννοούν, είτε ψάχνουν δικαιολογία; Μια ώρα  Polestar Pilates την εβδομάδα αρκεί; Η απάντηση της ειδικού είναι «Ναι. Ουσιαστικά  θα κάνουν τις ασκήσεις ρουτίνας,  που θα τους δώσω,  οι οποίες  διαρκούν 15 λεπτά την ημέρα και θα είναι σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες της κάθε μίας. Στο δικό μας στούντιο δεν θα έρθει κάποιος όχι μόνο για να γυμναστεί/ θεραπευτεί, αλλά και για να πάρει μια συνολική εκπαίδευση που θα γίνει βίωμά του. Στόχος είναι να γίνει λειτουργικός, δηλαδή να μπορεί να στρίβει ο κορμός χωρίς δυσκολία και χωρίς πόνο», μου λέει η Αθηνά και το επιβεβαιώνω. Μία ώρα αρκεί για να στρίψεις τον κορμό όσο δεν τον έχεις στρίψει ποτέ ξανά. « Είναι η δομή των ασκήσεων που χρησιμοποιούμε, οι οποίες δεν είναι επίπονες και το ότι χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες του κάθε σώματος. Το μάθημα σημαίνει διασκέδαση, διέξοδος, βλέπεις ουσιαστικά αποτελέσματα στο σώμα από τους πρώτους δύο μήνες».

 

«We create happy bodies! Αν δεν είναι χαρούμενο το σώμα,  όταν το δουλεύεις,  δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα».

Στο Pilates Lab (Ξενίας 1, Πλατεία Μαβίλη) υπάρχουν πολλά τμήματα αλλά και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι, όπου μαζί με την Αθηνά Δανιήλ και τους υπόλοιπους practioners ο καθένας βρίσκει αυτό που χρειάζεται μετά την αξιολόγηση των αναγκών του. Κάθε μάθημα οργανώνεται σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες του καθενός. Ακόμα και η πιο δύσκολη μέρα, αυτή που σου κάθεται στο σβέρκο σαν ένταση, μπορεί να αντιμετωπιστεί, με τις σωστές κινήσεις.

Φωτογραφίες: Τόνια Φάντη