ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Stretching: Πότε πρέπει να το κάνεις όταν γυμνάζεσαι (+ οι 10 ασκήσεις για full ενέργεια)

123rf

«Ο όρος stretching στα ελληνικά σημαίνει τέντωμα, και όντως περί αυτού πρόκειται. Πιο συγκεκριμένα, αφορά την κίνηση κατά την οποία ενεργητικά ή παθητικά, απομακρύνουμε την έκφυση από την κατάφυση ενός μυός. Τα δύο πιο "δημοφιλή" είδη διατάσεων είναι α) οι στατικές και β) οι βαλλιστικές/δυναμικές διατάσεις.

Τα 2 είδη διατάσεων

Ο πρώτος τύπος είναι οι διατάσεις που φέρνουμε όλοι στο μυαλό μας όταν ακούμε τη συγκεκριμένη λέξη. Πρόκειται για την τοποθέτηση ενός μυός/μυϊκής ομάδας σε μία συγκεκριμένη θέση, έχοντας ταυτόχρονα ακινητοποιήσει τον κορμό μας, με σκοπό να τον/την τεντώσουμε και να τον/την επιμηκύνουμε. Το εύρος της διάτασης αυξάνεται σταδιακά, ανάλογα με τη συχνότητα που δουλεύουμε και το χρόνο που μένουμε σε αυτήν. Στις στατικές διατάσεις χρειάζεται να μείνουμε 15-20″ στην καθεμία, βρίσκοντας σταδιακά την ακραία της θέση», εξηγεί η κ. Μουντάκη.

Δες κι αυτό: Τα οφέλη της yoga στο σώμα και στο πνεύμα (που θα σε πείσουν να την ξεκινήσεις)

Ο δεύτερος τύπος διατάσεων συνδέεται με αυτό που ξέρουμε περισσότερο ως “ζέσταμα”. Πρόκειται για την επιμήκυνση ενός μυός/ ομάδας, είτε μέσω επαναλαμβανόμενων, ρυθμικών κινήσεων στα ακραία σημεία της διάτασης, είτε με επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε όλο το εύρος της διάτασης και απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο. Εδώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι “τεντώνω” δεν σημαίνει φτάνω την ακραία θέση της διάτασης με κάθε κόστος. Το διατατικό εύρος που θα κατακτήσετε θα αυξάνεται, εάν είστε συνεπείς στα παραπάνω και δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να προκαλείτε πόνο και κάψιμο στους μυς, ειδικά εάν δεν έχετε την επίβλεψη ενός ειδικού.

Πότε κάνουμε stretching;

Όσον αφορά το “πότε” πρέπει να γίνονται οι διατάσεις, οι απαντήσεις είναι πολλές. Καλό θα ήταν να ξεκινάμε την προπόνησή μας με ένα 10λεπτο πρόγραμμα δυναμικών διατάσεων στις βασικές μυϊκές ομάδες, ώστε να προετοιμάσουμε το μυικό μας σύστημα, αλλά και τις αρθρώσεις μας για τις κινήσεις που ακολουθούν.

Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε στατικές διατάσεις στην αρχή ή κατά τη διάρκεια της προπόνησής μας. Είναι άσκοπο και πιθανόν να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα εάν τεντώνουμε τους μυς μας, όταν την αμέσως επόμενη στιγμή θα ξεκινήσουμε να τους “δουλεύουμε”.

Διάβασε κι αυτό: Αν στόχος σου στη ζωή είναι να φτάσεις τα 90, ένας είναι ο τρόπος

Κρατάμε τις στατικές διατάσεις για το τέλος, εφαρμόζοντάς τις με ήπιο τρόπο και σαφώς συμπεριλαμβάνοντας τις μυϊκές ομάδες που δουλέψαμε πριν στην προπόνησή μας, ώστε να τεντώσουμε τους μυς μας και να τους επαναφέρουμε στην αρχική τους κατάσταση, αποφεύγοντας πιθανούς πόνους, πιασίματα, βραχύνσεις και τραυματισμούς.

Συνοψίζοντας, είναι αναγκαίο να χρησιμοποιούμε τις δυναμικές διατάσεις πριν από κάθε προπόνηση μας και τις στατικές στο τέλος κάθε προπόνησης, συμπεριλαμβάνοντας πάντα την εκάστοτε μυϊκή ομάδα που δουλεύουμε.

Καθημερινό «ζέσταμα»

Αφιερώστε λίγο χρόνο δύο φορές την εβδομάδα, για να δώσετε στις διατάσεις την κατάλληλη προσοχή και σημασία. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνον θα προλάβετε τους μυϊκούς τραυματισμούς, αλλά θα βελτιώσετε την ευκαμψία, την ευλυγισία και την γενική αθλητική σας απόδοση. Και το παρακάτω βίντεο σου δείχνει πώς να αφιερώνεις ένα δεκάλεπτο κάθε πρωί με 10 ασκήσεις για δυναμικές διατάσεις που σου χαρίζουν ενέργεια, σε κάνουν πιο ευλύγιστη και σε προετοιμάζουν για μία μέρα γεμάτη υποχρεώσεις. Είναι απλές και εμπνέονται από τη yoga.