WELLNESS

Η ιστορία αυτών των δίδυμων κοριτσιών θα σε ταρακουνήσει. Η μάχη τους με τη νευρική ανορεξία

Εχθές ήταν κάποια άλλα κορίτσια. Σήμερα είναι η Dasha και Masha Ledeneva. Αύριο κάποια άλλα ονόματα. Μία συνεχής πάλη με το μέσα μας, αυτό είναι η νευρική ανορεξία. Ένας εφιάλτης που σου τρελαίνει το μυαλό και στο πέρασμά του συμπαρασύρει και το σώμα σου. Η ιστορία των δίδυμων κοριτσιών ας είναι ένα ακόμα ταρακούνημα. Ας είναι ένα ακόμα απτό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε όλες μας.

Οι 14 ετών Dasha και Masha Ledeneva έχοντας φτάσει στο σημείο να ζυγίζουν 36 και 40 κιλά αντίστοιχα μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο και δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Οι υπεύθυνοι της σχολής μοντέλων με την οποία θέλησαν οι δίδυμες να συνεργαστούν τους ζήτησαν να χάσουν βάρος προκειμένου «τα ζυγωματικά τους να γράφουν καλύτερα στον φακό». Όταν άρχισαν όλα τα κορίτσια ζύγιζαν 50 κιλά.

 

Οι ποσότητες φαγητού μειώθηκαν δραματικά παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της μητέρας τους, Natalia Ledeneva, να τραφούν σωστά.

«Στη σχολή τους είπαν ότι το σώμα της Dasha ήταν εντάξει αλλά πως η Masha θα μπορούσε να ξεφορτωθεί μερικά κιλά. Και τα κορίτσια το εξέλαβαν όπως ήθελαν. Και οι δυο τους ήταν πάντα τέλειες σε όλα, οπότε αποφάσισαν να είναι τέλειες και σε αυτό. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Στην αρχή απέρριπταν το φαγητό. Έλεγαν ”δε θα φάμε τίποτα γλυκό απόψε” ή ”δε θα φάμε φρούτο” ή ”θα φάμε μόνο σαλάτα”.

 

Έτρωγαν μια κοτολέτα και δυο κουταλιές μαυροσίταρο για βράδυ. Έτρεχα από πίσω τους και προσπαθούσα να τις πείσω να φάνε. Νόμιζα ότι με ακούνε αλλά σε αυτήν την ασθένεια δε ακούς τίποτα. Ό,τι κι αν έκανα, ήταν μάταιο», είπε η ίδια.

Ξεκίνησαν δίαιτα και δεν έτρωγαν τίποτα μετά τις 5 το απόγευμα, ενώ όλες οι τροφές τους ήταν στον ατμό. Σταδιακά οι μερίδες και ο αριθμός των γευμάτων τους άρχισαν να μειώνονται. Η Dasha έφτασε στα 36 κιλά και η Masha στα 40.

 

Το Ινστιτούτο Διατροφής της Μόσχας, στο οποίο απευθύνθηκε η μητέρα τους, αρνήθηκε να τις αναλάβει και τις χαρακτήρισε «ζωντανά πτώματα». Η Maria Kokhno, πρώην μοντέλο που έχει περάσει τον εφιάλτη της νευρικής ανορεξίας και ακτιβίστρια ήταν αυτή που τελικά τις βοήθησε. «Κανείς δεν ήθελε να τις αναλάβει, τα νοσοκομεία τις απέρριπτα. Η Masha μπορούσε να σταθεί στα πόδια της αλλά η Dasha δεν μπορούσε να στηρίξει καν το κεφάλι της» θα πει η Kokhno.

 

Οι οργανισμοί τους είναι τόσο επιβαρυμένοι που οι γιατροί σε νοσοκομείο της Μόσχας που τις ανέλαβαν είπαν πως η καρδιά τους μπορεί να σταματήσει να χτυπά ανά πάσα στιγμή.

Αυτή τη στιγμή η ζωή τους είναι μία κλωστή ανάμεσα σε ένα ανοιχτό ψαλίδι. Παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές.

Τα σημάδια είναι τα εξής, σύμφωνα με τον Δρ. Φραγκίσκο Γονιδάκη

> Έναρξη δίαιτας με σκοπό την απώλεια βάρους χωρίς «ιδιαίτερο» λόγο. Ή, ακόμα κι αν συντρέχει λόγος, συνέχιση της δίαιτας σε ακραία επίπεδα.

> Σοβαρή και απότομη απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να συνοδεύεται και από διαστρεβλωμένη αντίληψη/«προσωπική αίσθηση» για τη σωματική διάπλαση. Στην περίπτωση της ανορεξίας, το βάρος φτάνει και κατά 15% κάτω του κατώτατου φυσιολογικού.

> Εμμονή γύρω από το σωματικό βάρος, έντονη ανησυχία κι ενασχόληση με την εικόνα, εκρήξεις θυμού σε ενδεχόμενα σχόλια γύρω από αυτά τα ζητήματα.

> Αποκλεισμός, εκλεκτικότητα ή περιορισμός τροφών, συχνό ζύγισμα, μέτρηση θερμίδων.

> Κατανάλωση φαγητού «κρυφά» και χωρίς την παρουσία κάποιου άλλου προσώπου.

> «Εξαφάνιση» στην τουαλέτα αμέσως μετά το γεύμα (για την αποβολή του φαγητού).

> Μυστικοπάθεια, συμπεριφορά συγκάλυψης, απόκρυψης.

> Παρορμητικότητα.

> Μεταπτώσεις στη διάθεση. Ευερεθιστότητα. Κοινωνική απομόνωση.

> Τελειομανία.

> Διαταραχές (αναστάτωση της εμμηνορρυσίας ή διακοπή της για ≥ 3 συνεχείς κύκλους, λόγω του ελλιποβαρούς οργανισμού έως αμμηνόρροια).

 

Κεντρική Φωτογραφία: instagram.com/dashenka_ledeneva/