ΑΓΧΟΣ

Οι 3 τρόποι για να αντιμετωπίσεις το στρες στη δουλειά, σύμφωνα με την ειδικό

Στα εργασιακά περιβάλλοντα συναντάμε πολύ διαφορετικούς τύπους ανθρώπων. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος ανθρώπου που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους. Είναι αυτοί που παραμένουν συγκεντρωμένοι και ήρεμοι στις πιο αγχωτικές καταστάσεις. Οι άνθρωποι που είναι ικανοί να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να παίρνουν σωστές αποφάσεις, ακόμη και υπό δύσκολες συνθήκες. Ας δούμε λοιπόν τι είναι αυτό που τους ξεχωρίζει. Είναι μια έμφυτη ποιότητα που έχουν ή κάτι που έμαθαν στην πορεία; Με ποιους τρόπους μπορείς κι εσύ να παραμείνεις ψύχραιμη και να διατηρήσεις την αυτοκυριαρχία σου, σε μια στρεσογόνα κατάσταση;

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Αποσυνδέσου από το «δράμα»

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω σου, η ψυχραιμία είναι κυρίως θέμα επιλογής. Όταν άλλοι άνθρωποι τριγύρω σου αρχίζουν να ανεβάζουν τους τόνους και η ένταση στο χώρο μεγαλώνει, πάρε μερικές αναπνοές και κάνε μια ενεργή επιλογή για να μην εμπλακείς στο δράμα. Να θυμάσαι πως σε κάθε τεταμένη κατάσταση δεν υπάρχουν χαμένοι και νικητές. Έχουν όλοι χάσει, γιατί οι αποφάσεις που λαμβάνονται δεν προέρχονται από το γόνιμο σημείο της συνεργασίας, αλλά αντίθετα δίνεται η ευκαιρία να υπερισχύσει ο εγωισμός.

Δες κι αυτό: Η σημασία του life coaching στη σύγχρονη ζωή

Απόφυγε την υπερανάλυση

Είμαστε συχνά οι χειρότεροι εχθροί μας όταν πρόκειται για τη δημιουργία πολυπλοκότητας στη ζωή μας. Η υπερανάλυση δεν ενισχύει την αποφασιστικότητα και κατ’επεκταση ούτε την ψυχραιμία για τη λήψη σωστών αποφάσεων και τη διαχείριση των κρίσεων. Πώς να την αντιμετωπίσεις;

Σκέψου μια εντολή που μπορείς να δώσεις στον εαυτό σου όταν αντιλαμβάνεται ότι γίνεσαι υπεραναλυτική. Για παράδειγμα: κάθε φορά που οι σκέψεις σου είναι πολύπλοκες χρησιμοποίησε την εντολή  «Μείνε συγκεντρωμένη».

Μην ξεφεύγεις από το θέμα. Τώρα τι σκέφτομαι; κλπ. Αφού επιστρέψεις στην παρούσα στιγμή, αναρωτήσου ποιό είναι ένα μικρό θετικό βήμα δράσης που μπορείς να κάνεις τώρα. Αν δεν μπορείς να κάνεις πραγματικά κάτι, πάρε μερικές ανάσες και θύμισε στον εαυτό σου ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο. Με το να είσαι παρούσα και συγκεντρωμένη, μπορείς να εμπιστευτείς την ικανότητά σου στο να αντιμετωπίζει με ηρεμία και ψυχραιμία τις καταστάσεις.

Μην παίρνεις όλες τις καταστάσεις «προσωπικά»

Πόσο συχνά χρησιμοποιείς στην καθημερινότητά σου τη έκφραση « το έχω πάρει προσωπικά»; Όταν λαμβάνεις μια αρνητική κατάσταση ως προσωπική, μπαίνεις στη ζώνη της πολυπλοκότητας. Αρχίζεις τότε να τοποθετείς τα δικά σου φίλτρα και η καθαρή αντικειμενική σκέψη εξαφανίζεται. Άφησε λοιπόν το συναίσθημα πίσω, και αν αισθάνεσαι ότι θίγεσαι από μια κατάσταση, αντιμετώπισε την μέσα από μια θαρραλέα ανοικτή συζήτηση. Να είσαι το άτομο που είναι γνωστό για την αυθεντικότητα και την ακεραιότητα του. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι να αντιδράσεις σε μια κατάσταση. Εάν έβλεπες τις συμπεριφορές σε δυο γεωμετρικά σχήματα, στο 1ο σχήμα θα έμπαινε ο πανικός, η επιθετικότητα, η απελπισία, η αναποτελεσματικότητα, η θυματοποίηση και ο εκνευρισμός, ενώ στο 2ο σχήμα θα έμπαινε η κατανόηση, η ψυχραιμία, η αποτελεσματικότητα, η ηρεμία, η ψυχική ανθεκτικότητα και η αποφασιστικότητα.

Εσύ, την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μια έντονη κατάσταση, με ποιο σχήμα θα επιλέξεις να αντιδράσεις;

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.