Τα 3 βήματα που σε βοηθούν να δεις την αποτυχία σαν μία ευκαιρία για μάθηση

Main Image

Μπορείς να μάθεις να αντιμετωπίζεις την αποτυχία ως έναν τρόπο να μάθεις, να αναπτυχθείς και να προχωρήσεις με περισσότερη δύναμη.

Η αλήθεια είναι, ότι η αποτυχία δεν είναι ποτέ το τέλος του δρόμου. Μπορείς να εκλάβεις την αποτυχία ως μια ευκαιρία μάθησης και ανάπτυξης, και να την χρησιμοποιήσεις ως ένα δείκτη που δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένα μέρη του εαυτού σου και της ζωής σου, όπου πρέπει να καταβάλεις περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να έχεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

ADVERTISING

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Πώς όμως μπορείς να διαχειριστείς την αποτυχία; Υπάρχουν δύο τρόποι διαχείρισης: να της επιτρέψεις να σε παρασύρει ή να τη χρησιμοποιήσεις για να αποκτήσεις μεγαλύτερη ανθεκτικότητα.

Δες με ποια βήματα θα οδηγηθείς στην ανθεκτικότητα και θα πετύχεις τον επόμενο σου στόχο:

ADVERTISING

Αναγνώρισε την αποτυχία

Η αποτυχία είναι ένα τόσο εξουθενωτικό συναίσθημα επειδή το συσχετίζουμε με την απώλεια. Η αποτυχία δεν σημαίνει ότι έχασες. Επίσης, δεν σημαίνει ότι θα σε σταματήσει από το να συνεχίζεις να προσπαθείς και να εξελίσσεσαι.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις ότι τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα είχες σχεδιάσει. Ωστόσο, προσπάθησε να μην σταθείς μόνο σε αυτό, γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνεις κολλημένη στο αίσθημα της αποτυχίας και να σε σταματήσει από τo να κινηθείς προς τα εμπρός.

Διάβασε κι αυτό: Η σημασία του να έχεις όραμα για το μέλλον σου (και οι ερωτήσεις που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου)

Ανάλαβε την ευθύνη

Το να πάρεις την ευθύνη για τα πράγματα που έκανες λάθος είναι το πιο καθοριστικό βήμα. Αναλαμβάνοντας ευθύνη, σου δίνεται η ευκαιρία για μια βαθύτερη ενδοσκόπηση που σε οδηγεί με αβίαστο τρόπο στην ωριμότητα.

Όταν αντιμετωπίζεις μια αποτυχία, μπορεί ενστικτωδώς να κατευθύνεις την αποτυχία σε άλλη κατεύθυνση. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλέξεις να κατηγορήσεις έναν εξωτερικό παράγοντα ή ένα άλλο άτομο. Αν και αυτό θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα βραχυπρόθεσμα και να ξεφύγεις από το φόβο που συνήθως έρχεται με την αποτυχία, δεν θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις το δικό σου ρόλο στην αποτυχία. Μόνο αναλαμβάνοντας το δικό σου μερίδιο ευθύνης, θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις τις αδυναμίες σου και την επόμενη φορά να πετύχεις τον στόχο σου.

Δες την αποτυχία ως ευκαιρία μάθησης

Έχεις σκεφτεί ότι κάθε φορά που αποτυγχάνεις, γίνεσαι πιο σοφή και πιο έμπειρη; Η επιτυχία είναι να προχωράς από αποτυχία σε αποτυχία, χωρίς να χάνεις τον ενθουσιασμό σου, έλεγε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Μετατόπισε την οπτική σου και δες την αποτυχία ως ευκαιρία για περαιτέρω προσωπική ανάπτυξη και μάθηση. Μόλις δεις την αποτυχία μέσα από αυτό το πρίσμα, μπορείς στη συνέχεια να την προσεγγίσεις με μια διαφορετική νοοτροπία που θα σε βοηθήσει να μετατρέψεις γρήγορα τις ενέργειές σου σε αυτές που οδηγούν στην επιτυχία.

Δες κι αυτό: Είσαι μπερδεμένη και δεν μπορείς να αποφασίσεις; Τι θα ήταν καλό να κάνεις, σύμφωνα με την ειδικό

Να θυμάσαι πως με έναν ομολογουμένως παράδοξο τρόπο, κάθε μικρή ή μεγάλη αποτυχία, σε φέρνει πιο κοντά στην επιτυχία!

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.


ADVERTISING

ΤΑ 4 ΖΩΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΑΝ ΣΤΡΕΙΔΙΑ

Τα 4 ζώδια που δεν μπορείς να «διαβάσεις» με τίποτα.

CHEAT MEALS: ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ Ή ΜΗΠΩΣ ΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ;

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Δέσποινα Παπαδοπούλου σου εξηγεί αν πρέπει να υποκύπτεις στα cheat meals.

ΣΕΞ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ: 5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ

Ο Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ηλίας Ριζάκος, μας λέει τι είναι αυτό που πρέπει να προσέξεις και αν τελικά είναι ασφαλές να κάνεις σεξ ενώ έχεις περίοδο.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΝΟΝΗΣ ΔΟΥΝΙΑ

Η Νόνη Δούνια ανοίγει το σπίτι της και μιλά για τον νέο της ρόλο, για τις ενδυματολογικές επιλογές της αλλά και την οικογένειά της.

ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ''ΑΛΗΘΙΝΑ'' ΚΟΡΜΙΑ ΤΟΥΣ

Διάσημες γυναίκες ποστάρουν φωτογραφίες στα social media χωρίς φίλτρα και photoshop. Καλώς όρισες αλήθεια.

ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2019 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.