Πώς η σειρά γέννησής σου μπορεί να καθορίσει πόσο επιτυχημένη θα γίνεις

Main Image

Ένας παράγοντας που δεν είχες φανταστεί ότι μπορεί να καθορίσει πόσο ψηλά θα φτάσεις στη ζωή σου.

Απ' όπου κι αν το πιάσεις το θέμα, όποια κοινωνία και να πάρεις σαν παράδειγμα, από τις πιο εξελιγμένες του δυτικού κόσμου μέχρι τις αφρικανικές φυλές που ζουν ακόμα σε πρωτόγονες συνθήκες και κανόνες ζωής, τα πρωτότοκα παιδιά θεωρούνται τα αρχηγόπουλα και αυτά με τις ηγετικές ικανότητες, ενώ τα δευτερότοκα (και τριτότοκα και πάει λέγοντας) αυτά που σπάνε τους κανόνες και τα «πρωτόκολλα» της οικογένειας.

Κι ενώ αυτή η υπόθεση δεν έχει καμία επιστημονική βάση, απ' ότι φαίνεται, με κάποιο τρόπο επιβεβαιώνεται. Μάλιστα, ειδικοί επί του θέματος υποστηρίζουν σθεναρά ότι η σειρά γέννησης ενός παιδιού μέσα σε μια οικογένεια έχει μια δια βίου επίδραση στην επαγγελματική του επιτυχία. Όντως αν έχεις γεννηθεί πρώτη είσαι «καταδικασμένη» να πετύχεις και αν έχεις γεννηθεί αργότερα να σε ρουφήξει η δίνη της μετριότητας; Προφανώς, εμείς είμαστε οι απόλυτοι ρυθμιστές της ζωής μας και του πόσο ψηλά μπορεί να φτάσουμε, αλλά αν θέλεις να ρίξεις μια ματιά σε απόψεις των ειδικών βρίσκεσαι στο κατάλληλο μέρος.

ADVERTISING

Τι σημαίνει αν είσαι το πρώτο σε σειρά παιδί

Inline Image 

Εκ των πραγμάτων τα πρώτα παιδιά έχουν μια ιδιαίτερη θέση στην «οικογενειακή ιεραρχία». «Είναι πιο καλομαθημένα, πιο φροντισμένα και μεγαλωμένα με έναν τρόπο που τα κάνει να αισθάνονται στο επίκεντρο της οικογένειας και τους αναπτύσσει το αίσθημα της ευθύνης», λέει ο συγγραφέας του βιβλίου The Sibling Effect: What the Bonds Among Brothers and Sisters Reveal About Us, Jeffrey Kluger.

Επιπλέον, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2007, τα πρώτα παιδιά της οικογένειας τείνουν να αναλαμβάνουν θέσεις ηγεσίας. Για την ακρίβεια, ανάμεσα σε 1.582 ενήλικες που είχαν διευθυντικές θέσεις και συμμετείχαν στην έρευνα, το 43% ήταν πρωτότοκοι.

Σύμφωνα με έρευνα του Career Builder, εκτός από την επιτυχία, έχουν στο αίμα τους την πιο συντηρητική σκέψη, υψηλότερο IQ, είναι πιο επιφυλακτικοί και καχύποπτοι και συχνά παίρνουν πιο υψηλούς μισθούς απ' οτι τα μικρότερα αδέρφια. Σε άλλα νέα και ο μεγιστάνας της τεχνολογίας, Elon Musk, πρωτότοκος είναι.

Τι σημαίνει αν είσαι το δεύτερο σε σειρά παιδί

Τα δεύτερα παιδιά δεν είναι τόσο -αν θέλεις- «προκαθορισμένα». «Είναι πιο σύνθετα», γράφει ο Kluger. «Μπορεί να υιοοθετήσουν συμπεριφορές τόσο των μεγαλύτερων όσο και των μικρότερων αδερφών τους ή να κάνουν ένα mix».

ADVERTISING

Inline Image

Έρευνα του Πανεπιστημίου Redlands στην Καλιφόρνια κατέληξε στο ότι τα μεσαία παιδιά είναι πιο επικεντρωμένα στις ανθρώπινες σχέσεις. «Δεδομένου ότι το χτίσιμο μιας καλής σχέσης είναι ο πυρήνας σε επαγγέλματα που απαιτούν διαπραγμάτευση, επικοινωνία, πώληση και διαχείριση συμπεριφορών, τα μεσαία αδέρφια έχουν πολλές πιθανότητες να γνωρίσουν μεγάλη επιτυχία σε αυτά», λέει ο Kluger. «Μπορεί να μην είναι αυτοί που θα φτάσουν στην κορυφή της πυραμίδας, αλλά με ο,τι καταπιαστούν βάζουν την σφραγίδα τους αφού το κάνουν χρησιμοποιώντας μόνο τα θετικά τους χαρακτηριστικά. Αυτό φυσικά μεταφράζεται σε επιτυχία».

Inline Image

Η Katrin Schumann, συ-συγγραφέας του βιβλίου The Secret Power of Middle Children: How Middleborns Can Harness Their Unexpected and Remarkable Abilities, υποστηρίζει ότι τα μεσαία παιδιά έχουν φανταστικές κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες. Είναι πολύ καλοί διαπραγματευτές, ομαδικοί παίκτες, τείνουν να σκέφτονται πέρα από τα συνηθισμένα και αποφεύγουν τους συμβιβασμούς. Παραδείγματα μεσαίων παιδιών είναι η Madonna, ο Μartin Luther King, o Κάρολος Δαρβίνος και ο Αβραάμ Λίνκολν.

Τι σημαίνει αν είσαι το τελευταίο σε σειρά παιδί

Inline Image 

Τελευταία και καταϊδρωμένη; Δε νομίζω. Έχοντας έρθει τελευταία μέσα σε μια οικογένεια λέγεται ότι, έχεις πιο μεταρρυθμιστικές τάσεις. Όπως λέει και ο Kluger, «η σειρά της γέννησής σου σού δίνει πολύ βασικά πλεονεκτήματα. Προκειμένου να μην παραγκωνιστείς ή αντιμετωπιστείς σαν τον τελευταίο τροχό της αμάξης, μαθαίνεις να ελκύεις την προσοχή με τη γοητεία, το χιούμορ σου, αλλά και το χάρισμα να είσαι καλός ακροατής».

Κάπως έτσι, και σύμφωνα με ερευνητές των Πανεπιστημίου Berkeley και Guilford, της Καλιφόρνια, τα τρίτα παιδιά μιας οικογένειας είναι πιο πιθανό να θριαμβεύσουν σε αθλητικές δραστηριότητες, αλλά επίσης και πιο ικανά να παίρνουν μεγάλα ρίσκα στη ζωή τους.

«Τα τελευταία παιδιά είναι πιο πιθανό, αντί να ανακαινίσουν ή να επαναδιαμορφώσουν κάτι παλιό (π.χ. μια εταιρεία ή ένα σπίτι), να το ''ανατινάξουν'' και να επενδύσουν σε κάτι εντελώς καινούργιο», ισχυρίζεται ο Klugger.

Αν σε όλα αυτά προσθέσεις και τις έρευνες που δείχνουν ότι οι Βενιαμίν των οικογενειών είναι πιο πιθανό να γίνουν κωμικοί, συγγραφείς ή καλλιτέχνες (ο Stephen Colbert που είναι ο μικρότερος ανάμεσα σε 11 αδέρφια) είναι το απόλυτο παράδειγμα) καταλαβαίνεις ότι, μάλλον, έχουμε να κάνουμε να κάνουμε με πολύ χαρισματικά άτομα.

ADVERTISING

ΦΕΝΓΚ ΣΟΥΙ: ΤΑ ΠΙΟ ΓΡΟΥΣΟΥΖΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν η τύχη δε σου χαμογελάει, μήπως φταίει το σαλόνι σου;

Η ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Πώς θα βοηθήσεις το παιδί να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και πώς να διαχειριστείς τους δικούς σου φόβους.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΦΙΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΞ

Δεν καθόλου λίγο ένα φιλάκι τελικά.

ΤΑ ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για εσένα που ψάχνεις κάτι ξεχωριστό για τα νύχια σου.

ΠΩΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΖΩΔΙΟ

Πώς συμπεριφέρεται το κάθε ζώδιο την ώρα του χωρισμού;

ADVERTISING
ADVERTISING
ADVERTISING

SITE ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 24MEDIA
© 2018 LADYLIKE. ALL RIGHTS RESERVED.