ΚΑΡΙΕΡΑ

3 βήματα για να μην αφήσεις το αρνητικό κλίμα στη δουλειά να σε επηρεάσει

Δεν είναι όλες οι ημέρες στη δουλειά ίδιες. Ξημερώνουν κι αυτές που θα πας και κάποιος συνάδελφος θα έχει τις μαύρες του. Ακόμα χειρότερα; Το αφεντικό σου θα έχει τα νεύρα του. Δε θα του αρέσει τίποτα και θα έχει ένα λόγο να φωνάξει σε όλους.

Τέτοια περιστατικά σου χαλάνε τη διάθεση, σε αγχώνουν, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά σου, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι «εγκλωβισμένη». Πρακτικά, μέχρι τις 12 το μεσημέρι είσαι ψυχολογικά ένα ράκος και έχεις μπροστά σου άλλες πέντε γεμάτες ώρες δουλειάς.

Είναι άλλο να πας εσύ με πεσμένη διάθεση στη δουλειά (αφού θεωρητικά μπορείς να το διαχειριστείς και να εργαστείς) και άλλο να λαμβάνεις vibes κακίας, ειρωνείας ή πολλών νεύρων από κάποιον εξωτερικό παράγοντα.

Φυσικά, μπορεί να συμβαίνει και το εξής: Όλος αυτός ο αρνητισμός να μην είναι φαινόμενο συγκεκριμένων ημερών, αλλά μόνιμη κατάσταση όπου εκεί ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει σημαντικά.

Πώς μπορείς να υψώσεις έναν τοίχο σε αυτή την αρνητικότητα, να πάρεις τις αποστάσεις σου και, τελικά, να καταφέρεις να είσαι παραγωγική και να μην αφήσεις το άσχημο κλίμα να σε πάρει από κάτω;

 

H Christine Hansen, life coach και ιδρύτρια του site sleeplikeaboss.com, έχει ένα τρίπτυχο ερωτήσεων που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου για να νιώσεις καλύτερα.

1. Για αρχή κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου

«Όλο αυτό είναι προσωπικό, απευθύνεται σε εμένα ή είναι απλώς ένα ξέσπασμα της δυσφορίας που νιώθει ο άλλος πάνω μου;».
Αν νιώθεις ότι συμβαίνει το δεύτερο, με αυτή ακριβώς την σκέψη, προσπάθησε να το προσπεράσεις και να συνεχίσεις την ημέρα σου ανεπηρέαστη.

2. Στη συνέχεια, ρώτα τον εαυτό σου το εξής

«Μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξω αυτή την συμπεριφορά;» Αν όχι, βγάλ’ το εντελώς από το μυαλό σου και πάψε να ανησυχείς γι’ αυτό.

3. Tέλος, σε περιπτώσεις που εσύ είσαι αυτή που έχει πάει στη δουλειά μες στα νεύρα

«Μήπως όλο αυτό πηγάζει από μέσα σου;». Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να σου κάνεις αρνητική κριτική, αναρωτήσου αν θα μιλούσες με αυτό τον σκληρό τρόπο σε μια φίλη σου. «Έχουμε την τάση να είμαστε πολύ πιο αυστηροί με τον εαυτό μας απ’ ότι με τους φίλους ή τους αγαπημένους μας ανθρώπους», λέει η Hansen δίνοντας έναν κανόνα που αξίζει να κολλήσεις και στο ψυγείο σου. «Μη μιλάς στον εαυτό σου όπως δεν θα μιλούσες σε μια φίλη σου».