LIFE COACHING

Η σημασία του life coaching στη σύγχρονη ζωή

Αναρωτιέσαι συχνά πώς μπορείς να βρεις τον αληθινό προορισμό της ζωής σου περπατώντας μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια των λαθών και των αποτυχιών σου; Για να μάθεις πρέπει να πάθεις και αυτό δεν είναι κακό, αρκεί το πάθημα να σε ξυπνήσει και να σε περάσει στο επόμενο επίπεδο. Πιο δυνατό, πιο αποφασισμένο, πιο έτοιμο. Τα παραδείγματα ζωής των δύο καταξιωμένων life coaches και συγγραφέων Τζιλ Δούκα και Νικόλα Ουρανού αποτελούν μια πυξίδα ακριβείας που θα σου θυμίσει εσένα. Στο πριν. Ταυτόχρονα, όμως, θα σε βοηθήσουν να οραματιστείς τον εαυτό σου. Στο μετά. Χρειάζεσαι «προπόνηση» για τον αγώνα της ζωής. Το life coaching θα αλλάξει τη ζωή σου, όπως άλλαξε και τη δική τους.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller «Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα», Ομιλήτρια διεθνούς φήμης

Χαρακτηριστικά, η Τζιλ αναπολεί:

«Έκανα κλασικό μπαλέτο από 3 ετών, και η πειθαρχία και η σκληρή δουλειά ήταν στο καθημερινό πρόγραμμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταφέρνω σχεδόν πάντα ό,τι ήθελα. Προσπαθούσα και κατάφερνα οποιονδήποτε στόχο. Όταν μου είπε η δασκάλα μου στο μπαλέτο ότι δε θα γινόμουν ποτέ χορεύτρια, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν: Λέγε εσύ ό,τι θέλεις.

Με όλα τα καλά του χορού, όμως, ήρθε και η ανορεξία μαζί με τη φίλη της τη βουλιμία. Μια μέρα διάλεξα το βιβλίο Η δίαιτα που μεταμορφώνει, της Σόντρα Ρέι. H πρώτη μου επαφή με τον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης. Το βιβλίο μιλούσε για τη δύναμη του μυαλού και για το γεγονός ότι η ύλη γύρω μας παίρνει τη μορφή που της δίνουμε με το μυαλό μας. Όλα αυτά μου φάνηκαν πολύ λογικά. Με τα χρόνια, άρχισα να αγαπώ το σώμα μου. Πού να φανταστώ πως έπειτα από χρόνια η Σόντρα Ρέι θα γινόταν δασκάλα μου και θα έγραφε testimonial για το βιβλίο μας Αγάπη Τώρα, το οποίο θεωρεί από τα καλύτερα του είδους!

Διάβασε ακόμα: Είσαι μπερδεμένη και δεν μπορείς να αποφασίσεις; Τι θα ήταν καλό να κάνεις, σύμφωνα με την ειδικό

Η ζωή κυλούσε όμορφα, από χορογράφος και καθηγήτρια χορού σπούδασα διαχείριση events και δούλεψα σε δύο ολυμπιακούς αγώνες, στην Αθήνα και στο Τορίνο. Ήμουν ευτυχισμένη; Όταν σκεφτόμουν το μέλλον μου, δηλαδή να δουλεύω από εταιρεία σε εταιρεία, να διαπραγματεύομαι κάθε φορά και έναν πιο υψηλό μισθό και να παντρευτώ τον συγκεκριμένο σύντροφο, να κάνουμε οικογένεια, δεν ένιωθα καμία χαρά.

Πήρα το βιβλίο του Τζακ Κάνφιλντ, του ανθρώπου φαινόμενο ο οποίος έχει γράψει παραπάνω από 250 βιβλία και έχει πουλήσει περισσότερα από 500 εκατομμύρια βιβλία σε 40 γλώσσες, The Success Principles (ύστερα από 10 χρόνια ο Τζακ θα συμπεριλάμβανε τη δική μου ιστορία επιτυχίας σε αυτό το βιβλίο) και το διάβαζα συνέχεια. Το πρώτο μου αντίτυπο κυριολεκτικά έχει λιώσει.

Αποφάσισα να κάνω life coaching με την ομάδα του Τζακ Κάνφιλντ. Εκεί ξεκίνησε η διαμόρφωση του στόχου να δημιουργήσω τη δική μου επιχείρηση. Το βράδυ που ανακοινώθηκε ότι κερδίσαμε το βραβείο επιχειρηματικότητας, υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι το coaching, αυτό το εργαλείο που με βοήθησε να πετύχω το όνειρό μου, θα το διαδώσω σε όσο περισσότερο κόσμο μπορώ. Και από τότε αυτό κάνω».

Ο Νικόλας δείχνει να συμφωνεί με κάθε της λέξη, ενώ την ακούει να μιλάει. Όταν έρχεται η σειρά του να μοιραστεί τη δική του προσωπική ιστορία, καταλαβαίνεις γιατί οι εμπειρίες του τον οδήγησαν σε αυτό πού είναι σήμερα και γιατί είναι πλέον ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος ομιλητής.

Διάβασε ακόμα: Αυτή είναι η λέξη με τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη ψυχολογία σου

«Πόσο ωραίο είναι να ζεις μια ζωή την εξέλιξη της οποίας διαλέγουν πάντα κάποιοι άλλοι για εσένα; Μήπως τελικά κάπου βαθιά μέσα σου έχεις κρυμμένη και εσύ τη δυνατότητα να βρεις τη δύναμη και να χρησιμοποιήσεις τα εργαλεία που θα σε υποστηρίξουν να αναλάβεις τις ευθύνες σου, να αρχίσεις πρώτα να σχεδιάζεις και αργότερα να πετύχεις να απολαύσεις τη ζωή που εσύ ο ίδιος θα έχεις επιλέξει να ζήσεις;

Και στις δύο περιπτώσεις έχεις να «μάθεις» και να «εξελιχθείς», αλλά η διαφορά στην ποιότητα του συναισθήματός σου θα είναι τεράστια.

Οι αποφάσεις, οι γνώμες, οι χαρακτηρισμοί των άλλων ύφαιναν κάποτε και τον δικό μου κενό καμβά της ζωής μου ασταμάτητα. Εγώ φρόντιζα να κάνω οτιδήποτε με πάθος που έφτανε στα όρια της υπερβολής. Αρχηγός σε κάθε σχολική ομάδα, ψυχή της παρέας, μέσα σε όλα.

Και, φυσικά, όπως δε φανταζόμουν ότι θα γίνω ομιλητής, έτσι δε φανταζόμουν ότι θα γίνω και relationship coach, υποστηρίζοντας καθημερινά ανθρώπους να δημιουργήσουν τη σχέση που ονειρεύονται.

Η ζωή μου ήταν σε πλήρη εξέλιξη, και η εξέλιξή μου σε πλήρη ζωή. Ήμουν πλέον στο πανεπιστήμιο, σπούδαζα οικονομικά και κολλούσα τα πρώτα ένσημα σε πολυεθνική. Ύστερα αεροπορία και μετά ξανά πολυεθνική. Στέλεχος πωλήσεων και μάρκετινγκ. Και η ευτυχία να δείχνει σχηματισμένη, αλλά να μην είναι.

Δούλευα σκληρά σε πολλά επίπεδα, αλλά πάντα περίμενα το κάτι παραπάνω από κάποιον άλλο. Και το τελικό αποτέλεσμα το ίδιο με αυξανόμενο κρότο. Θάψιμο κανονικό.

Είχα βολευτεί, τα περίμενα όλα από τους άλλους. Ζούσα και λειτουργούσα μηχανικά. Ήμουν γεμάτος θυμό, απογοήτευση, στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Και ενώ πρωτύτερα δεν ήθελα να ακούσω κανέναν και τίποτα, τότε απλώς δεν είχα άλλη επιλογή. Με την προτροπή ενός καλού μου φίλου, μπήκε το coaching στη ζωή μου. Άρχιζα δειλά δειλά να αναλαμβάνω 100% την ευθύνη για τη ζωή μου και τα αποτελέσματά της. Τελικά, όμως, οι κρίσιμες απαντήσεις κρύβονται μέσα μας, υπάρχουν και κοιμούνται εντός μας. Και περιμένουν από εμάς να αναλάβουμε την ευθύνη και τη δράση.

Να μπούμε δηλαδή στην αληθινή αγάπη και στο νόημά της. Αρχικά με τον εαυτό μας και ύστερα με τις επιλογές για την ιδανική ζωή μας».

 

Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης. www.jillandnikolas.com

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ.

Θέλεις να κάνεις μια life coaching συνεδρία, χωρίς κανένα κόστος; Συμπλήρωσε εδώ.