LIFE COACHING

Σε έχει κουράσει η δουλειά σου και σκέφτεσαι την αλλαγή; Τα 4 βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις

Μπορείς να θυμηθείς τι απαντούσες όταν ήσουν παιδί στην κλασική ερώτηση «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;»; Οι απαντήσεις των παιδιών είναι πάντα απολαυστικές και πέρα μα πέρα αληθινές. Νεράιδα, δασκάλα, γιατρός, αστυνόμος, πυροσβέστης, μονόκερoς και ό,τι άλλο βάζει η φαντασία τους.

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Στην πορεία, όμως, η επαφή με το φαντασιακό επίπεδο χάνεται και προσγειώνεσαι στην εφηβεία άτσαλα, μη ξέροντας προς τα πού να πας. Η πίεση από το σχολικό περιβάλλον και τους γονείς εντείνεται και πρέπει να αποφασίσεις τι επάγγελμα θα ακολουθήσεις στην ηλικία των 16, όπου οι ορμόνες σου κάνουν πάρτi, η εμπειρία σου στη ζωή είναι περιορισμένη και καλείσαι να πάρεις μια απόφαση γεμάτη ευθύνη για το μέλλον σου.

Οι έρευνες δείχνουν πως η κρίσιμη ερώτηση «ποια καριέρα να ακολουθήσω- ποιο είναι το πραγματικό μου πάθος;», εμφανίζεται στη ζωή του μέσου ανθρώπου τουλάχιστον τρεις φορές και είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξή του. 

Το να ξέρεις ποιο είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνεις και προς ποια κατεύθυνση να πας, είναι αρκετά δύσκολο. Δεν μπορείς να γνωρίζεις με βεβαιότητα πού θα σε οδηγήσουν οι αποφάσεις σου και να προβλέψεις εάν τελικά έκανες τη σωστή επιλογή καριέρας. H αναζήτηση αυτή μπορεί να εξελιχθεί σε μια στρεσογόνα σκέψη, η όποια πιθανόν να σε μπλοκάρει. Aν το ”Burnοut” σου έχει χτυπήσει την πόρτα και ψάχνεις διέξοδο, δοκίμασε τα παρακάτω βήματα για να αποκτήσεις μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού βαδίζεις στο εργασιακό σου κομμάτι:

#1: Ξέχασέ το για λίγο

Προσπάθησε αρχικά να αποσυνδεθείς από την πίεση της συγκεκριμένης σκέψης. Θα σε βοηθήσει να εξερευνήσεις περισσότερο τον εαυτό σου και να δεις πλευρές σου τις οποίες είχες ξεχάσει. Εκεί που έρχεται η φράση «Το βρήκα!», είναι όταν είσαι αποσυνδεδεμένη από την κατάσταση η οποία σε αγχώνει. Μόνο όταν η σκέψη σου είναι ξεκάθαρη μπορείς να είσαι σίγουρη ότι η απόφασή σου είναι η σωστή.

#2: Πειραματίσου. Δοκίμασε νέες εμπειρίες

Εάν υπάρχει κάτι που σε ελκύει και σου κινεί την περιέργεια, δεν έχεις τίποτα άλλο να κάνεις από το να δοκιμάσεις. Είμαι σίγουρη πως έχεις γνωρίσει ή ακούσει για ανθρώπους οι όποιοι ξεκίνησαν κάτι από απλή περιέργεια και τελικά αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό επαγγελματικά.

#3: Τι είναι αυτό που κάνεις με απόλυτη φυσικότητα;

Παρατήρησε τις φορές εκείνες που λειτουργείς με απόλυτη φυσικότητα και το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό. Είναι οι καταστάσεις εκείνες που σε γεμίζουν με ικανοποίηση και το αίσθημα της πληρότητας. Για παράδειγμα μπορεί να είσαι πολύ καλή στο να συμβουλεύεις τους φίλους σου ή να έχεις μια πολύ καλή αισθητική και να έχεις πρωτότυπες ιδέες διακόσμησης ή να δημιουργείς κάτι με τα χέρια σου εύκολα και το αποτέλεσμα να είναι πολύ καλό. Να θυμάσαι πως είσαι προικισμένη με φυσικά ταλέντα, αρκεί μόνο να τα αναγνωρίσεις και να τους δώσεις την ευκαιρία να εμφανιστούν.

#4: Απάντησε στην ερώτηση: «Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;»

Πραγματικά δεν έχει καμία σημασία εάν είσαι 16, 26, 36 ή 46 ετών, για να απαντήσεις στην παραπάνω ερώτηση. Σε κάθε νέα δεκαετία της ζωής σου, ωριμάζεις και μεταφέρεσαι νοητικά και ψυχικά στο επόμενο επίπεδο. Δες το λοιπόν, σαν μια καινούρια περιπέτεια και απάντησε την ερώτηση χρησιμοποιώντας την φαντασία του παιδιού μαζί με την εμπειρία του ενήλικα. Η απάντηση θα σε εκπλήξει!

«Θυμηθείτε να είστε περίεργοι και να κοιτάζετε ψηλά στα αστέρια και όχι στα πόδια σας» Στήβεν Χόκινγκ

 

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.