LIFE COACHING

Τα οφέλη της αγκαλιάς στην υγεία και στην ψυχολογία σου

Ακόμα κι αν έχουμε στη ζωή μας ανθρώπους που νοιάζονται για εμάς, υπάρχουν μέρες που νιώθουμε πως δεν μας αγαπά κανείς, πως δεν έχουμε κουράγιο να συνεχίσουμε. Είναι στην ανθρώπινη φύση να επιζητά την αποδοχή, την έγκριση, την παραμυθία από τους άλλους. Αυτός είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει, άλλωστε, τα απαραίτητα αποθέματα θάρρους για να συνεχίσουμε να ελπίζουμε, να δημιουργούμε και να εξελισσόμαστε.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller «Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα», Ομιλήτρια διεθνούς φήμης

Ο τρόπος για να ζητήσουμε αυτή τη χειροπιαστή απόδειξη αγάπης είναι πολύ πιο απλός από όσο φαντάζεσαι. Μια αληθινή και βαθιά αγκαλιά είναι το μόνο που χρειάζεται για να διώξει όλους τους φόβους μας μακριά! Είναι η ισχυρότερη κόλλα για να ενώσει την καρδιά μας κάθε φορά που τη νιώθουμε να ραγίζει ή να σπάζει σε χίλια κομμάτια.

Σίγουρα θα έχεις ακούσει για το παγκόσμιο κίνημα των FreeHugs, που χαρίζοντας μια αγκαλιά στους περαστικούς στο δρόμο αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο πόσο θεραπευτική είναι! Μια αγκαλιά αρκεί για να χαμογελάσεις (έστω και αμήχανα στην αρχή), για να νιώσεις πως δεν είσαι μόνος, για να πάρεις τη θετική ενέργεια που χρειάζεσαι για να προχωρήσεις στον καθημερινό αγώνα.

Διάβασε ακόμα: Το ”κλειδί” για να γίνεις ένας επιτυχημένος άνθρωπος

Κατά την Αμερικανίδα συγγραφέα Virginia Satir χρειαζόμαστε ημερησίως 4 αγκαλιές για να επιβιώσουμε και 12 για να αναπτυχθούμε. Αν αναλογιστούμε, λοιπόν, πόσες αγκαλιές παίρνουμε και πόσες δίνουμε καθημερινά, μάλλον θα απογοητευτούμε.

Είναι πολλές οι κλινικές και πανεπιστημιακές μελέτες που συνδέουν απευθείας την αγκαλιά με την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού. Μια αγκαλιά αυξάνει την αιμογλοβύνη στο αίμα, ενισχύει τον καρδιακό παλμό, απομακρύνει την ένταση, ενεργοποιώντας παράλληλα τα εγκεφαλικά κύτταρα. Αναρωτιέσαι πώς τα καταφέρνει όλα αυτά μια «ταπεινή» αγκαλιά; Το μυστικό της βρίσκεται στην δερματική επαφή αλλά και στο συγχρονισμό των καρδιακών παλμών τη στιγμή του αγκαλιάσματος.

Στο ψυχοσυναισθηματικό κομμάτι τα οφέλη μιας αγκαλιάς είναι εξίσου αυτονόητα. Η κατευναστική και αγχολυτική επίδραση της αγκαλιάς μάς βοηθά να χαλαρώσουμε, να ξεπεράσουμε τις ανησυχίες μας, να ηρεμήσουμε, να σκεφτούμε πιο ήρεμα, να νιώσουμε αγάπη και υποστήριξη. Να νιώσουμε πως ανήκουμε κάπου.

Διάβασε ακόμα: Εσύ, το άγχος και η αντιμετώπισή του

Για τη δύναμη της αγκαλιάς μίλησε από μόνη της η περίφημη “rescuing hug” που έκαναν μεταξύ τους στη θερμοκοιτίδα τα βρέφη Brielle και Kyrie Jackson, όταν γεννήθηκαν πρόωρα το 1995 στη Μασσαχουσέτη. Όταν η δίδυμη Kyrie πάλευε για τη ζωή της, η Brielle έβαλε ασπίδα προστασίας για εκείνη την αγκαλιά της, με αποτέλεσμα οι σφυγμοί του νεογνού να επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα.

Μην τσιγκουνεύεσαι, λοιπόν, τις αγκαλιές σου. Να τις δίνεις απλόχερα και να τις αποζητάς κάθε φορά που νιώθεις αποκλεισμένος και μόνος. Ενημέρωσε τον περίγυρό σου για την αξία της. Διάδωσε πόσο ωφέλιμη και ψυχοθεραπευτική είναι. Αγκάλιασε τον άλλον ακουμπώντας το αριστερό σου μάγουλο στο δικό του αριστερό μάγουλο, στοχεύοντας με αυτόν τον τρόπο την καρδιά του. Μη σφίγγεις και μη σφίγγεσαι. Ρούφηξε τη θετική ενέργεια κι αφέσου χωρίς ενοχές, απόλυτα στο συναίσθημα αρμονίας που σε κατακλύζει εκείνη τη στιγμή.

Η αγκαλιά είναι η πιο ανιδιοτελής και πιο ανέξοδη έμπρακτη απόδειξη αγάπης. Δεν στοιχίζει τίποτα αλλά είναι τόσο πολύτιμη.

 

Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης. www.jillandnikolas.com

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ.

Θέλεις να κάνεις μια life coaching συνεδρία, χωρίς κανένα κόστος; Συμπλήρωσε εδώ.