ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 6 κλασικά όνειρα άγχους που βλέπεις και τι σημαίνουν

Τα όνειρα άγχους δεν είναι απαραίτητα τα ίδια σε όλους. Κάποιοι βλέπουν το ίδιο από την παιδική τους ηλικία, ξανά και ξανά, με το ίδιο πρόσωπο. Άλλοι δεν θυμούνται καν τους εφιάλτες που βλέπουν, ενώ άλλοι βλέπουν αυτά τα όνειρα που ανήκουν στο συλλογικό ασυνείδητο όλων μας (όπως έχει πει και ο Carl Jung). Τα όνειρα είναι η πύλη στο ασυνείδητό μας, (όπως είχε πει και αναλύσει ο Sigmund Freud) και πάντα κάτι προσπαθούν να μας πουν, ειδικά όταν σηματοδοτούν το οποιοδήποτε άγχος μπορεί να βιώνουμε.

«Όταν κοιμάσαι, βλέπεις πέντε όνειρα, κατά μέσο όρο και ας μην τα θυμάσαι την επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλές υποσυνείδητες σκέψεις που προσπαθείς να οργανώσεις και κάθε όνειρο έχει και ένα συμβολικό μοτίβο», εξηγεί η ειδικός Lauri Loewenberg. Δύο ειδικοί μας εξηγούν τι κρύβεται πίσω από τα κλασικά όνειρα άγχους που βλέπουμε και ποιο μπορεί να είναι το βαθύτερο νόημά τους.

Δίνεις εξετάσεις στο σχολείο

Δεν θυμάμαι να έχω μιλήσει με άνθρωπο για όνειρα και να μην έχει δει κάτι αντίστοιχο. Εντάσσεται στα κορυφαία όνειρα άγχους και συνήθως σχετίζεται με τη δουλειά. Το σχολείο ήταν η πρώτη σου δουλειά, όπου έδινες συχνά εξετάσεις και για κάποιους παραμένει μία εφιαλτική ανάμνηση, ακόμα και αν έχουν περάσει 20 χρόνια. Αντίστοιχα, στη δουλειά, δίνεις εξετάσεις καθημερινά για να αποδείξεις την αξία σου. Το πώς νιώθεις στο όνειρο και το αν ήσουν προετοιμασμένη για το τεστ, αντικατοπτρίζει την εργασιακή καθημερινότητα, εξηγεί η Loewenberg.

Σε απατά ο σύντροφός σου

Αν έχει συμβεί στο παρελθόν, είτε στην τωρινή σχέση, είτε σε παλαιότερη, υποδηλώνει τον φόβο που έχεις πάνω στο θέμα. Είναι όμως σημαντικό να θυμάσαι ότι τα όνειρα δεν είναι προφητικά, αλλά συνήθως συμβολίζουν κάτι. Η απιστία δηλαδή δεν αφορά απαραίτητα κάτι ερωτικό. Ίσως νιώθεις παραμελημένη εξαιτίας της δουλειάς του, ενός νέου χόμπι ή λόγω του ερχομού του παιδιού σας.

Στέκεσαι στον γκρεμό και πέφτεις στο κενό

Τα όνειρα στα οποία βλέπεις να πέφτεις (μπορεί να νιώσεις και το σωματικό τίναγμα που σε ξυπνά) έχουν να κάνουν συνήθως με την απώλεια του ελέγχου. Επίσης σχετίζονται με αισθήματα ανασφάλειας και έλλειψης υποστήριξης, τονίζει ο ψυχολόγος Δρ. William Braun. Κάθε περίπτωση όμως είναι μοναδική και τη διαφορά κάνουν οι λεπτομέρειες. Κάποιος αναβιώνει κάποιο ατύχημα του παρελθόντος και άλλος νιώθει ότι πέφτει από μία υψηλή θέση όπου είχε βάλει τον εαυτό του.

Χάνεις τη φωνή σου όταν πας να φωνάξεις

Αυτό μπορεί να μην είναι μόνο ένα όνειρο, αλλά το αποτέλεσμα υπνικής παράλυσης. Ο κύκλος του ύπνου περνά από διάφορες φάσεις και το σώμα βιώνει τη φάση της ατονίας, ώστε να μην κινείται όταν κοιμόμαστε. Κάποιοι όμως ξυπνούν πριν ολοκληρωθεί ο ύπνος και η αφωνία ή ακινησία μπορεί να βιωθεί σαν όνειρο.

Κάποιος σε κυνηγά

Όλα έχουν να κάνουν με το ποιος σε κυνηγά. Αν είναι τέρας συμβολίζει μία κατάσταση, όπως οι οικονομικές εκκρεμότητες ή μία κατάσταση που σε ζορίζει. Αν σε κυνηγά κάποιο οικείο πρόσωπο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε κακή σχέση. Απλά σκέψου τι συμβολίζει αυτός ο άνθρωπος για εσένα. Μπορεί να πρόκειται για μία πλευρά του εαυτού σου που δεν έχεις αποδεχθεί ή που σε ενοχλεί.

Σου πέφτουν τα δόντια

Άλλο ένα κλασικό όνειρο που ακούς να διηγούνται πολλοί άνθρωποι όταν βιώνουν περιόδους έντονου άγχους. Ο Δρ. Braun μας εξηγεί ότι μπορεί να το βλέπουμε σε περιόδους αλλαγών και μετάβασης ή όταν αμφιβάλλουμε για τη δύναμη και την ικανότητα που διαθέτουμε όταν βγαίνουμε στον έξω κόσμο.