ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Οι 3 τεχνικές για να τολμήσεις τις αλλαγές που φοβάσαι, σύμφωνα με την ειδικό

Μήπως είσαι πλάσμα της συνήθειας και οι αλλαγές σε φοβίζουν; Γιατί λοιπόν αντιστέκεσαι στις αλλαγές και τι μπορείς να κάνεις για αυτό; Το πρόβλημα είναι ότι, μέχρι να δημιουργήσεις το χώρο για κάτι καλύτερο, δεν μπορείς να ελπίζεις ότι θα είσαι πιο ευτυχισμένη και ικανοποιημένη από τη ζωή σου. Για κάποιους όμως φαίνεται ότι είναι πιο εύκολο. Τι είναι αυτό που τους κάνει πιο αποφασιστικούς και οι αλλαγές δεν τους τρομάζουν;

Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC

Υπάρχουν κάποιες τεχνικές που μπορείς να ακολουθήσεις, για να αισθανθείς πιο θαρραλέα και να αποφασίσεις να κάνεις τις αλλαγές που επιθυμείς σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Πριν ξεκινήσεις, επίλεξε έναν τομέα της ζωής σου που χρειάζεται αναμόρφωση. Εργασία, προσωπικές ή οικογενειακές σχέσεις, διαχείριση οικονομικών; Σε ό,τι αισθάνεσαι ότι είναι πιο επείγον να μεταμορφωθεί, ανάλαβε δράση και εστίασε πάνω του.

Tip: Μην προσπαθήσεις να αλλάξεις πάρα πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

#1: Αναρωτήσου – Οραματίσου

Αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να προβληματιστείς σχετικά με αυτό που έχει σημασία για εσένα. Ασχολήσου με τις δικές σου προσωπικές αξίες και πάνω σε αυτές, δημιούργησε ένα όραμα για το είδος της ζωής που θέλεις να ζεις. Ρώτησε τον εαυτό σου «τι πραγματικά μπορώ, τι πραγματικά θέλω»; Μόνο όταν νιώσεις αρκετά γενναία για να συνδεθείς με τις βαθύτερες επιθυμίες της καρδιάς σου, θα μπορείς πραγματικά να κάνεις αλλαγές στους τομείς που θέλεις.

Δες κι αυτό: Τα 5 tips για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

#2: Σκέψου το χειρότερο σενάριο

Πιάσε ένα φύλλο χαρτί και γράψε όλα τα πράγματα που θα μπορούσαν ενδεχομένως να πάνε στραβά. Στη συνέχεια, γράψε τις συνέπειες των αλλαγών. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί; Συνήθως, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, δεν είναι τόσο τρομερό, αλλά όταν ανησυχούμε χωρίς να έχουμε πλήρη γνώση του τι μπορεί να συμβεί, έχουμε την τάση να αφηνόμαστε στο συναίσθημα του «δε γίνεται». Αφού καταγράψεις το χειρότερο, προετοίμασε ένα plan B. Τι μπορείς να κάνεις σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως νομίζεις; Ποιες είναι οι εναλλακτικές σου λύσεις;

#3: Βάλε στόχο την εξέλιξη

Μην αισθάνεσαι ότι θα πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα σχετικά με το είδος της αλλαγής που θέλεις να κάνεις. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλεις να δημιουργήσεις μια δική σου επιχείρηση αλλά δε γνωρίζεις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για αυτόν τον τομέα. Κανείς δεν είναι ειδικός όταν ξεκινά κάτι νέο. Άρχισε την έρευνα, αναζήτησε ανθρώπους που έχουν ήδη ασχοληθεί με επιτυχία σε παρόμοιο αντικείμενο. Μάζεψε πληροφορίες, παρατήρησε, μελέτησε περισσότερο αυτό που σε ενδιαφέρει. Πολλές φορές, μέχρι να κατακτήσεις κάτι, μπορεί να σου φαίνεται ακατόρθωτο, αλλά αυτή είναι και η μαγεία των αλλαγών, η συνεχόμενη εξέλιξη!

*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC

Κλείσε μια Δωρεάν Συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ: 6977 075124.