ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το “burnout syndrome” είναι πιο σοβαρό από όσο νόμιζες και μάλιστα μπορεί να “χτυπήσει” και το παιδί σου

Πρεμιέρα έκανε χθες η νέα well-being εκπομπή ''Life in Balance'' με την Δήμητρα Τσιγγενέ, Editor in Chief του Ladylike.gr, στον NEWS 24/7 Radio, στους 88,6. Κάθε Κυριακή, από τις 13.00 έως και τις 14.00, θα αναλύονται θέματα που αφορούν την ψυχολογία, την υγεία, τη διατροφή, την άσκηση, τις σχέσεις. Στόχος της εκπομπής; Αυτό που λέει και ο τίτλος της: μία ισορροπημένη ζωή.

Κάθε Κυριακή, λοιπόν, η Δήμητρα Τσιγγενέ θα υποδέχεται στο στούντιο του NEWS 24/7 Radio έναν ειδικό και παρέα θα αναλύουν θέματα που θα κάνουν την καθημερινότητά μας λίγο καλύτερη.

Το θέμα της χθεσινής εκπομπής ήταν το ”Burnοut Syndrome” ή αλλιώς «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης», το οποίο και αναλύθηκε με τη βοήθεια του Κλινικού Ψυχολόγου, υποψηφίου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, συνεργαζόμενου γιατρού με το Doctoranytime, Βασίλη Κατσαντώνη.

Παρόλο που βαθιά μέσα μας ελπίζουμε να μη σου λέει κάτι σαν όρος και να μην έχει χρειαστεί να ψάξεις κάτι για αυτόν, πολύ φοβόμαστε πως μάλλον τον έχεις ακουστά. Κι ενώ μέχρι πρότινος πιστεύαμε πως το ”Burnοut” αφορά μόνο το χώρο της εργασίας, μέσω της συζήτησής μας με τον ειδικό καταλάβαμε πως επηρεάζει εξίσου και την προσωπική μας ζωή, οδηγώντας μας στην απομόνωση και ένα βήμα πιο κοντά στην κατάθλιψη.

Πάμε να τα δούμε, όμως, όλα αναλυτικά:

Τι είναι το ”Burnοut Syndrome”

Σύμφωνα με τον ειδικό, ο όρος ”Burnοut” χρησιμοποιείται για να υποδηλώσει την συναισθηματική και σωματική εξάντληση στο εργασιακό περιβάλλον. Οι υπερβολικές απαιτήσεις, ο ατελείωτος όγκος, το μεγάλο φάσμα καθηκόντων, η ρουτίνα, τα τρελά ωράρια και η μη αναγνώριση της δουλειάς του εργαζόμενου, μπορεί να τον οδηγήσει στο ”Burnοut”.

 

Ποιους «χτυπά» πιο εύκολα

Όπως τόνισε ο κ. Κατσαντώνης στην εκπομπή ”Life in Balance” και στον News 24/7 στους 88,6, πιο ευάλωτοι στο σύνδρομο είναι οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι, που συνήθως έχουν υψηλά καθήκοντα, περνούν όλα από τα χέρια τους και δείχνουν πολύ δυνατοί. Τόσο οι ίδιοι, όσο και οι συνεργάτες τους δεν μπορούν να δεχτούν ότι αυτοί οι δυναμικοί άνθρωποι μπορεί να βιώνουν το «Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης», μιας και στα μάτια όλων φαντάζουν οι super ήρωες που τα καταφέρνουν όλα άψογα. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, αισθάνονται τόσο μια εσωτερική πίεση να προσφέρουν, όσο και μια εξωτερική να αποδώσουν. Τείνουν να αναλαμβάνουν υπερβολικά πολλές δουλειές, τις οποίες καταλήγουν να μην μπορούν να διαχειριστούν βιώνοντας το ”Burnοut”.

Oι πιο συχνές αιτίες

Οι πιο βασικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν έναν εργαζόμενο στο ”Burnοut Syndrome” είναι ο ατελείωτος όγκος δουλειάς, τα πολύ αυστηρά deadlines, η ρουτίνα, οι παράλογες απαιτήσεις, το μεγάλο φάσμα καθηκόντων και η μη αναγνώριση της δουλειάς και της αποδοτικότητας του.

 

Τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις

Μερικά από τα πιο συχνά προειδοποιητικά σημάδια που παρατηρούνται είναι η απώλεια κινήτρου, ενεργητικότητας και ευχαρίστησης, η απομόνωση από τον περίγυρο, το αίσθημα παγίδευσης, η απρόσωπη επικοινωνία, η χρόνια κόπωση, οι πόνοι στον αυχένα και την πλάτη, οι ημικρανίες και η κατάθλιψη.

”Burnοut” και στα παιδιά

Παρόλο που οι περισσότερες από εμάς έχουμε συνδέσει το ”Burnοut” με τους ενήλικες -και δη- με τους εργαζόμενους, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουμε, μιας και σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη, μπορεί να «χτυπήσει» και τα παιδιά. Οι υπερβολικές απαιτήσεις των γονέων και τα πολύ αυστηρά και υπερφορτωμένα προγράμματα μετά το σχολείο μπορούν να τα οδηγήσουν στο σύνδρομο. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο και μάλιστα δεν κοιτά ηλικίες. Όπως τόνισε ο ψυχολόγος μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε χρόνο της ζωής τους.

Πώς το ”Burnοut” μπορεί να επηρεάσει την προσωπική ζωή του εργαζόμενου; Γιατί σύμφωνα με έρευνες το σύνδρομο χτυπά περισσότερο τις γυναίκες; Ποια είναι, σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη*, η ουσιαστική λύση όταν κάποιος βιώνει το ”Burnοut”; Άκουσε παραπάνω όλη την εκπομπή και οι απορίες σου θα λυθούν.

> Ραντεβού την επόμενη Κυριακή, στις 13.00, στον News 24/7 στους 88,6 για περισσότερο ”Life in Balance” και προτάσεις για μία καλύτερη ζωή.

 

* Μπορείς να κλείσεις ραντεβού με τον Κλινικό Ψυχολόγο κ. Βασίλη Κατσαντώνη, μέσω του Doctoranytime πατώντας εδώ.